Зеленський незадоволений форматом Мінських угод, але вважає їх потрібними для діалогу
Офіс Президента України

Президент Володимир Зеленський зазначив, що йому не подобаються Мінські угоди, але вони необхідні для діалогу. Про це він сказав в інтерв’ю виданню Politico Europe.

У ньому Зеленський, крім іншого, відповідає на питання, яке право мають Макрон та Путін вимагати зміни української Конституції в частині місцевого самоврядування в ОРДЛО. Текст інтерв'ю оприлюднила пресслужба Офісу президента.

Дослівно президент відповів так: «Я особисто незадоволений тим форматом «Мінська» й послідовністю та формулюванням деяких пунктів, які були підписані. Я особисто повністю незадоволений саме складом цього формату».

Далі, утім, Зеленський заявив, що Мінські угоди — це «єдиний формат, у якому ми сьогодні працюємо». А їхньою метою він вважає діалог, який приведе до повернення територіальної цілісності.

Разом з тим Зеленський зазначив, що ніхто не може впливати на зміну Конституції України, крім народу України.

«Коли ми говоримо про один із пунктів «Мінська» — надання особливого статусу чи зміни до Конституції, про які, як ви кажете, говорили Макрон і Путін, я відверто кажу, що ті деталі, які цей пункт передбачає, — регулює зміни Конституції згідно з децентралізацією» — заявив він.

На переконання глави Української держави, головне — це функціонал того чи іншого пункту Мінських угод. Далі Зеленський нагадав, що вибори в ОРДЛО відбудуться лише після повернення Україною контролю над кордоном і над перебігом виборів. Обов’язковим він назвав і виконання пункту Мінських угод про виведення всіх незаконних військових формувань з території України.

Мінські угоди: передісторія

12 лютого 2015 року, у розпал бою за місто Дебальцеве, в Мінську відбулися переговори щодо врегулювання кризи на Донбасі. Участь брали президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд, канцлер ФРН Ангела Меркель і президент РФ Володимир Путін. 

За підсумками переговорів було затверджено Комплекс заходів, спрямованих на імплементацію Мінських домовленостей, досягнутих у вересні 2014 року. Крім того, ухвалено декларацію лідерів України, Франції, Німеччини та РФ щодо підтримки цих заходів.

Домовленості, досягнуті «нормандською четвіркою», передбачають припинення вогню на Сході України, відвід усього важкого озброєння з української території. Також передбачено обмін і звільнення всіх заручників, а також проведення місцевих виборів на Донбасі.

Нещодавно президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що Україна «по-своєму трактує» Мінські угоди і «вибірково підходить до взятих на себе зобов'язань».

Тим часом дипломат і ексрадник голови СБУ Маркіян Лубківський підтвердив, що йому запропонували стати спікером української делегації в Тристороній контактній групі щодо Донбасу.