Зеленський звернувся до українців через визнання Путіним «ЛНР» та «ДНР» (відео)
Офіс президента

Володимир Зеленський, президент України, у ніч проти 22 лютого оприлюднив термінове звернення. Приводом до нього стало рішення Володимира Путіна визнати правосуб'єктність «ДНР» і «ЛНР».

Звернення глави держави транслював Офіс президента.

«За мною — Україна. У її міжнародно визнаних кордонах. І вони залишаться такими. Попри будь-які заяви та дії РФ. Так само, як і ми — залишаємось спокійними і впевненими у собі», — розпочав звернення президент України.

За його словами, Україна «однозначно кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави» та покладає всю відповідальність за наслідки на політичне керівництво РФ.

«Визнання незалежності окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень у межах «нормандського формату», — зазначив президент.

Він додав, що на тлі загострення безпекової ситуації Київ ініціював низку зустрічей — зокрема зустріч сторін Будапештського меморандуму, екстрене засідання Ради Безпеки ООН, спецзасідання ОБСЄ та екстрене скликання саміту в «нормандському форматі».

Крім того, Зеленський обговорив ситуацію із західними партнерами. 

«Дуже важливо побачити, хто наш справжній друг і партнер, а хто продовжить лякати Росію словами. Ми віддані політико-дипломатичному врегулюванню і не піддаємося на будь-які провокації. Наші кордони надійно захищені, створено систему територіальної оборони. Наші партнери нас підтримують», — сказав Зеленський.

Президент нагадав, що, відповідно до статті 51 Статуту ООН, Україна залишає за собою право на індивідуальну та колективну самооборону.

І зауважив, що Київ розрізняє провокації та наступ військ агресора, і у разі зміни ситуації обов'язково про це повідомить — але «зараз немає жодних причин для хаотичних дій».

«Ми на своїй землі. Ми нічого і нікого не боїмося. Ми нічого і нікому не винні. І ми нічого і нікому не віддамо. І ми в цьому впевнені. Бо зараз не лютий 2014 року, а лютий 2022-го. Інша країна. Інша армія. Одна мета — це мир. Мир в Україні», — підсумував Зеленський.

У понеділок, 21 лютого, Володимир Путін, президент Росії оголосив про визнання незалежності маріонеткових утворень «Л/ДНР» та підписав відповідні укази.

Водночас він звинуватив Київ в ескалації ситуації в ОРДЛО, заявивши, нібито Росія зробила все, аби зберегти територіальну цілісність України. Свій виступ очільник Кремля завершив погрозою Україні, яка нібито діє на Донбасі агресивно.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Путін доручив Міноборони РФ «встановити мир» на окупованій території Донбасу — документ