Захист прав споживачів. В Україні хочуть створити житлово-комунальну інспекцію
Pixabay

В Україні хочуть створити Державну житлово-комунальну інспекцію для захисту споживачів. У Верховній Раді вже зареєстрували відповідні законопроекти №4403 та №4404.  

Про це повідомляє «Урядовий портал».

«Споживач житлово-комунальних послуг є незахищеним. З початку року до Міністерства надійшло понад 2000 звернень громадян з питань ЖКГ», — йдеться у повідомленні.

У Мінрегіоні зазначили, що відомство відповідає за формування держполітики у напрямку ЖКХ. Однак міністерство не має контролюючих функцій. Саме тому воно не може реагувати на ті чи інші виклики громадян країни.

«А орган контролю у такій важливій галузі наразі відсутній... Крім того, житловий фонд, мережі тепло-, водопостачання та водовідведення сьогодні перебувають у вкрай негативному стані», — підкреслили у Мінрегіоні.

Інспекція виступить арбітром у відносинах споживача з виконавцями послуг, кажуть чиновники.

До компетенції інспекції увійуть:

  • перевірка надання житлово-комунальних послуг, зокрема, з тепло-, водопостачання та водовідведення, поводження з відходами, управління багатоквартирними будинками;
  • перевірка економічного обґрунтування тарифів на послуги ЖКГ.

Для перевірки якості послуг та стану інфраструктури будинків інспектори здійснюватимуть планові та, на підставі звернень споживачів, позапланові перевірки. Також вони здійснюватимуть контроль за відповідальним користуванням послугами споживачами.

Заступниця очільника Мінрегіону Наталя Хоцянівська закликала парламент підтримати відповідні законопроєкти.

Chas News повідомляв, що взимку Україна може почати експорт газу в ЄС.

«Нафтогаз» суттєво підвищив ціни на газ для споживачів. І попереджає, що далі буде