Забруднення Десни: Міндовкілля запевняє, що ситуація під контролем

У пробах питної води, відібраних у контрольних точках централізованого водопостачання Києва, поки не зафіксовано перевищення за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. Однак забруднена вода може досягти Київщини приблизно 14—16 вересня.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Профільні служби розробляють план на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів. ПрАТ «АК «Київводоканал»» готовий відкоригувати технологічні процеси, щоб забезпечити відповідність води вимогам Державних санітарних норм і правил, хоча наразі ризики забруднення відсутні.

Ситуація на Десні

У понеділок, 9 вересня, у річці Десна біля Чернігова помітили потемніння води. Також там фіксувався масовий замор риби.

Станом на ранок 10 вересня забруднення Десни просунулося на 191 км від впадіння річки Сейм. У районі села Шестовиця зафіксоване потемніння води, специфічний запах, а також скупчення риби біля берегів, з поодинокими випадками загибелі.

У Чернігівській області ситуація поступово покращується. Найгірші показники зафіксовані у селі Боромики та самому Чернігові, де рівень розчиненого кисню значно нижчий за норму. У районі села Велике Устя та Кладьківка ситуація стабілізується, зокрема, вміст розчиненого кисню досяг рівня 4,7—7,85 мгО2/дм³.

Деякі населені пункти фіксують підвищений вміст заліза та марганцю, що вважається типовим для цієї пори року. Експерти зазначають, що ці показники можуть бути пов’язані з екологічним станом річки, а також з високими температурами повітря та зниженням кисневого режиму.

У річці Сейм ситуація повільно поліпшується, зокрема рівень розчиненого кисню зростає, хоча все ще залишається нижчим за норму.

Десна

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На Чернігівщині із Десни витягнули російський танк. Його передадуть в ЗСУ (фото)