король карл чарльз
The Royal Family

14 листопада — день народження чинного короля Великої Британії Карла ІІІ. У 2023-му йому виповнилось 75 років.

Хоча Карл довгий час перебував у тіні своєї матері, королеви Єлизавети, про нього багато чого відомо.

Зокрема, таблоїди і обивателі давно в усіх деталях обговорили драматичні історії його стосунків із Діаною і Каміллою. А українців досі тішить світлина, на якій майбутній король танцює гопака з українським ансамблем «Говерла» у 1981 році.

Також Сhas News розповідав, чому в українській мові Чарльз раптом став Карлом.

Тепер ми зібрали цікаві факти про короля Карла ІІІ, які ви могли не знати.

І так, далі в тексті ми називатимемо його і Карл, і Чарльз — не плутайтесь, це одна і та сама людина, просто у різні проміжки часу.

Цікаві факти про короля Великої Британії Карла (Чарльза)

1. Принц Чарльз став спадкоємцем британського престолу у віці трьох років і чекав на сходження 70 років — довше, ніж будь-хто в історії Великої Британії. Не дивно, що його девізом за ці роки стало «Будь терплячим і терплячим». Ці слова накреслені у його роздягальні.

2. Карл — далекий родич графа Дракули. Ну, якщо точно, то — Влада Цепеша, румунського дворянина XV століття, який став прообразом героя Брема Стокера.

3. Під час хрещення Чарльза облили водою з річки Йордан.

4. Першим словом, яке промовив маленький Чарльз, було «нана» (nana), звернене до його няні Мейбл Андерсон.

5. У 1964 році один німецький журнал опублікував шкільний зошит Чарльза — редакція стверджувала, що принц продав його, бо батьки не надто балували сина кишеньковими грошима.

6. Чарльз став першим спадкоємцем престолу, який отримав університетський диплом — ступінь бакалавра, а згодом і магістра у Трініті-коледжі Кембриджського університету.

7. Карл поважає екологічні автівки. Його Jaguar, Audi і Range Rover працюють на біодизельному паливі, виготовленому з вживаної рослинної олії. А Aston Martin, який тоді ще принц отримав від матері на 21-й день народження, їздить на біопаливі, виготовленому з надлишку вина.

8. В останній рік навчання у школі Чарльз був капітаном футбольної команди. За сезон вона забила суперникам чотири голи, а пропустила 82.

9. Карл керував британськими військовими літаками і гелікоптерами. А ще він — кваліфікований дайвер!

10. Карл є автором дитячої книжки. У 1980 році тодішній принц Чарльз написав і опублікував оповідання «Старий з Лохнагара». Історія розповідає про старого чоловіка, який живе в гірській печері, з якої відкривається вид на королівський маєток у Балморалі в Шотландії.

11. Карл вміє грати на гітарі, фортепіано та віолончелі. Також він отримав класичну освіту співака і у 17 років почав писати пісні.

12. Карл III — талановитий художник. Протягом життя він намалював цілу колекцію картин, деякі його твори були продані за понад 1500 фунтів стерлінгів. Найбільше Карл любить зображувати пейзажі.

13. Карл дуже вибагливий щодо іжі. Овочі йому готують лише на мінеральній воді. Він любить яйця-пашот поверх різних страв, зокрема біфштекса. Між 16:00 і 17:00 Карлу сервірують чай, кекси і яйця, які варили рівно чотири хвилини. Королю подають одразу сім яєць, щоб хоча б одно з них гарантовано було ідеальним.

14. Карл ненавидить фаст-фуд і генетично модифіковані культури. На в’їзді у заміську королівську резиденцію Хайгроув стоїть знак, який інформує, що відвідувачі потрапляють у «зону, вільну від ГМО».

15. Улюблений скотч Карла — Laphroaig, монарх описує його як «чарівний». Крім того британський король має власну марку віскі — Barrogill, який коштує 20 фунтів стерлінгів за пляшку.

16. У 2003 році Чарльз надіслав пляшку скотчу музиканту Оззі Осборну на його одужання. От тільки лікувався Оззі від алкогольної залежності, тому такий подарунок від королівської особи не на жарт розлютив дружину музиканта.

17. Першою жінкою, якій Чарльз зробив пропозицію, стала Аманда Натчбулл, його троюрідна сестра, онука останнього віце-короля Індії Луїса Маунтбаттена. На той час дівчині було лише 21, і вона відреагувала: «Яка кумедна ідея!».

19. На весіллі Чарльза і Діани Спенсер 29 липня 1981 року у соборі Святого Павла були присутні 3500 людей. На вулицях Лондона процесію вітали 600 тис. глядачів. А по телебаченню за церемонією спостерігало 28 млн у Великій Британії та 750 млн у всьому світі.

весілля чарльза і діани

20. Гостей весілля пригощали 23 тортами. Шматочок одного з них зберегли і у 2021 році продали за 1850 фунтів.

21. Згідно з королівською традицією, Чарльз носив обручку на мізинці лівої руки поруч із каблучкою з гербовою печаткою. Після розлучення з Діаною у 1996 році Чарльз зняв обручку. Але був настільки вражений її гибеллю у 1997-му, що знов надів і носив до самих заручин із Каміллою Паркер-Боулз.

22. Із 1923 року всі королівські наречені Британії носили обручки з валлійських самородків. Проте Чарльз порушив цю традицію і подарував Каміллі кільце з корнуольського золота.

23. Зараз першим у черзі престолонаслідування є старший син Карла — принц Вільям. Вони ніколи не подорожують на одному літаку, щоб одночасно не загинути в разі катастрофи.

24. Після смерті Єлизавети ІІ Карл продав на аукціоні її коней і заробив 2,3 млн фунтів.

25. На честь Чарльза назвали жабу. Вид еквадорської деревної жаби, що перебуває під загрозою зникнення, отримав назву Hyloscirtus princecharlesi, або річкова жаба принца Чарльза.

26. Карл говорив, що йому подобаються фільми про Гаррі Поттера.

27. Улюблені комедійні актори короля Карла — Біллі Конноллі, Роуен Аткінсон і Стівен Фрай.

28. Якось Чарльз побував ведучим прогнозу погоди. Сталось це під час його візиту до штаб-квартири BBC Scotland у Глазго.

29. Свого часу Чарльз носив шиті вручну костюми від компанії Savile Row Anderson & Sheppard за 4000 фунтів стерлінгів за штуку. Згодом він почав одягатися «скромніше», замовляючи костюми у Turnbull & Asser ціною до 2500 фунтів кожний.

30. Карл носить взуття ручної роботи, яке коштує 650 фунтів за пару.

31. За своє життя чинний король заснував майже 20 благодійних організацій, які збирають щороку близько 140 мілн фунтів стерлінгів.

32. Особистий статок Карла оцінюють у 1,8 млрд фунтів стерлінгів.

33. Король Великої Британії Карл ІІІ завжди спить оголеним.

Використані матеріали британських ЗМІ.

Пішла епоха. Як царювала, але не правила королева Єлизавета II