16 липня 1969 року відбувся запуск американського космічного корабля «Аполлон-11». В ході космічної місії людина вперше зробила висадку на поверхню Місяця.

Ця історична подія вплинула не лише на хід та розвиток науки, а й на культурну сферу.

Chas News розповідає, як місія «Аполлон-11» позначилась на сучасності, та до чого тут MTV і Стенлі Кубрик.

Трансляція польту на Місяць

Політ Аполлона став однією із найважливіших подій не лише для науковців, а і для сфери телебачення. Ще б пак! Адже це була перша пряма трансляція з-за меж нашої планети.  

Команда космічного корабля Аполлон-11

Для кінця 60-х років минулого століття камери, які пережили запуск ракети та змогли працювати у невагомості та навіть передавати контраст освітлення справжнє технологічне диво.

Гра вартувала свічок, адже за даними NASA за трансляцією польоту та висадки на супутник Землі слідкували 650 млн людей. Усвідомити масштаб вам допоможе те, що це 18% всього населення планети на той час.

Тож не дивно, що цікавість до події не вщухає вже 52 роки і породжує численні культурні феномени та артефакти.

Згадки польоту на Місяць у кінематографі

В кіно мріяли про космічні подорожі задовго до підкорення супутника Землі.  

У 1902 році вийшла німа короткометражна фарсова комедія «Подорож на Місяць» Жоржа Мельєса.

Більш ніж через 60 років кінороби «прокачали» свої вміння, і вже за рік до польоту на Місяць, у 1968 Стенлі Кубрік представив «Космічну Одіссею», яка і сьогодні надихає багатьох режисерів, що знімають кіно про космос.

Але після 1969 року режисери отримали детальний візуальний референс і почали знімати біографічне кіно.

Один з найсвіжіших прикладів  фільм Дам'єна Шазеля «Перша людина» про життя Ніла Армстронга члена екіпажу Аполлон-11 та першу людину на Місяці. Саме він сказав: «Маленький крок для людини, але гігантський стрибок для людства», ступивши крок з космічного корабля.

До речі, про космічні кораблі Chas News створив детальний текст про те, як змінювались космічні кораблі протягом останніх 60-ти років. Читайте, не пошкодуєте.  

Повертаючись до кіно. Тема польоту на Місяць породжувала (впевнені, буде і далі це робити) тисячі відсилок у різноманітних шоу.

Наприклад, у мультсеріалі Сімпсони, є епізод де Гомер через неуважність проґавив трансляцію висадки.

У іншому мультику «Історія Іграшок» прообразом для одного з головних героїв Базза Лайтера став член екіпажу Аполлона-11 Базз Олдрін. І хоча астронавт не отримує відсотків за використання свого імені в мультфільмі все ж з захопленням відноситься до свого мультиплікаційного прототипу.

А інколи уява заходить надто далеко. Так, у фільмі «Трансформери: Темний бік Місяця», місія Аполлон-11 існує для того щоб дослідити уламки іншопланетного корабля, що впав на темному боці Місяця. До речі, і в цьому фільмі також є Базз Олдрін. Він знявся в невеликій сцені в ролі самого себе.

Музичне телебачення і космос

Музично-розважальний телеканал MTV розпочав своє мовлення 1 серпня 1981 року. Присвячений популярній культурі та молодіжним віянням, він був чимось новим та свіжим у розкладі телемережі. Саме через це, щоб підкреслити «проривну» природу MTV, при запуску віщання було використано відзнятий матеріал запуску ракети та фотографії зроблені на поверхні Місяця.

Статуетка MTV: політ на Місяць

Більше того, нагорода за найкраще музичне відео (в рамках церемонії MTV Video Music Awards) має вигляд статуетки з астронавтом.

Конспірологи на варті

Настільки масштабна подія мала викликати недовіру та навіть змови серед скептиків. Не всі здатні повірити, що людина змогла висадитися на Місяць.

Існує теорія, що насправді ніякого візиту на супутник Землі не було. А всю постанову в скафандрах зняв відомий режисер Стенлі Кубрик.

Теорія з'явилася у 2015 році після появи в мережі інтерв'ю п’ятнадцятирічної давнини, в якому ніби-то сам Кубрик зізнається що це він зняв висадку і все це величезна містифікація.

На користь теорії приводились також фотографії зі знімальних майданчиків, а також «підказки», які залишив сам Кубрик в своєму фільмі «Сяйво». Наприклад, светр сина головного героя фільму, на якому зображено космічний корабель Аполлон-11, або ж малюнки, дуже схожі на космічні кораблі на стіні в одній зі сцен.

Стенлі Кубрік, політ на місяць

«Сяйво»: політ на місяць

Звісно ж, теорію спростували майже одразу. Виявилось, що фотографії насправді зі зйомок фільму «Подорож до Місяця 3D» від режисера Марка Ковена, а жодних інтерв'ю на тему висадки на Місяць Кубрик не давав.

Щодо підказок у «Сяйві» інша розмова, адже трактувати образи можна по різному, а бажаючі вірити в теорію завжди знайдуться.

«Я не нудьгував, але до гарних краєвидів звик». Астронавт NASA Лерой Чіао — про життя на МКС
Місячне сяйво. Чи справді світ розпочав нові космічні перегони і що стоїть на кону