Голова НБУ у Вашингтоні запевнив МВФ у відданості умовам програми stand-by

Голова Нацбанку Кирило Шевченко зустрівся у Вашингтоні з головою місії МВФ в Україні Іванною Владковою-Голлар та запевнив партнерів, що НБУ залишається відданим планам щодо реформ, які останніми роками проводяться в Україні.

«Продовження співпраці з МВФ є стратегічно важливим для України. Іншого варіанту ми не розглядаємо. Ми готові до роботи місії у найкоротші терміни», — запевнив Шевченко.

За словами голови Нацбанку, регулятор проводить послідовну монетарну політику, дотримується режимів інфляційного таргетування та гнучкого курсу гривні, а також посилює реформу корпоративного управління в державних банках. Також НБУ працює над скороченням частки проблемних кредитів банків, зауважив Шевченко.

Загалом же, за словами голови НБУ, Україна виконує взяті на себе зобов’язання у межах програми stand-by.

Візит Шевченка до Вашингтону розрахований до 13 листопада. За цей час він має зустрітися з керівництвом як МВФ, так і Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

Нагадаємо, протягом осені 2020 року прогнози щодо отримання траншу МВФ суттєво змінювались. Якщо у вересні аналітики інвестбанку Morgan Stanley прогнозували, нібито Україна не отримає кредит від фонду навіть і до кінця поточного року, то вже у жовтні аналітики іншого великого банку США — Bank of America — опублікували новий прогноз, згідно з яким на транш можна розраховувати вже наприкінці поточного року або ж на початку наступного.

Посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас також нагадував, що від співпраці з МВФ залежить і кредитна допомога з боку ЄС. «Макрофінансова допомога від ЄС політично пов'язана з програмою МВФ. Тут немає технічного зв'язку, а політичний — є. Ми повинні бути впевнені, що МВФ скаже, що все йде у відповідності з погодженим планом», — наголошував посол в одному з інтерв’ю.