З 1 жовтня юнаків призиватимуть на строкову службу за новими правилами

З 1 жовтня розпочнеться осінній призов в Україні. Згідно з українським законодавством, призовний вік починається з 18 років.

Такі правила щодо віку — повернення старої практики. З 2015 року в армію призивали молодих людей від 20 років і старших. Натомість 16 січня 2020 року Президент України Володимир Зеленський знову знизив призовний вік для чоловіків з 20 до 18 років.

Це врегульовано указом «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році», який глава держави підписав 16 січня.

В документі зазначено, що на строкову військову службу призиватимуть придатних за станом здоров’я громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років. А також старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відтермінування від призову на строкову військову службу.

В указі зазначені такі строки проведення призовної кампанії на строкову військову службу:

• весняний призов – у квітні-червні 2020 року (тоді усім 16 тис. призовників перед відправкою до війська зробили тести на коронавірус);

• осінній призов — у жовтні-грудні 2020 року.

Указ №13/2020 набув чинності з дня його опублікування. Підготувати й провести заходи, пов’язані з призовом до Збройних сил України, мають Кабмін, обласні та Київська міська держадміністрації.

Між тим в Україні триває війна й дискусії щодо її закінчення. Раніше ми повідомляли, що віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що закінчення війни на Донбасі та процес повернення регіону не співпадатимуть по часу.