Зеленський підписав закон 8271 про посилення відповідальності військових

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт 8271 про посилення відповідальності військовослужбовців.

Станом на 24 січня законопроєкт повернуто з підписом, зазначається на сайті Ради.

Парламент проголосував за нього 13 грудня. Законопроєкт підтримали усі фракції крім «Голосу», «за» проголосував лише Ярослав Железняк.

Ініціювали законопроект Генштаб ЗСУ та Міноборони. Раніше сам Головнокумандувач Залужний закликав президента підписати схвалений Радою законопроект 8271.

За його словами, у мирний час проблеми дисципліни в армії можна вирішити в «більш м’який спосіб» — роз’ясненнями та переконаннями, але в умовах війни потрібні «швидкі дієві рішення».

Водночас правозахисний рух ЧЕСНО заявив, документ суттєво обмежує право українських військових на судовий захист. На сайті Офісу президента була зареєстрована петиція із закликом ветувати документ. Вона набрала необхідні для розгляду 25 тис. підписів за добу.

Законопроект 8271: основні положення

Закон визначає, що судам буде заборонено призначати більш м’яке покарання, ніж передбачено законом, за низку військових злочинів.

Зокрема, пропонується, щоб суди не могли пом’якшувати покарання засудженим за кримінальні правопорушення, передбачені такими статтями ККУ (якщо вони вчинені в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці:

  • ст. 403 Невиконання наказу начальника

  • ст. 405 Погроза або насильство щодо начальника

  • ст. 407 Самовільне залишення військової частини або місця служби

  • ст. 408 Дезертирство

  • ст. 429 Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю

Крім того, Військову службу правопорядку наділяють правом проводити огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також використовувати у випадках, визначених законом, спеціальні технічні засоби для проведення такого огляду.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Чи закінчиться війна в Україні у 2023 році: прогнози та умови