Зеленський звільнив командувача Об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля

Президент Володимир Зеленський ухвалив рішення замінити командувача Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова.

Про це він повідомив у своєму зверненні.

«Обговорили (на нараді — Прим. ред.) кадрові питання у ЗСУ. Я ухвалив рішення замінити командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова», — сказав він.

Водночас причину звільнення президент не вказав.

Втім відомо, що начальник штабу «Азову» Кроткевич подав заяву у ДБР на генерала Содоля із закликом провести розслідування щодо нього. Кротевич звинуватив генерала у перевищенні службових повноважень та некомпетентному командуванні військами, що призвело до втрат великої частини території та особового складу. Він попросив перевірити Содоля на факт співпраці з ворогом.

Що відомо про Андрія Гнатова

До призначення на нову посаду бригадний генерал Андрій Гнатов з 2022 року був заступником командувача військ ОК «Південь» Сухопутних військ ЗСУ.

До цього, з 2016 до 2021 року, він керував штабом, а згодом і командував 36 окремою бригадою морської піхоти імені контрадмірала Михайла Бєлінського.

2022-го Гнатов змінив генерала Дмитра Марченка, очоливши оборону Миколаєва. У листопаді цього ж року він став одним із командувачів звільненням Херсонщини. А навесні 2023 року — керував обороною Бахмута, який входив до зони відповідальності ОСУВ «Хортиця».

У червні 2022 року Гнатов отримав звання бригадного генерала та шеврон особисто від Зеленського. У серпні 2020 його нагородили Орден Богдана Хмельницького ІІІ ст.. А у липні 2020 Гнатов отримав Хрест бойових заслуг.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Знищують шанси на перемогу»: Безугла розкритикувала Сирського та Генштаб