За суддею Вовком бігали вулицею «посіпаки корупціонера з НАБУ»

Голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк вперто ігнорує виклики до Вищого антикорупційного суду. Він вважає незаконним рішення примусово доставити його до цього суду.

На початку лютого НАБУ довело до відома Вовка зміст виклику у ВАКС. Детективи зачитували голові ОАСК клопотання про відсторонення його від посади на вулиці і наздоганяли його кілька кілометрів. Суддя не оглядався й навіть не зупинився.

Суддя Вовк у Facebook заявив: «Аби уникнути маніпуляцій та фейків, якими вас намагаються нагодувати ГО посіпаки корупціонера з НАБУ, хочу повідомити свою позицію щодо останнього дивного рішення ВАКС, який постановив доставити мене до цього суду примусово. Чому дивного? Тому що воно абсолютно незаконне одразу з кількох причин».

Далі Вовк перераховує:

  • є рішення суду про те, що «справа суддів» не підслідна НАБУ, а, отже, не може розглядатися у ВАКС. НАБУ, у розумінні Вовка, розслідує виключно корупцію, а не «захоплення влади»;
  • в провадженні щодо «захоплення влади» в справах Майдану Вовк не має процесуального статусу підозрюваного. Він посилається на рішення суду і ухвалу ВРП;
  • норми КПК розмежовують  поняття судді та слідчого судді. Вовк пише, що законом не передбачений привід до слідчого судді. Суддя вважає, що не було й немає належного повідомлення про дату та час судового засідання. «Також є багато інших процедурних порушень, на які доведеться давати відповідь слідчому судді», — підсумовує Вовк.

Він каже, що виконувати «явно незаконні, злочинні рішення» не збирається, адже «вони не мають жодного правового сенсу та не відповідають букві закону».

Суддя Вовк заявив, що ні він, ні його колеги з ОАСК  не  порушують КПК, «на відміну від НАБУ та тих, хто має здійснювати судовий контроль, але не здійснює його».

Він пообіцяв реагувати на рішення ВАКС, зокрема ухвалені за його відсутності, всіма юридичними заходами: «подавати відповідні скарги та заяви про скоєння злочинів».

Передісторія

Вовк уже кілька місяців не приходить на засідання суду, де йому мають обрати запобіжний захід. Також повістки ігнорували в ОАСК. Через неявку Вовка до суду, відсутність за місцем проживання й уникання детективів у НАБУ намагалися оголосити Вовка в розшук. Проте генпрокурор Ірина Венедиктова не відреагувала на ці клопотання.

У липні 2020 року НАБУ презентувало відео про Вовка і ОАСК, де голова суду та суддя обговорювали, як будуть «владу захоплювати». Записи розмов, оприлюднені НАБУ, Вовк назвав сфальсифікованими, і додав, що у відставку не збирається.

НАБУ підозрює голову ОАСК Вовка у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їх роботі. Крім Вовка, підозрюваними є деякі його колеги та голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк.

НАБУ просить у Вищої ради правосуддя дозволу затримати окремих суддів ОАСК