Зеленський пояснив, що заблоковані канали фінансує Росія. А йому погрожують імпічментом

Президент України Володимир Зеленський прокоментував запроваджені ним санкції проти телеканалів ZIK, NewsOne та «112 Україна». Він пише, що Україна «рішуче підтримує свободу слова», а застосовані обмеження — «важке рішення». Про це він написав у своєму блозі у Twitter англійською мовою.

«Санкції — важке рішення. Україна рішуче підтримує свободу слова. Не пропаганду, фінансовану країною-агресором, яка підриває Україну на шляху до ЄС та євроатлантичної інтеграції. Боротьба за незалежність — це боротьба в інформаційній війні за правду і європейські цінності», — написав Зеленський.

Прессекретар Зеленського пояснила санкції проти телеканалів 112, ZIK та NewsOne

За словами прессекретаря президента Юлії Мендель, ці ЗМІ стали одним з інструментів війни проти України, тому заблоковані з метою захисту національної безпеки.

Вона заявила на сторінці у Facebook про підтверджене фінансування телеканалів «NewsOne», «ZIK», «112 Україна» з боку Російської Федерації.

Рішення РНБО про накладання санкцій на Тараса Козака та низку телеканалів ухвалено відповідно до статті 5 закону України «Про санкції», постанови Верховної Ради № 2589–VIII від 4 жовтня 2018 року та пропозицій Служби безпеки України. Це рішення розроблено в законодавчому полі України

За словами Мендель, раніше РНБО накладала ті чи інші обмежувальні заходи на українських громадян, зокрема тих, які співпрацювали з ворогом на окупованих територіях.

«Блокування телеканалів з так званого пулу Віктора Медведчука, які фіктивно оформлені на його соратника Тараса Козака, не має нічого спільного з наступом на свободу слова, яка в Україні є безперечною цінністю», — підкреслила вона.

На переконання Мендель, ці телеканали давно забули, що таке журналістські стандарти, перевірка фактів чи висвітлення принаймні двох точок зору.

«Натомість вони перетворилися на інструмент пропаганди, який використовується в інтересах держави-агресора, яка порушила суверенітет та державні кордони України. Вже навіть підтверджено фінансування цих каналів з Росії. Ці медіа стали одним з інструментів війни проти України, тому заблоковані з метою захисту національної безпеки», — наголосила прессекретар.

Крім того, Мендель закликала мовників в Україні дотримуватися закону, етичних правил та журналістських стандартів — не співпрацювати з державою-агресором та уникати фінансування та нав'язування редакційної політики з її боку.

Засідання не було, Зеленський позицію не висловлював: ЗМІ розповіли, як РНБО вводила санкції проти Козака

Члени Ради національної безпеки й оборони України підтримали санкції проти соратника й каналів Віктора Медведчука у письмовій формі, президент свою позицію їм не висловлював.

За даними джерел, члени РНБО без обговорення підписали рішення щодо санкцій.

Санкції проти нардепа з ОПЗЖ Тараса Козака та його телеканалів Рада нацбезпеки та оборони ухвалювала в письмовій формі, а президент Володимир Зеленський з цього приводу не висловлювався.

Про це пише УП із посиланням на інформацію деяких членів РНБО.

Джерела видання розповідають, що засідання Радбезу як такого не було, його не проводять давно. Зазвичай членам РНБО дають документи, просять ознайомитися з ними й розписатися.

«2 лютого о 17:30 членам РНБО подзвонили з Офісу президента й запросили їх на Банкову, на четвертий поверх. Кожному видали папку з документами, щоб члени РНБО розписалися», — пише УП.

Один з членів РНБО заявив, що це було «письмове опитування», без обговорення. Крім того, за його словами, акценту на тому, що санкції стосуються саме телеканалів, не було.

Президент своєї позиції з цього питання нібито не висловлював, а бланки збирав секретар Радбезу Олексій Данілов. Про наступні кроки в питанні санкцій не повідомляли.

Сам Данілов заявив «Інтерфаксу», що голосування про впровадження санкцій відбувалося письмово, 17 із 19 членів РНБО підтримали рішення.

