Зеленський відправить Залужного у відставку до кінця тижня — CNN

Президент Володимир Зеленесенький до кінця цього тижня звільнить Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Про це пише CNN  із посиланням на джерело.

За даними видання, 29 січня на невеликій нараді, на якій також був присутній міністр оборони Рустем Умєров, президент заявив, що прийняв рішення про звільнення головнокомадувача.

«Під час розмови, яку описують як «спокійну», Зеленський запропонував Залужному іншу посаду, від якої генерал відмовився. У відповідь на це Зеленський сказав, що відмова Залужного від іншої посади не повпливає на рішення про відставку», — пише CNN.

Джерело телеканалу розповіло, що відповідний указ очікується до кінця тижня.

CNN пише, що наразі розглядається дві кандидатури на заміну Залужного — голови ГУР МО Кирила Буданова та командувача Сухопутних військ Олександра Сирського. При цьому перший у коментарі телеканалу спростував цю інформацію, а інший — не відповів.

Нагадаємо, ввечері 29 червня кілька політиків та ЗМІ написали, що Зеленський відправив Залужного у відставку. Натомість він нібито запропонував генералу іншу посаду, від якої той відмовився. Однак потім цю інформацію спростував речник президента, а сам голова держави у вечірньому відеозверненні не згадав кадрові питання.

Наступного дня дані українських медіа підтвердили, також з посиланням на власні джерела, ключові світові ЗМІ, наприклад Financial Times, The New York TimesThe Times. Вони написали, що Зеленський дійсно пропонував іншу посаду Залужного та хотів відправити його у відставку, але відтермінував це рішення через витік інформації у медіа. При цьому The Washington Post стверджує, що президент зробив свою заяву на фоні суперечок щодо кількості осіб, яких треба мобілізувати для поповнення ЗСУ.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Огляд і спростування пропаганди за 25—31 січня