Загострення між Сербією та Косово: в МЗС порадили українцям не їздити до регіону

У Міністерстві закордонних справ порадили українцям утриматися від поїздок до Косова через загострення між Белградом і Приштиною.

Про це повідомили на сайті відомства.

«У зв‘язку із загостренням відносин між Белградом та Приштиною рекомендуємо громадянам України наразі утриматися від відвідання цього регіону Західних Балкан, а тим, хто там перебуває — уникати місць масового скупчення людей», — йдеться в повідомленні.

Конфлікт між Сербією та Косово: головні причини

Загострення між країнами спричинило рішення Косово штрафувати сербів, що проживають у країні, за використання сербських автомобільних номерів. Правила мали діяти з 1 серпня. Але за посередництва ЄС Косово та Сербія домовилися про взаємний дозвіл на вільне пересування своїми територіями без видачі додаткових документів.

Нове загострення між Сербією та Косовим почалося 6 грудня. Тоді косовські правоохоронці силою зайшла у виборчі органи муніципалітетів на тлі майбутніх перевиборів. Вони мали відбутися через відставки мерів північних муніципалітетів на знак протесту проти перереєстрації автомобільних номерів.

Поліція Ковосо пояснила, що таким чином намагалися «забезпечити безпеку».

Сербія засудила інцидент і 8 грудня керівник Управління у справах Косова і Метохії Петар Петкович заговорив про можливе введення у Косово підрозділів сербських силовиків.

Косовська поліція після такої заяви відправила на територію муніципалітету Північна Митровиця, де почався конфлікт, своїх спецпризначенців та заблокувала його.

На тлі загострення 10 грудня президентка Косово оголосила, що вибори очільників північних муніципалітетів перенесуть з 18 грудня на 23 квітня 2023 року.

У ніч на 11 грудня серби звели барикади на півночі частково визнаної держави на тлі чуток про плани операції проти сербського населення. Тоді косовські правоохоронці та патруль місії ЄС EULEX повідомили про напад.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель закликав до деескалації та закликав косовських сербів розібрати барикади.

«ЄС не толеруватиме нападів на місію EULEX чи насильницьких, протизаконних дій на півночі. Групи косовських сербів мають негайно розібрати барикади. Потрібно відновити спокій. Місія EULEX продовжить координувати свої дії з органами влади Косова та міжнародними силами KFOR. Усі учасники ситуації мають уникати ескалації», — наголосив він.

Що стало причиною кризи у Косово

Косово проголосило незалежність від Сербії в 2008 році. Станом на зараз це рішення визнали 98 країн-членів ООН, України серед них немає.

Основне населення регіону складають албанці, однак на півночі — у місті Косовська Митровиця та його околицях — переважають серби.

В 2011 році Косово та Сербія уклали угоду про тимчасове використання жителями півночі регіону нейтральних документів та номерних знаків. Однак на далі це питання так і не було вирішено. Всі спроби примусити косовських сербів перейти на національні документи лише викликали масові протести.

При цьому Сербія також не визнає косовських документів і Приштина, забороняючи сербські документи, каже про симетричну відповідь на дії Белграду.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.