Зеленський з лікарні прозвітував директору МВФ про дії держави для продовження співпраці
Getty Images

Президент Володимир Зеленський, що перебуває у лікарні на лікуванні від СOVID-19, поспілкувався телефоном з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою.

Глава держави підкреслив, що Україна не зупинялася у виконанні взятих на себе обов’язків у межах програми stand-by. Як інформує сайт президента, було затверджено реформу митниці та податкової служби, а Міністерство фінансів та Національний банк активно працюють над зменшенням частки непрацюючих кредитів у банківській системі. Також президент запевнив, що підтримує незалежність Національного банку України.

Окремо глава держави прокоментував кризу, яку спричинило скасування Конституційним Судом низки антикорупційних законів.

«Для мене продовження реформи антикорупційних органів є одним з пріоритетів. Ми скликали засідання РНБО, уряд вніс розпорядження щодо забезпечення функціонування реєстру е-декларацій, а я запропонував парламенту проєкт закону про перезавантаження всього складу Конституційного Суду. Сьогодні немає жодних загроз для діяльності НАБУ», — запевнив Зеленський чиновницю МВФ.

На його думку, На сьогодні всі структурні маяки, передбачені для перегляду програми МВФ, виконані.

Зеленський подякував МВФ за прийняття рішення про збільшення першого траншу в рамках програми stand-by до $2,1 млрд.

Пані Георгієва у Twitter назвала розмову з президентом України конструктивною. Але щодо подальшого партнерства обмежилась загальними фразами.

«Конструктивна телефонна розмова з президентом України Зеленським про реалізацію програми МВФ, незалежність центрального банку й зусилля щодо боротьби з корупцією. Для перегляду програми потрібне повне розуміння дій», — написала Георгієва.

Сайт же президента повідомляє, що директор-розпорядник МВФ відзначила «швидку реакцію та заходи, вжиті українською владою після рішення КСУ», і додала, що Фонд цінує співпрацю голови НБУ з командою МВФ.

Раніше Сhas News повідомляв, що Кирило Шевченко у Вашингтоні зустрічався з представниками МВФ та Світового банку.