«Звинувачення — повний абсурд»: власник «Хортиці» відреагував на підозру СБУ

Власник алкогольного холдингу Global Spirits (бренди «Хортиця», «Мороша», «Первак») Євген Черняк назвав абсурдними звинувачення Служби безпеки України у фінансуванні російської збройної агресії.

У своєму Facebook він написав, що дізнався про підозру йому і ще шістьом топменеджерам його компаній з Telegram-каналу.

Він повідомив, що йому особисто підозру не вручали і ніяких запитань у справі не ставили.

Бізнесмен стверджує, що проти Global Spirits у росії діють санкції з 2014 року і мати будь-які активи там компанія не могла. Ліцензію ж відкликали ще 24 лютого 2022 року.

Черняк нагадав, що у росії він оголошений у розшук і заочно заарештований, тому не міг би платити податки в рф з юридичних і етичних міркувань.

При цьому, за його словами, документи справи стосуються не сплати податків в рф, а деяких компаній в Центральній Азії, Грузії та Азербайджані.

«Я не був і не є зараз власником або посадовцем цих підприємств, ніколи не орендував їх, жодне керівництво компанії не є чиновником або бенефіціаром компаній і заводів, які зазначені у справі, і відповідно не міг нічого купити або продати. Звинувачувати їх у цьому — повний абсурд», — наголосив він.

Черняк додав, що з початку великої війни його компанія заплатила в Україні 5 млрд грн податків та надала багато гуманітарної допомоги цивільним і військовим, зокрема, пікапи та бронежилети.

За його словами, брати участь у фінансуванні російської агресії співробітники компанії, які отримали підозри, не могли і з моральних причин. Так, в одного з них загинув брат на фронті. Корпоративний юрист пішов добровольцем на фронт і пропав безвісти під Бахмутом, а директор компанії командує підрозділом на передовій у званні підполковника.

«Ні я особисто, ні компанія, засновником якої я є, нічого не порушувала. Але як і у багатьох українських бізнесів у нас виникла ситуація, яка, дуже сподіваються, є помилкою, а не спробою тиску на бізнес з метою рейдерської атаки на лідера ринку», — підкреслив Черняк.

29 грудня СБУ повідомила Євгену Черняку та шести топменеджерам його компаній про підозру у фінансуванні російської збройної агресії.

За версією слідства, підприємства бізнесмена у чотирьох країнах Центральної Азії та Південного Кавказу, закуповували в росії промислові обсяги спирту та іншу супутню продукцію. У 2022 році лише у вигляді податків і зборів вони нібито перерахували до бюджету рф близько 6 млрд у гривневому еквіваленті.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустить.

В Україні 15 років в'язниці отримав агент ФСБ «Скіф», якого виманили з Придністров'я