Якщо ухвалити закон про плагіат, 95% уряду треба буде виводити — Милованов
Іванна Зубович

Проблема плагіату серед українських урядовців з науковими ступенями — системна і глибока. Таку думку в інтерв’ю Сhas News висловив Тимофій Милованов — президент Київської школи економіки, чинний радник глави Офісу президента Андрія Єрмака.

Коментуючи фото, на якому він тисне руку Сергію Шкарлету, Милованов зазначив: «А за яким міністром немає грішка?».

І далі згадав Лілію Гриневич (міністр освіти і науки у 2016—2019 рр.), Петра Порошенка (п’ятий президент України) і Арсенія Яценюка (прем’єр-міністр у 2014—2016 рр.).

«У нас є трагедія: наші міністри освіти, та і загалом всі урядовці, 95% людей зі ступенями, мають цю проблему... Ви думаєте, Петро Олексійович у 2002 році під час години уряду писав свою докторську чи дисертацію? Також є історія щодо 70-ти сторінок наукової роботи Арсенія Яценюка. До них теж є питання», — говорить Милованов.

На думку економіста, система захисту наукових робіт в Україні побудована таким чином, що потрібно «лити багато води». І саме цю «воду», мовляв, часто копіюють.

«Щоб розібратись з цим серйозно, потрібно писати закон, де буде зазначено: люди, які скопіювали щось у когось, не мають права ставати державними службовцями або політиками. Але такий закон ніхто не ухвалить. Якщо ухвалити такий закон, то результати будуть гіршими, ніж після люстрації. З-під люстрації хтось вийшов, а хтось ні, а тут доведеться 95% політикуму виводити», — впевнений економіст.