Закупівлі Міноборони: про підозру повідомили звільненим топ-посадовцям — ЗМІ

Офіс генпрокурора повідомив про підозру ексначальнику департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому, ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову та колишньому заступнику держпідприємства Промоборонекспорт Володимиру Терещенку.

Першою про це повідомила Українська правда з посилання на джерела. Потім голова франції Давид Арахамія підтвердив «вручення повідомлень про підозру високопосадовцям Міністерства оборони», не назвавши при цьому їх прізвища.

Згодом в СБУ розповіли, що викрили Хмельницького на розтраті понад 100 млн грн державних коштів.

Вручення підозри Богдану Хмельницькому

За матеріалами слідства, він закупив для ЗСУ майже 3 тис. бронежилетів на понад 100 млн грн. Втім, за даними декількох незалежних експертиз, дані вироби не відповідають вимогам IV класу бронежилетів і не можуть належним чином захистити українських воїнів.

Експосадовцю оголошено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань);
  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Зараз вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.

СБУ також ініціювала відкликання даної партії неякісних бронежилетів на склади Міноборони

Також, за даними УП, оголошено підозру Шаповалову за незаконні дії, внаслідок яких окремі підрозділи ЗСУ не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд грн.

Підозру Терещенку, який наразі є заступником начальника управління координації зовнішньоекономічної діяльності МО, оголошено за фактом заволодіння ним шляхом зловживань та службових підроблень державними коштами в розмірі $1,3 млн.

Нагадаємо, на фоні скандалу із закупівлею Міноборони харчів для військових міністр Олексій Резніков повідомив, що Хмельницького відсторонили у грудні і звільнили у січні. Також тоді написав заяву про відставку і Шаповал.