Міжнародна космічна станція — передова лабораторія. Об’єм внутрішнього простору тут приблизно такий же, як у Boeing 747. На цій площі екіпаж мусить спати, харчуватися, тренуватися і проводити різноманітні експерименти. Здавалося б, тут не місце для будь-чого, що не має першорядного значення для життя і роботи астронавтів. Та часом на борт МКС потрапляють дуже незвичайні речі. Наприклад, прах канадського актора Джеймса Духана. Історія того, як він там опинився, заслуговує екранізації.

Контрабандний прах

Джеймс Духан став відомим завдяки ролі Монтгомері Скотта, інженера корабля USS Enterprise, в серіалі і фільмах «Стартрек». Актор помер у 2005-му році, залишивши посмертне бажання, щоб його прах потрапив на міжнародну космічну станцію. Сім'я Духана намагалася виконати волю покійного, але NASA відмовилось доправляти незвичайний вантаж на станцію.

Тоді син Джеймса, Кріс, звернувся по допомогу до Річарда Герріота, розробника відеоігор і одного з небагатьох космічних туристів. Той погодився провезти прах контрабандою. Герріот заламінував його в три фотографії, які взяв з собою на МКС в 2008-му році. Одну викинув у відкритий космос, другу віддав Крісу після повернення на Землю, а третю сховав у модулі «Коламбус».

Відтоді минуло 12 років, та до теперішнього моменту ніхто не знав про хитрощі Герріота, крім сім'ї Духана. За цей час прах актора встиг зробити близько 70 тис. обертів навколо Землі і пролетіти понад 2,7 млрд км. У розмові з британським виданням The Times Герріот зізнався: мовчати про свій вчинок було важко. Та, на думку космічного туриста, вже минуло достатньо часу, щоб оприлюднити цю історію.

Прах Духана не раз здіймався в небо. У 2008-му він мав відправитися в космос на ракеті SpaceX Falcon 1, але політ закінчився невдачею. У 2012-му жменя праху досягла мети. Ракета Falcon 9 доправила на орбіту контейнер з ним. Там він перебував близько року, поки не згорів в атмосфері.

Футболка «Стартрек»

І до одкровень Герріота МКС мала зв'язок з кіновсесвітом «Стартрек». Про це подбала астронавт Європейського космічного агентства ESA Саманта Крістофоретті. Віддана фанатка науково-фантастичної саги не відмовила собі в задоволенні провезти на станцію футболку з символікою зоряного флоту, коли летіла туди в 2014-му. Втім, світ дізнався про це трохи пізніше.

На початку 2015-го помер актор Леонард Німой, який виконував роль інопланетянина Спока як в класичних «Стартреках», так і в сучасному перезавантаженні, знятому Джей Джей Абрамсом. В цей час Крістофоретті була на станції. На знак прощання з актором вона вдягла футболку і сфотографувалася в модулі МКС «Купол», склавши долоню в традиційному привітанні вигаданої раси вулканців, представника якої грав Німой.

Меч джедая

Захоплення науковою фантастикою серед астронавтів МКС — не рідкість. Ще б пак, адже з часів виходу культових космоопер минуло близько півстоліття — цілком достатньо, аби покоління, яке дивилося їх у дитинстві, підросло і вирушило в космос по-справжньому. Серед них є прихильники не тільки «Стартреку», а й «Зоряних воєн».

У 2007-му екіпаж шаттла Discovery вирушив до МКС, прихопивши з собою лазерний меч — символ кінофраншизи Джорджа Лукаса. Цей реквізит брали на зйомки шостого епізоду космічної епопеї «Повернення джедая», де ним користувався Люк Скайуокер у виконанні Марка Хемілла. До самої МКС меч так і не дістався. Він залишався на борту Discovery навіть коли шаттл пристикувався до станції. Та в космосі все ж таки побував.

Сучасному талісману «Зоряних воєн» — малюкові Йоді з серіалу «Мандалорець» — пощастило більше. У листопаді цього року він прибув на МКС разом з екіпажем космічного корабля SpaceX Crew Dragon, котрий здійснив перший робочий політ на станцію. Астронавти взяли іграшку з собою як індикатор невагомості — це давня традиція у космонавтиці.

Костюм горили

Ну добре. Наявність на МКС одягу з символікою популярних шоу або реквізиту з культових сай-фай-фільмів можна зрозуміти. Але що робити на станції костюму горили? Так, ця незвичайна річ теж побувала там. У 2016-му році на МКС працював астронавт Скотт Келлі. Під час візиту він відсвяткував 52-й день народження, на честь якого брат-близнюк Скотта Марк зробив йому кумедний подарунок.

Скотт оцінив презент і добре розважився, бігаючи по всій станції у вигляді горили. Бажання Келлі трохи подуріти зрозуміле: він провів на орбіті 340 днів. Це досі рекорд МКС. До цього настільки тривалим перебуванням на орбіті в рамках однієї місії могли похвалитися тільки космонавти, які працювали на станції «Мир». Абсолютним рекордсменом є росіянин Валерій Поляков, який перебував у космосі 437 днів.

Волинка

На тлі костюма горили така річ, як волинка, вже не здається недоречним предметом в інтер'єрі МКС. Тим паче, що з цим інструментом пов'язана зворушлива історія.

Волинку на борт привіз астронавт NASA Челл Ліндгрен в 2015 році. Спочатку просто збирався перевірити, чи можливо грати на ній в умовах мікрогравітації. Але поки він перебував на МКС, стало відомо про раптову смерть Віктора Херста, вченого і інструктора астронавтів NASA.

Ліндгрена засмутила смерть колеги і він вшанував його пам'ять, виконавши на волинці християнський гімн «Чудова ласка».

Крім волинки, на Міжнародній космічній станції бували й інші музичні інструменти. Наприклад, гітара, саксофон і флейта.

Конструктор

Астронавти МКС розважаються по-різному. Хтось бігає в костюмі горили, а хтось збирає конструктори. У 2012-му Сатосі Фурукава, астронавт японського космічного агентства JAXA, проводив час саме так. Він взяв на станцію її мініатюрну копію, зроблену з блоків LEGO.

На створення справжньої МКС у людства пішло 12 років. Фурукава впорався з конструктором приблизно за дві години. Це було складне завдання. Аби деталі не розлетілися по всій станції, їх довелося помістити у спеціальну камеру і збирати в товстих гумових рукавичках. Та, за словами колег Фурукави, цей процес йому подобався.

Крім копії МКС, японський астронавт зібрав космічний телескоп Hubble і марсоходи NASA. За своє хобі Фурукава заробив серед колег прізвисько the LEGO guy (з англ. «хлопець з LEGO»).

Сценарій і камера

У тому, щоб привезти на МКС камеру і сценарій, немає нічого дивного. Інша справа — як ними скористатися. Згаданий космічний турист Річард Герріот використовував їх, аби перетворити станцію на знімальний майданчик, а астронавтів — на акторів. Тож за два тижні на орбіті він не тільки встиг сховати прах Джеймса Духана, а ще й зняти короткометражний фільм.

Його твір отримав назву «Апогей страху». На сьогодні це перший і єдиний фільм, знятий в космосі, хоч і триває стрічка лише п’ять хвилин. Втім, вона недовго залишатиметься унікальною. Наступного року на МКС приїдуть актор Том Круз і режисер Даг Лайман, аби зняти вже повнометражну картину.