«Відбулося засідання РНБО, де шляхом письмового голосування членів розглядали питання впровадження персональних санкцій стосовно юридичних і фізичних осіб, які перебувають на території України. З 19 членів РНБО 17 проголосували «за». Один член РНБО утримався і один перебуває у відрядженні», — сказав Данілов.

Санкції проти Козака ввели через схеми з поставками вугілля з ОРДЛО

Підставою для санкцій проти Тараса Козака та пов'язаних з ним юридичних осіб стало розслідування спецслужб України, яке встановило, що схеми з поставками вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на джерела в СБУ і Офісі президента.

Козак потрапив під дію закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Також видання повідомляє, що рішення про санкції не було блискавичним і не було напряму пов'язане з телефонною розмовою глави МЗС Дмитра Кулеби з держсекретарем США Тоні Блінкеном.

За даними сайту, упродовж січня Зеленський двічі збирав силовиків і аналітиків для обговорення питання, як припинити мовлення каналів Медведчука, який веде в країні антиукраїнську діяльність.

«Фашистський диявол». ОПЗЖ ініціює імпічмент Зеленському через санкції проти каналів 

Представник фракції «Опозиційна платформа – За життя» заявив, що вони ініціюють процедуру імпічменту Зеленського.

Про це на засіданні Верховної Ради заявив співголова депутатської фракції «ОПЗЖ» Вадим Рабінович. Він оголосив: «ми ініціюємо процедуру імпічмента президента Зеленського, що познущався з виборців і з країни. Сьогодні вночі (а чорти завжди діють уночі) вперше за всю історію існування незалежної України було здійснено закриття трьох каналів»

За словами Рабіновича, влада «дала команду вбивати незалежних журналістів», для цього утворили «спеціальну групу так званих патріотів».

Співголова фракції «ОПЗЖ» повідомив, що найближчим часом політсила проведе «надзвичайний з'їзд, який визначить наші подальші кроки».

Рабінович запевнив, що блокування опозиційних каналів потрібне владі, щоб далі обкрадати народ.

Існування демократичної незалежної України – під загрозою. Сьогодні фашизм у нашій країні отримав свій колір – зелений. Але як наші батьки й діди свого часу зупинили й перемогли фашизм, ми зробимо те ж саме. No pasaran, фашизм не пройдет! И вы все погибните, потому что вы — фашистский дьявол!

Наприкінці свого виступу Рабінович заспівав: «Вставай, страна огромная».

Під час виступу Рабіновича поряд з ним стояв народний депутат України Віктор Медведчук та ряд інших депутатів з фракції «ОПЗЖ».

Реакція Петра Порошенка

П’ятий президент України Петро Порошенко заявив у Telegram і на Facebook, що не блокував канали з пулу кума Путіна Медведчука, бо блокування накладалося на передвиборчу кампанію. Також Порошенко обурюється, чому Зеленський два роки тягнув із рішенням.

Політик пише: «Канали групи Медведчука стали відвертим знаряддям російської інформаційної війни проти України. І у цій війні Україна має право і повинна захищатися, використовуючи для цього всі наявні інструменти. У жовтні 2018 року наша команда ініціювала і ухвалила постанову про обмежувальні заходи щодо проросійських українських телеканалів. Єдина причина, з якої постанова не була реалізована тоді, полягає в тому, що вона наклалася на початок виборчої кампанії».

Порошенко заявив, що «при розв'язанні складних політичних проблем дотримувався норм права», яке забороняє санкції проти українських фізичних та юридичних осіб, крім як за причетність до фінансування тероризму.

Також він обурився, чому Зеленський чекав два роки і чому рішення РНБО про санкції не стосується каналу «Наш».

Водночас Порошенко заявив, що він та його команда підтримує рішення РНБО. Він сподівається, що влада обґрунтує свою позицію про блокування телеканалів Медведчука в судах.

Порошенко також переживає, щоб влада не чинила тиск на українські патріотичні телеканали.

Пулу експрезидента належать телеканали «Прямий» та «5 канал», тож він закономірно переживає за них.

