Жінки-медики, які стануть на облік, зможуть і надалі виїжджати за кордон — МОЗ

Після взяття жінок-медиків на військовий облік з 1 жовтня ніяких змін в умовах виїзду за кордон для них не передбачено.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

«Кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон в незалежності від того, стоїть вона на військовому обліку чи ні. Наразі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців та посадових осіб, які обіймають певні посади», — зазначили у відомстві.

Там нагадали, що постановка на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів діє з 1992 року., але вона працювала не досконало. Так, частина жінок не стояли на обліку. А з 1 жовтня на військовий облік мають стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти, які там не перебували.

«Постановка на військовий облік не дорівнює мобілізації. Облік необхідний лише для  узагальнення даних про наявний резерв медиків в державі. Аби стати на військовий облік, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, матимуть 3 роки – до 31 грудня 2026 року», — додали у відомстві.

Раніше у ЗСУ роз’яснили, що передбачає військовий облік жінок-медиків, коли потрібно йти до військкоматів і що буде за ухилення.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Хто і як може звільнитися з ЗСУ під час воєнного стану: підстави та процедура