Японія скине радіоактивну воду з АЕС «Фукусіма-1» в океан
Getty Images

Японський уряд вирішив злити понад мільйон тонн очищеної радіоактивної води зі зруйнованої атомної електростанції «Фукусіма-1» в океан. Місцева влада запевняє, що що це не загрожує безпеці ні людей, ні довкіллю.

Про це повідомляє BBC.

Раніше цю воду використовували, щоб охолодити ядерне паливо. Зараз її обробляють в рамках складного процесу фільтрації. Вона виділяє більшу частину радіоактивних елементів. Проте деякі залишаються, зокрема тритій.

Японія — в занепокоєнні напередодні Олімпійських ігор: кібератаки Росії та пандемія

Вода зберігається у резервуарах. Місцева влада каже, що резервуари заповнять до 2022 року. Згідно зі звітом Reuters, нині там зберігається близько 1,3 млн тонн води. Йього достатньо, щоб заповнити близько 500 плавальних басейнів олімпійського розміру.

Китай і Південна Корея не підтримали план уряду Японії. Рибальська промисловість країни також виступила проти. Рибалки побоюються, що споживачі відмовляться купувати продукцію з цього регіону. Екологічні групи, такі як Greenpeace, також проти випуску води в океан.

А от Міжнародна агенція з атомної енергії підтримала план, а також заявила, що викиди подібні до утилізації стічних вод на інших заводах по всьому світу. Роботи почнуться приблизно через два роки, говорить Токіо.

Chas News повідомляв, що Японія зіллє радіоактивну воду з АЕС «Фукусіма-1» в море.

Десять років пройшло з катастрофи на «Фукусімі» й найсильнішого в Японії землетрусу