Мінкульт про заблоковані канали: «пропагандистська машина Москви»

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що рішення про санкції щодо телеканалів NewsOne, ZIK, «112 Україна» зріло давно в суспільстві та у більшості журналістської спільноти.

Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

Рішення РНБО про санкції щодо трьох телеканалів, що називають себе українськими - давно зріло в суспільстві та у більшості журналістської спільноти. Йдеться про NewsOne, ZIK, «112 Україна» та їхнього бенефіціара - Тараса Козака, (хоча всі при цьому називали їх «медведчуківськими»)»

Він назвав цей кейс винятковим, але вчасним. «І не тільки через інформаційний тероризм і загрозу безпеці України цих інструментів пропаганди Кремля. Але й через масові порушення журналістських стандартів, фейки та маніпуляції», — підкреслив міністр.

Він впевнений, що у Москві вже готують методички про «наступ на свободу слова в Україні» та «знищення вільної преси».

При цьому міністр попередив: ці телеканали — не звичайні телевізійні мовники, це по суті іноземна пропагандистська машина, яка була сформована в Україні і опосередковано профінансована Москвою, де про свободу слова вже давно не йдеться, а окремі журналісти стали солдатами Кремля.

Тому, як наголошує Ткаченко, рішення РНБО — симетричне на щоденні інформаційні та пропагандистські атаки на свободу та незалежність України.

«Це логічне завершення розслідування Тимчасової слідчої комісії, у якій я брав участь ще під час роботи народним депутатом. Тоді ми з’ясовували, як відбувалися оборудки під час зміни власників телеканалів «112 Україна», ZIK та NewsOne, які сьогодні належать одній людині — правій руці Медведчука, депутату Тарасу Козаку. Радий, що і наші напрацювання стали кроком до встановлення цілковитої прозорості структури власності українських телеканалів», — резюмував Ткаченко.

«Слуга народу» збере фракцію через блокування каналів Медведчука

Питання блокування телеканалів «112 Україна», ZIK і NewsOne обговорять на засіданні фракції «Слуга народу». Поки що у депутатів немає позиції щодо запровадження санкцій.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на керівника парламентської фракції «Слуги народу» Давида Арахамію.

Він каже: «Вчора ввечері відбулася подія, яка, дійсно, дуже резонансна. І не було ще обговорення. Необхідно скликати фракцію і спільно (обговорити — Прим. ред.)».

ОПЗЖ оскаржить рішення про впровадження санкцій

Лідер партії «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко заявляє, що «ОПЗЖ» має намір оскаржити указ Зеленського про впровадження в дію рішення РНБО про санкції проти трьох телеканалів і народного депутата Козака.

«Наші юристи наразі вивчають, і буде оскарження, починаючи від цих судів (судів першої інстанції — Прим. ред.) і закінчуючи Верховним Судом», — сказав Бойко агентству «Інтерфакс-Україна».

Блокування студій

3 лютого в NewsOne повідомили, що павільйон кіностудії Довженка, звідки здійснюють мовлення телеканали «112 Україна», NewsOne і ZIK, заблокувала охорона.

«На територію кіностудії не пускали, зокрема, нардепа Тетяну Плачкову. За її словами, охоронець, який блокував їй проїзд, сказав, що робить це за вказівкою нікого не пропускати. У результаті Плачкова все-таки потрапила в ефірну студію», — повідомляється на сайті телеканалу.

Телеканали Тараса Козака: що відомо

12 жовтня 2018 року Козак заявив про купівлю телеканалу NewsOne (ТОВ «Новини 24 години») з оцінкою 41-42 млн грн.

У грудні 2018 року Козак відзвітував про купівлю дев'яти компаній групи «112 Україна», оцінивши їхню вартість на дату придбання в 72,87 млн грн.

У 2019 році Козак став новим і одноосібним власником телевізійних мовників телеканалу ZIK.

4 жовтня 2018 року Верховна Рада підтримала звернення до РНБО щодо запровадження санкцій проти компаній, які входять в структуру власності телеканалів «112 Україна» і NewsOne.

NewsOne, Zik та 112 відключили. Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти Тараса Козака