Зеленський обіцяв купити 10 млн доз щеплень Pfizer, але у Нацплані вакцинації їх нема
Getty Images

Кабінет Міністрів оприлюднив Національний план вакцинації проти інфекції COVID-19 до 31 грудня 2021 року. Розпорядження №340-р, яким затвердили план, розмістили на Урядовому порталі.

Згідно з документом, Україна до кінця року має отримати 21,913 млн доз вакцин проти коронавірусу, із них 13,913 млн доз — закуплені коштом держбюджету. 8 млн доз наша держава отримає за механізмом COVAX.

У плані немає закупівлі за державний кошт 10 млн доз вакцин від американських корпорацій Pfizer/BioNTech, які обіцяв президент України Володимир Зеленський 6 квітняНатомість уряд вніс до плану лише 117 тис. доз від цієї фірми у квітні.

Напередоні головний санітарний лікар Віктор Ляшко запевняв, що Україна до кінця червня отримає мільйон доз Pfizer. 

Однак у переліку Кабміну в основному інші фармацевтичні бренди.

Подробиці Національного плану

У травні очікується поставка 500 тис. доз вакцини AstraZeneca та 1,5 млн доз вакцини Sinovac Biotech, які закуплені коштом держбюджету. У червні Україна розраховує отримати 1,409 млн доз вакцини AstraZeneca за механізмом COVAX. А ще — 500 тис. доз цієї вакцини і 213 тис. доз вакцини Sinovac Biotech, закуплених за бюджетні кошти.

У липні очікується поставка 948,7 тис. доз вакцини Pfizer/BioNTech за механізмом COVAX та 500 тис. доз закупленої державою вакцини AstraZeneca.

По 1,032 млн доз AstraZeneca в рамках COVAX очікується щомісяця упродовж серпня-грудня. Також у серпні-грудні Україна очікує отримувати щомісяця по 2 млн доз вакцини Novavax, закупленої коштом держбюджету.

Всього на 2021 рік уряд оцінив потребу у вакцині проти коронавірусу у майже 47,9 млн доз.

Раніше Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 квітня 2021 року «Щодо Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до кінця 2021 року».

Метою плану є охоплення щепленнями більшості дорослого населення України не пізніше грудня 2021 року.

All inclusive. Як цікаво провести травневі свята та ще й вакцинуватися проти COVID-19