Зеленський попросив Трюдо допомогти Україні отримати ПДЧ в НАТО
Getty Images

6 квітня президент України Володимир Зеленський на тлі загострення на Донбасі попросив прем’єр-міністра Канади допомогти Україні отримати План дій щодо членства в НАТО.

Про це повідомляє пресслужба гаранта, посилаючись на телефонну розмову політиків.

«Як особливий партнер України, Канада могла б проявити лідерство серед союзників, які підтримують рішення щодо ПДЧ для України. Сприяння Канади буде важливим сигналом підтримки з боку справжніх друзів», — наголосив український лідер.

Зеленський розповів Трюдо про загострення ситуації на Донбасі, а також про підвищення військової загрози для України з боку Росії.

«За час перемир’я, з 27 липня минулого року, через обстріли на Донбасі загинуло 28 воїнів. З них 23 —  у цьому році. Лише з 26 березня ми втратили 10 наших військових. Кожен день війни коштує нам життів сміливих, патріотичних людей, які мають будувати майбутнє України», — сказав очільник України.

Зеленський закликав посилити міжнародний тиск на Росію, щоб запобігти подальшій ескалації, а також запропонував розширити програми тренувань для Збройних Сил України, зокрема збільшити кількість канадських військових інструкторів в Україні.

Напередодні генсек НАТО зателефонував Зеленському. 

Chas News повідомляв, що НАТО вперше опублікувало пости в соцмережах українською мовою. 

Віцепрем'єр сказала, що РНБО готує рішення про ключові кроки на шляху України в НАТО