Найкращі українські фільми про Різдво

Зимові свята — одна з найулюбленіших тем у кінематографі. Про них можна знайти безліч святкових комедій, чи навпаки — горорів. Втім, усі вони зняті на Заході.

А ось фільмів, присвячених святкуванню Різдва в Україні, — обмаль. Та й ті переважно, м“яко кажучи, не найкращої якості.

Втім, Chas News таки відшукав чотири пристойні стрічки, які варто подивитися на Святвечір чи у сам день Різдва.

«Вечори на хуторі біля Диканьки»

  • Дата виходу: 15 грудня 1961 року
  • Жанр: комедія, фентезі
  • Режисер: Олександр Роу
  • У головних ролях: Людмила Мизнікова, Олександр Хвиля, Юрій Тавров

Ніч перед Різдвом в околицях хутора Диканька на Полтавщині. Коваль Вакула, закоханий у неприступну красуню Оксану, отримав від неї ультиматум і вирушає до Санкт-Петербургу по царицині черевички, які має принести своїй пасії.

Екранізація гоголівської «Ночі перед Різдвом» — найвідоміша казкова історія про українське Різдво. Фільм цікавий і візуальними прийомами: поєднання ігрового кіно та анімації, зворотним перемотуванням сцен (у більшості випадків — для комічності моменту). Змішування містики та романтики, гумор, яскраві образи (чого варті хоча б знахар Пацюк з варениками та літаючий Чорт), і вже крилата фраза про царицині черевички. Це те, за що ми любимо класичну стрічку і переглядаємо її щороку.

«Українські зимові свята» (Ukrainian Winter Holidays)

  • Дата виходу: 1 січня 1942 року
  • Жанр: документальний фільм
  • Режисер: Лора Боултон

Стрічка розповідає про життя української діаспори в канадській провінції Манітоба в 1940-х роках минулого сторіччя та про стародавні ритуали й звичаї, пов'язані зі святкуванням Різдва.

Унікальний фільм про відданість українців традиціям, навіть коли вони живуть за тисячі километрів від рідного дому. Люди, які давно залишили батьківщину, прикрашають ікони, готують традиційні страви до Святвечора та зустрічають колядників у канадських горах.

Вкривання підлоги сіном, підкидання куті до стелі, і ще багато різдвяних звичаїв, про які вже забули в самій Україні.

Одним словом, це справжній документальний скарб, що допомагає краще зрозуміти нашу історію.

Єдине — стрічка на англійскій, отже ще мову підтягнете.

«Дивне Різдво»

  • Дата виходу: 6 червня 2006 року
  • Жанр: комедія
  • Режисер: Максим Паперник
  • У головних ролях: Барбара Брильська, Лія Ахеджакова, Богдан Ступка

Головна героїня вдова Ольга вирішує витратити на добрі справи гроші, які їй дісталися після смерті заможного чоловіка. Проте дорослі діти покійного хочуть всі кошти забрати собі. Вони відправляють Ольгу до психлікарні, а самі беруться за пошуки цінних паперів.

Дивне Різдво

Різдвяна історія в антуражі психлікарні. Фільм про те, наскільки важливими є духовні цінності: сімейна підтримка, дружба, доброта до ближніх та бажання допомогти нужденним.

Комедія, в якій людська жадібність доведена до абсурду, показує, на що людина готова піти заради грошей (заради них вона може навіть увірватися до палеонтологічного музею чи резиденції президента).

Ансамбль відомих акторів: Богдан Ступка, Ольга Сумська, Володимир Горянський та Барбара Брильська з Лією Ахеджаковою (таке враження, що останні перенеслися у «Дивне Різдво» прямо з іншого класичного фільму — «Іронія долі, або З легкою парою!»).

«Креденс»

  • Дата виходу: 13 липня 2013 року
  • Жанр: драма
  • Режисер: Валентин Васянович
  • У головних ролях: Андрій Самінін, Ольга Гришина, Михайло Жонін

Святвечір перед Різдвом у Львові. Головний герой Орест постійно стикається з проблемами як на роботі, так і в сімейному житті. І це поступово доводить його до кипіння.

Креденс

Святкова казка навпаки. Всі звикли, що різдвяний фільм має сліпити білизною снігу, а кожен його кадр ніби огорнутий теплою атмосферою святкувань. «Креденс» руйнує ці очікування. Похмура, а то й депресивна, атмосфера, суцільні невдачі головного героя та відчуття, що він ось-ось вибухне емоціями. Але це і тримає весь фокус уваги. Від подій не відірватися. Геть забуваєш, що перед тобою лише актори. Незвична картина до різдвяного вечора з нетривіальним сюжетом.

Зимові сеанси. Добірка найкращих фільмів для новорічно-різдвяних свят