Дипломат Лубківський може стати спікером української делегації в ТКГ

Дипломат і ексрадник голови СБУ Маркіян Лубківський підтвердив, що йому запропонували стати спікером української делегації в Тристороній контактній групі щодо Донбасу.

«Мені потрібно кілька днів, щоб остаточно визначитися», — сказав Лубківський в ефірі телеканалу Україна 24. І додав, що пропозиція надійшла від голови української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука.

Дипломат запевняє, що стосовно Донбасу всередині України повинна бути єдина консолідована позиція. «Президент, Верховна рада, Кабінет міністрів, РНБО і Тристороння контактна група — українська делегація — не можуть розходитися в своїх оцінках. У нас повинен бути чіткий план і чітке бачення, як вирішувати питання відновлення територіальної цілісності», — підсумував Лубківський.

 

 

Інформація про майбутню посаду спікера в української делегації в ТКГ з’явилися після скандальних заяв Вітольда Фокіна та його звільнення з посади першого заступника глави делегації.

87-річний Фокін увійшов до складу української делегації в ТКГ щодо Донбасу 18 серпня. А за два тижні він виступив за загальну амністію і особливий статус всього Донбасу, що викликало суспільне збурення. Фокін назвав проросійських бойовиків «повстанцями» і запропонував сформувати «міжнародний тимчасовий уряд» для проведення місцевих виборів на окупованих територіях Донбасу.

Після скандальних заяв його викликали в комітет з питань організації державної влади і місцевого самоврядування парламенту. Засідання мало відбутися 15 вересня, але Фокін відмовився приходити на комітет, пояснивши це зайнятістю.

Фокін прийшов на засідання комітету 29 вересня і наговорив ще більше провокативних фраз — зокрема, що не вірить в те, що Україна воює на Донбасі з РФ.

30 вересня  Фокіна звільнили з ТКГ у Мінську. Відповідний указ з'явився на сайті президента України.

Ймовірний майбутній спікер ТКГ Лубківський — український дипломат, у 2006−2009 роках був на посаді посла України в Хорватії та Боснії і Герцеговині.

Під час президентства Віктора Януковича керував підготовкою чемпіонату Європи 2012 року в Україні, очолював оргкомітет Євробаскет-2015. У 2014 році працював радником голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка.

Тим часом голова делегації України в ТКГ Кравчук запевнив у інтерв'ю ТСН.ua, що про позицію його колишнього заступника Вітольда Фокіна заздалегідь не знали, а після скандальних заява він сам вирішив свою долю в ТКГ. 

Перший президент України зазначив, що керівний склад ТКГ підписує документ, в якому визначена позиція делегації. Виходить, що Фокін мав її дотримуватися. Кравчук виправдовує слова Фокіна про те, що нібито немає війни між Україною і Росією, «тривалою відсутністю в інформаційно-політичному просторі» і емоціями. Водночас експрезидент України назвав Фокіна «досвідченою і добросовісною» людиною.

Кравчук каже, що не хотів створювати ще одну проблему та ділити Україну, тому із Фокіним розмовляли. «Ми не робили якихось звинувачень і не висували радикальних пропозицій. Президент видав указ про його виведення з числа членів делегації і звільнив з посади глави делегації», — сказав Кравчук.

На уточнювальне запитання, чи Фокін сам попросив Зеленського звільнити його, Кравчук пояснив, що з ним говорив він сам, а також голова Офісу президента Андрій Єрмак.  

Водночас він запевнив, що про позицію Фокіна не було відомо до його призначення і він не транслював позицію Зеленського та Єрмака.

Фокін і його заяви були темою тижня в українських ЗМІ. Chas.news підготував підбірку новин про нього. По-перше, онука Фокіна, 34-річна Маша, зізналася, що сприяла знайомству свого діда з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком. По-друге, усі скандальні заяви Фокіна та причини його відставки ми зібрали тут. Про наступні зайві фрази Фокіна на засідання парламентського комітету з державного будівництва читайте тут. І  найбільше не церемонився з виразами у оцінці політика міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він назвав Фокіна «махровим ідіотом» та закликав відправити його на пенсію.