королева Єлизавета ІІ
Royal Family

2022 рік був багатий на події не лише в Україні, а й у світі. Масштабні спортивні заходи, політика і протести — нагадуємо, чим запам’ятались останні 12 місяців.

Chas News зібрав знакові фото з основних подій 2022 року.

Масові протести в Казахстані

Рік розпочався з протестів у Казахстані, причиною яких стали високі ціни на газ. Згодом мітингувальники почали вимагати відставки уряду та виходу з політики Нурсултана Назарбаєва, колишнього президента Казахстану. Однак росія та інші країни ОДКБ відправили в країну свої війська та придушили протести. Внаслідок сутичок із силовиками загинули 164 людини.

В Алмати горить мерія

Зимові Олімпійські ігри 

4-20 лютого у Пекіні проходили зимові Олімпійські ігри. Українські спортсмени також взяли участь у змаганнях, а Олександр Абраменко навіть виборов срібну медаль. Найяскравішими подіями Олімпіади можна назвати вражаючі церемонії відкриття та закриття Ігор.

церемонія відкриття зимової Олімпіади-2022

Закриття зимової Олімпіади-2022 у Пекіні

Інавгурація Еммануеля Макрона

Еммануель Макрон вдруге став президентом Франції за результатами виборів 2022 року. У другому турі він набрав більше голосів, ніж Марін Ле Пен, яка відома своїми проросійськими поглядами та тісними стосунками з путіним.

Інавгурація Еммануеля Макрона 2022

Спалах захворюваності на віспу мавп

На початку травня 2022 року в Іспанії, Португалії, Великій Британії та США виявлено практично одночасно до 40 випадків мавпячої віспи. Вже станом на 15 грудня ВООЗ зафіксувала понад 80 тис. фактів зараження у 110 країнах світу.

В Україні виявили два випадки хвороби у вересні 2022 року. Симптоми обох інфікованих були помірні.

віспа мавп

США вперше з часів Другої світової війни оголосили про ленд-ліз

9 травня Джо Байден, президент США, підписав закон про ленд-ліз для України. У Другій світовій війні програма ленд-лізу вважалася переломною, оскільки дозволила США швидко забезпечити союзників всім необхідним.

Байден підписує закон про ленд-ліз для України

Візит Ненсі Пелосі на Тайвань

2 серпня літак зі спікером Палати представників США Ненсі Пелосі сів в аеропорту Суншань у Тайбеї — столиці Тайваню. За перельотом Пелосі до Азії стежив увесь світ, оскільки перед цим Китай попередив США про неприпустимість її візиту на острів. Ситуація була загрозливою та могла перейти у військове протистояння, але все завершилось мирно.

Ненсі Пелосі в аеропорту Тайбея

Протести в Ірані

У вересні 2022 року Іран охопили протести, причиною яких стала стала смерть 22-річної дівчини Махси Аміні. Вона померла після побиття поліцейськими за неправильне носіння хіджабу. Після цього по всій країні спалахнули протести проти пригнічення прав жінок. Жительки Ірану публічно палили хіджаби і відрізали собі волосся.

Жінка з Ірану з відрізаним волоссям

Смерть королеви Єлизавети ІІ

8 вересня у шотландському замку Балморал померла Єлизавета ІІ, королева Великої Британії, яка провела на троні 70 років. Похорон правительки відбувся 19 вересня. Щоб провести її в останню путь в Лондон з'їхалися понад 2 млн людей.

похорон королеви Єлизавети ІІ

Чемпіонат світу з футболу 2022 у Катарі: Мессі виграв перший кубок світу

Чемпіонат світу з футболу вперше пройшов на Близькому Сході. Не секрет, що Катар отримав його за великі гроші та ще й переніс турнір із звичного літа на зиму. Зрештою тріумфувала збірна Аргентини під проводом Ліонеля Мессі. Він став найкращим футболістом турніру і виграв нарешті титул чемпіона світу. Тепер Мессі точно може вважатися найкращим футболістом сучасності.

Чемпіонат світу з футболу в Катарі

Мессі на ЧС-2022 в Катарі

Зимовий наркотик. Як мандарин став символом Нового року