ЗСУ планували навесні 2014 року взяти під контроль стратегічні об'єкти в Криму — генерал
Getty Images

Під час окупації Росією Криму в 2014 році українська армія планувала взяти під контроль і утримувати кримські аеродроми та інші стратегічні об'єкти, однак план скасували.

Про це в інтерв'ю «Крим.Реалії» розказав генерал Віктор Назаров, перший заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗС України, який був у складі військової делегації до Криму.

Генерал стверджує: «Ті задуми передбачали наше силове втручання в Криму. Ми розуміли, що завдання досить складне і навряд чи може бути виконане на 100%. Але тим не менше, взяти під контроль ключові аеродроми, ключові об'єкти, як потім було на Донбасі, було реально».

Він уточнив, що був план узяти під контроль важливі критичні об'єкти військової інфраструктури на території півострова. І всі важливі аеродроми, аеродром РФ в Новогвардійському, місця дислокації наших військ, перешийки. Назаров вважає, що «боєготових частин було більш ніж достатньо для того, щоб не тільки чинити опір, але і застосовувати його».

Першим ешелоном військ були високомобільні десантні війська. Вони повинні були з декількох аеродромів — Дніпро, Львів, Озерне, завантажитися на Іл-76 і Ан-26. Літаки почали рухатися за вказаним маршрутом на аеродроми. Екіпажам вертольотів наказали доставити командування сухопутних військ.

Підрозділи повинні були прибути на аеродроми, наближені до Криму: Кульбакіно Миколаївської області, Мелітополь, Херсон. І вже звідти повинні перекидатися на територію Криму, на аеродроми Саки, Бельбек, Кіровськ, Джанкой. І другий ешелон – сухопутний – повинен був рухатися по перешийку, брати їх під контроль

За словами Назарова, відповідний план на початку березня 2014 року розглядав Генштаб ЗСУ, однак пізніше його скасував начальник Генштабу Михайло Куцин.

«Аргументація прозвучала так, що ситуація і так дуже напружена, не треба її напружувати ще більше. «Все, давайте команду «відставити», всіх повертати, і нікого не відправляйте, літаки на аеродроми, підрозділи свої в казарми, і на цьому закінчуємо» — заявив генерал.

Як ми писали раніше, контррозвідка попереджала президентів про загрози з боку РФ задовго до агресії.

Росія перетворила Крим на найпотужнішу військову базу — ВМС України