За підсумками пандемійного року нафта подешевшала на більш ніж 20%

За підсумками 2020 роки нафта марки Brent подешевшала майже на 22%, а на марку WTI ціна впала майже на 21%.

Як повідомляє enkorr із посиланням на Reuters, контракти на Brent коливалися протягом року в діапазоні $15,98-71,75 за барель. Ціни ж на WTI змінювалися в 2020 році у межах мінус 40,32 до 65,65 дол за барель (так, ви не переплутали — ціна бувала й від’ємною).

Однак у порівнянні з квітневим падінням, коли ціни були негативними, ціни на нафту марки Brent і WTI зросли більш ніж удвічі.

За прогнозами Світового банку у 2020 році ціна за барель мала встановитися на рівні $41, у 2021 році може піднятися до $44.

Нафта марки WTI з поставкою в травні впала до «нуля» доларів, а потім обвалилася до «мінус» $37 за барель.

Світові ціни на нафту почали знижуватися на початку 2020 року. Тоді вартість еталонної марки Brent становила трохи менше $70 за барель.

За підсумками 2020 року нафта подешевшала більш ніж на 20%

Зафіксована в Великобританії нова мутація коронавірусу привела до відновлення обмежень на пересування, що негативно вплинуло на короткостроковий попит і знизило ціни. При цьому в деяких регіонах Європи і Африки різко зросла кількість госпіталізацій і інфекцій.

Торги цінними паперами в Азії наприкінці року били рекордні максимуми й поклали край бурхливому 2020 року. При цьому відмінні від долара валюти зросли до 2,5-річних максимумів, підтримувані надіями на те, що масова вакцинація допоможе світові перемогти пандемію COVID-19.

У 2020 році ціна на нафту стала від'ємною вперше в історії

Ціни на нафту марки WTI вперше впали до негативних позначок. Це сталося 20 квітня 2020 року й потрясло інвесторів у всьому світі.

У цей день нафта марки WTI, що мала поставлятися в травні, на Нью-Йоркській товарній біржі впала до «нуля» доларів, а потім обрушилася до «мінус» $37 за барель. Падіння склало 300%.

Це означає, що продавці нафти змушені були платити покупцям за те, щоб вони забрали товар. У світі тоді стало так багато невикористаної нафти через зменшення попиту, спричинене пандемією, що сировину не було де зберігати.

Як ми писали раніше, 15 грудня нафта відновила свою ціну до $50 за барель. Попит на паливо повертається до нормальних рівнів у Європі і в Азії, але члени ОПЕК все ще суворо контролюють ціни.

Кінець епохи нафти: постійна надзвичайна ситуація