Зеленський запросив переговори з Путіним. У Кремлі кажуть, що запитів не бачили
Getty Images

Російська сторона відмовилася назвати причину зростання військової присутності вздовж кордону з Україною, повідомляє пресслужба МЗС України.

7 квітня Україна направила російській стороні офіційний запит з проханням роз’яснити причину зростання військової присутності Росії вздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих територіях країни впродовж останніх днів.

МЗС пише, що російська сторона відмовилася надавати інформацію і заявила, що не веде такої діяльності.

Україна вважає, що відмова Москви є підтвердженням намірів РФ продовжувати військовий тиск та погрози.

Крім того, російська делегація бойкотувала скликану 10 квітня зустріч за участі інших держав-учасниць ОБСЄ.

«Відмова Москви виконувати положення Віденського документа є черговим підтвердженням намірів РФ продовжувати військовий тиск та погрози силою щодо України» — зробили висновки у МЗС України.

У МЗС закликають російську сторону відвести війська від кордону з Україною, припинити войовничу риторику і дезінформацію та почати добросовісно виконувати положення Мінських домовленостей.

Зеленський запросив переговори з Путіним, у Кремлі кажуть, що запитів не бачили

Президент Володимир Зеленський запросив переговори з президентом РФ Володимиром Путіним, щоб обговорити ескалацію на сході України. Про це сказала прессекретар президента України Юлія Мендель в коментарі Reuters.

В Кремлі натомість стверджують, що в останні дні запитів від Зеленського на телефонну розмову з Путіним не було. Про це каже прессекретар Путіна Дмитро Пєсков, якого цитує російський «Інтерфакс».

Мендель заявила: «Офіс президента, звичайно, звернувся до Володимира Путіна з проханням поговорити. Ми поки не отримали відповіді і дуже сподіваємося, що це не відмова від діалогу».

Коли саме Україна направила запит, Reuters не уточнює.

У свою чергу Пєсков у відповідь на питання журналістів у понеділок, чи запитував Зеленський про телефонну розмову з Путіним, заявив: «За останні дні я не бачив ніяких запитів. Мені не відомо про те, що були в останні дні якісь запити».

Відповідаючи на одне із запитань журналістів, «чи має що сказати Путін Зеленському», якщо телефонна розмова відбудеться, Пєсков знову звинуватив саме Київ в ескалації на сході України. Він не визнає відповідальності Кремля і каже: «у тому, що стосується розрядки напруженості і запобігання потенційної війни, Володимиру Путіну завжди є що сказати».

 Мендель сказала в ефірі телеканалу «Дом», що Росія зосередила понад 40 тис. військовослужбовців на східному кордоні України і понад 40 тис. військовослужбовців в окупованому Криму.

При цьому Росія, яка здійснює гібридну військову агресію проти України вже восьмий рік, стверджує, що «нікому не загрожує», продовжуючи нагнітати ситуацію, схиляючи офіційний Київ до прямих переговорів із сепаратистами.

«Путін нападе». Чи варто готуватися до великої війни