МВФ. Транш. Новий прогноз. Експерти кажуть, на кредит можна розраховувати вже цього року

Згідно з прогнозами аналітиків Bank of America — одного з найбільших банків США, наступний транш МВФ Україна може отримати вже наприкінці цього року або ж на початку наступного.

На думку американських аналітиків, Україна «підтверджує свою відданість програмі [МВФ]» і поступово підходить до вирішення нинішніх проблем. Якщо ж Україна все-таки отримає кошти від фонду, довіра до неї поступово зростатиме, натякають в Bank of America. 

Також в Bank of America вкотре повторили, що серед причин затримки траншу — прописаний у проєкті бюджету високий рівень дефіциту (6%), тиск на заступників голови Нацбанку Катерину Рожкову та Дмитра Сологуба та можливі зміни в закон про НАБУ. 

Нагадаємо, 16 вересня Конституційний Суд визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ. Так, судді постановили, що президент не може утворювати НАБУ та призначати або ж звільняти його директора. У зв’язку з цим народні депутати мають привести закон у відповідність до рішення КСУ. Визнані неконституційними положення втратять чинність через три місяці з дати оголошення рішення.

Також варто зазначити, що народні обранці і без рішення КСУ хотіли змінити закон про НАБУ. Взимку цього року до Ради подали законопроєкти №3133 та №3180, але жоден з них так і не пройшов бодай перше читання. На цьому фоні ЗМІ публікували лист тодішнього голови місії МВФ в Україні Рона ван Родена, який начебто був адресований Офісу президента і у якому фонд застерігав українську владу від втручання у незалежність НАБУ.

«Будь-які законодавчі зміни, що звужують незалежність НАБУ, будуть розглядатися як відмова від антикорупційних зобов’язань і потребуватимуть коректування будь-якої нової програми», — начебто йшлось у листі.

Що ж до траншу МВФ, то раніше аналітики інвестбанку Morgan Stanley прогнозували, нібито Україна не отримає кредит від фонду навіть і до кінця поточного року, адже питання за узгодженою з МВФ програмою не вирішувалися. Загалом у України проблеми не тільки з МВФ, а й ще з рядом міжнародних кредиторів, у тому числі і з Світовим банком, який так і не виділив обіцяні $350 млрд позики.

Посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас, також нагадував, що від співпраці з МВФ залежить також кредитна допомога з боку ЄС. «Макрофінансова допомога від ЄС політично пов'язана з програмою МВФ. Тут немає технічного зв'язку, а політичний — є. Ми повинні бути впевнені, що МВФ скаже, що все йде у відповідності з погодженим планом», — казав посол в одному з інтерв’ю.