З «Лекхіму» можуть стягнути понад 38 млн грн за пізню поставку китайської COVID-вакцини
Getty Images

Держпідприємство «Медичні закупівлі» продовжує нараховувати пеню компанії «Лекхім», оскільки вона вчасно не виконала умови договору про постачання першої партії вакцини CoronaVac у кількості 700 тис. флаконів.

За це «Лекхіму» загрожує чималий штраф, повідомляє експертна організація StateWatch з посиланням на відповідь ДП «Медзакупівлі».  

«Лекхім» мав поставити в Україну 700 тис. флаконів китайської вакцини CoronaVac не пізніше 30 днів з дня реєстрації вакцини в одній з визначених країн.

«Оскільки 4 лютого вакцина була зареєстрована в Китаї, постачання першої партії вакцини в Україну мало відбутись до 6 березня. Фактично вакцина надійшла на склади «Медичних закупівель» 10 квітня, і у кількості 200 тисяч флаконів, що є значно менше за обсяг очікуваної першої партії згідно умов договору», — йдеться у повідомленні.

ДП «Медзакупівлі» продовжує нарахування пеню за кожен день прострочки, починаючи з 6 березня поточного року. У StateWatch нагадують, що за кожен день прострочення «Лекхім»  зобов'язаний сплатити 0,1% від ціни продукції, а також 7% за прострочення постачання вакцини у понад 30 днів. 

«За підрахунками StateWatch розмір пені станом на 14 квітня складає 13,7 мільйони гривень… Штраф складає 24,7 мільйони гривень. Загалом на «Лекхім» має сплатити ДП «Медичні закупівлі» 38,4 мільйона гривень. Наразі, за кожен день прострочення поставки вакцини «Лекхіму» нараховується пеня в розмірі 252 тисячі гривень», — додали в організації.

Chas News повідомляв, що МОЗ збирається оштрафувати «Лекхім» за прострочування поставок китайської вакцини.

Поставка першої партії вакцини CoronoVac під загрозою зриву — «Лекхім»