ЗМІ назвали три головні теми переговорів путіна з лідером Китаю Сі Цзіньпіном

Кремлівський диктатор володимир путін під час зустрічі з китайським лідером Сі Цзіньпіном 16 травня просив про три речі: укладення угоди про будівництво газопроводу «Сила Сибіру — 2», посилення активності китайських банків у росії та не брати участь у Глобальному саміті миру для України, який пройде 15—16 червня у швейцарському місті Бюргеншток.

Про це виданню Financial Times розповіли три джерела, знайомих із ситуацією.

За їхніми словами, спроби росії укласти з Китаєм угоду про будівництво газопроводу «Сила Сибіру — 2» провалилися через розбіжності щодо цінової політики та кількості газу, який Пекін планує закуповувати у Москви.

Джерела стверджують, Китай хоче купувати російський газ за ціною, близькою до субсидованих росією внутрішніх цін. Також Пекін готовий купувати лише невелику частину запланованої річної потужності трубопроводу в 50 млрд куб. газу.

Також FT зазначає, що жорстка позиція Китаю щодо трубопроводу «Сила Сибіру — 2» підкреслює, що російсько-українська повномасштабна війна зробила путіна ще більш залежним від Сі щодо економічної підтримки.

Росія потребує цієї угоди з Китаєм, оскільки схвалення будівництва трубопроводу змінило б долю російського державного експортеру газу «Газпрому», який торік зазнав збитків на $6,9 млрд на тлі різкого падіння продажів газу в Європу.

Крім угоди про будівництво газопроводу, під час зустрічі із Сі путін також підняв питання активізації діяльності китайських банків у росії та попросив Китай відмовитися від участі в українському мирному саміті. Вже в пʼятницю Китай оголосив, що не братиме участі в саміті.

Крім того, за словами двох джерел видання, Пекін і Москва зараз обговорюють виділення одного або кількох банків, які фінансуватимуть торгівлю компонентами для російської оборонної промисловості. Втім, це, безумовно, призведе до санкцій з боку США, які вилучать будь-який такий банк з глобальної фінансової системи.

Власне, угода щодо трубопроводу залишається далекою, а пропонована співпраця з китайськими банками поки можлива в суттєво меншому масштабі, ніж того просить росія, додають співрозмовники.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

США закликають росію і Китай не давати ШІ контроль над ядерною зброєю