Журналісти встановили відповідальних за обстріл Одеси ракетами «Окінкс» (відео)

Журналісти проєкту «Телебачення Торонто» встановили російських військових, відповідальних за обстріл Одеси ракетами «Окінкс» з БРК «Онікс».

Відповідні берегові ракетні комплекси в окупованому Криму має на озброєнні тільки 15 окрема бригада берегової оборони ВМФ рф. Підрозділ створений одразу після окупації півострова на базі військової частини, яка до цього перебувала в Дагестані.

У 2020 році командиром бригади став Олексій Щербак. Щонайменше у березні 2022 року він перебував на цій посаді і, ймовірно, залишається на ній досі. Його дружина Галина Щербак також служить у Чорноморському флоті рф. При цьому родичі Щербака по матері живуть в Одеській області.

Також до обстрілів причетний командир дивізіону БРК «Бастіон» Олександр Мямлін, який відповідає за швидке виведення ракетних комплексів для пусків. Він приїхав у Крим з Краснодарського краю, має дружину та доньку.

Журналісти встановили і командира однієї з пускових установок — це капітан Олексій Вавілов. Він за посадою причетний безпосередньо до пуску ракет. Раніше Вавілов служив у Дагестані, а у 2014 році приїхав в Крим, коли там створювали 15 ракетну бригаду. Його дружина займається радіозв'язком та служить в російській армії.

Також автори розслідування встановили кілька десятків військовослужбовців бригади рангом пониже. Серед них — політрук Михайло Савченко, командир відділення Антон Усачев та кадровик Олексій Петров.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ракета «Онікс»: характеристики, особливості використання та чи можна її збити