З серпня три тисячі підприємців зареєстрували 53 тисячі «касових апаратів у смартфоні»

Від початку серпня 3 тис. українських підприємців почали використовувати 53,3 тис. програмних касових апаратів, повідомляє Міністерство фінансів.

З 1 серпня підприємці отримали можливість використовувати програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО). Уряд називає це першим етапом детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг. За допомогою додатку на смартфон чи планшет усі розрахунки реєструються у системі, а на зміну паперовим чекам приходять електронні.

З того часу кількість фіскалізованих за добу чеків зросла до 1 млн та продовжує збільшуватися.

Нині близько трьох тисяч підприємців почали використовувати понад 53 тис. ПРРО, які фіскалізували 70 млн чеків.

Більшість користувачів програмних касових апаратів — ФОПи, що становлять 82%. Ще 18% — юрособи, з них 7% — фінансові компанії.

Близько 90% зареєстрованих ПРРО застосовуються фінансовими компаніями, близько 2,6 % — суб’єктами у сфері торгівлі, ще 7,4 % — у сфері турпослуг, технічного обслуговування, перукарських, медичних та стоматологічних послуг та ресторанного бізнесу.

Такі статистичні дані, які ми маємо майже за чотири місяці роботи ПРРО, свідчать саме про готовність бізнесу працювати в легальному полі, показувати свої реальні доходи

Передісторія

1 січня 2021 року влада обіцяє другий етап детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг. РРО чи ПРОО будуть обов’язковими для платників єдиного податку II-IV груп «ризикових» сфер. Вони стосуються торгівлі ювелірними виробами, текстильними товарами, вживаними товарами в магазинах, автозапчастинами та надання послуг готелями, ресторанами та турагенціями.

1 квітня 2021 року почнеться третій етап: застосування РРО (традиційних або програмних) влада зробить обов'язковим для ФОП II-IV груп незалежно від видів діяльності.

Як ми писали раніше, 4 листопада 2020 року Верховна Рада не прийняла за основу законопроєкт, який передбачає відтермінування на один рік касових апаратів для ФОПів.

Доопрацьований законопроєкт Гетманцева №4313-д Верховна Рада також не підтримала.

Держбюджет, касові апарати для ФОП і ринок землі. Уманський під Радою розповів, що не так з економікою України