Жінки з квітами зібрались на марш у центрі Мінська. Глобальний захід відкрила Україна
Надія Бужан

Жінки з квітами йдуть центром Мінська на знак протесту проти фальсифікації виборів у Республіці Білорусь.

Жінки гуляють по обидва боки проспекту з вулиці Кастричницької до площі Перемоги у столиці РБ. Кілька автобусів із тонованим склом також їдуть по проспекту, але затримань немає.

Організатори оголосили, що в суботу, 10 жовтня, з 15:00 проходить глобальний жіночий марш. Вони закликали жінок вийти на головні вулиці Білорусі (й міст усього світу) з квітами.

«Просто квіти. Просто гуляємо. Ми не збираємося масово і не скандуємо. Не приносимо транспаранти і прапори. Ми гуляємо з квітами вулицями наших міст, сіл, селищ, Це наші вулиці. Це наша країна і наша правда. 26 країн світу разом з нами марширують цього дня!» — сказано в анонсі маршу.

Подібна акція відбулася 3 жовтня. До цього традиційні жіночі марші проводились щосуботи з 22 серпня, але після затримання їх учасниць 26 вересня від цього формату на певний час відмовлялися.

Сьогодні марш відбувається не лише в Білорусі. Жінки багатьох країни світу вийшли з квітами на вулиці своїх міст, щоб висловити солідарність з білорусами. У Вільнюсі до ходи приєдналася екскандидат в президенти Білорусі Світлана Тіхановська.

Тіхановська випустила відеозвернення, в якому підтримала протестуючих білорусок і міжнародні жіночі марші на знак солідарності з ними.

«Дорогі мої білоруски! Саме ваше гідність, краса і любов оголили потворність беззаконня, яке щодня твориться проти мирних громадян Білорусі. Цієї суботи ви не будете одні. Жінки більше двадцяти країн світу вийдуть на вулиці своїх міст, щоб підтримати вас», — заявила екскандидат у президенти Білорусі.

Одночасно Олександр Лукашенко зустрівся з політв’язнями у в’язниці КДБ. Розмова тривала чотири з половиною години.

Наразі прес-служба Лукашенка опублікувала лише одну цитату з розмови: «На вулиці конституцію писати не можна» і обіцяє ще кілька новин після зустрічі.

Лукашенко відвідав СІЗО КДБ, щоб обговорити з політв’язнем Віктором Бабарикою та членами Координаційної ради зміни в Конституції Білорусі. Так стверджує прес-служба самопроголошеного президента РБ.

Білоруський блогер Степан Путило (відомий як Нєхта) прокоментував це так: «Зручно, напевно, проводити круглий стіл з опозицією, коли ти на волі, а твої опоненти в тюрмі».

Сьогоднішній глобальный марш солідарності із білорусками відкрила Україна

Акція солідарності в Україні / Telegram-канал Girl Power Belarus

 

Одночасно з маршем в Мінську затримали активістку Світлану Гатальську. Вона — один із координаторів ініціативи «Маршируй, детка» та член Координаційної ради. Її затримали в столиці РБ, але не на сьогоднішньому марші. Жінку, за повідомленням видання «Наша Ніва», доставили до Московського РВВС.

Нагадаємо, що сьогодні комітет з міжнародних справ Конгресу США обурився оголошенням Тіхановської в розшук в Росії. Конгресмени назвали Лукашенка і Путіна «диктаторами, які бояться сили демократії».

 

«Лукашенка — в автозак». Жіночий марш протесту в Мінську закінчився масовими арештами