21 липня в Україні відбулась прем'єра фільму «Тор: Любов і Грім». Це четверта частину фільму про супергероя з кіновсесвіту Marvel.

«Любов і Грім» — логічне продовженням пригод бога-громовержця, обіцяє глядачеві нові масштабні протистояння, цікавих антагоністів та безліч гумору.

Бюджет стрічки складає $250 млн, що є найбільшим кошторисом серед усієї серії епіків про одного з учасників команди Месників.

Chas News розповідає, що відбулось з Тором у попередніх частинах стрічки.  

Тор

Прем'єра першого фільму про пригоди Тора відбулася 28 квітня 2011 року (уявляєте, пройшло вже більше 10 років).

Режисером стрічки став британець Кеннет Брана, відомий своєю акторською працею та екранізаціями п’єс Шекспіра («Гамлет», «Багато галасу з нічого»).

Тора зіграв Кріс Гемсворт, який, до речі, не був першим претендентом на цю роль. В списку можливих кандидатів також числився Деніел Крейг (той, що агент 007), Том Гіддлстон, та молодший брат Кріса Ліам Гемсворт.

Роль Локі дісталась Гіддлстону, однак, тоді подейкували, що студія хотіла бачити Джима Керрі, який б втілив амплуа бога обману. Та, як бачимо, не зрослось.  

Сюжет стрічки знайомить нас зі світом скандинавської міфології, що знайшла місце в коміксах Стена Лі.

В центрі історії бог-громовержць Тор, який свариться зі своїм батьком, через що його відправляють на Землю, жити серед звичайних людей. В цей час в його рідному Асґарді (міфічне місто оселя богів) зведений брат Локі намагається прибрати владу до своїх рук. 

На Землі Тор бореться зі своєю гординею, вчиться самопожертві та знаходить справжнє кохання.

Фільм добре прийняли глядачі та критики. На Rotten Tomatoes стрічка має рейтинг 77% «свіжості» від критиків та 76% від публіки. Також перша частина фільму про пригоди скандинавського бога повністю окупилася з бюджетом в $150 млн, касові збори склали більше ніж $440 млн.      

Тор: Царство темряви

Наступна частина вийшла на українських екранах 7 листопада 2013 року. Режисером стрічки виступив Алан Тейлор, що здебільшого відомий працею над серіалами «Клан Сопрано» та «Гра Престолів».

Сюжет пряме продовження пригод з першої частини. У «Царстві темряви» більше уваги приділено стосункам супергероя з Джейн Фостер (любовний інтерес Тора з першої частини), а також продовжується розвиток братерського протистояння з Локі.

Головним антагоністом стрічки став Малекіт, ватажок прадавньої раси темних ельфів, що намагалась зруйнувати дев’ять світів з скандинавської міфології (Асґард також є одним з цих світів).

Фільм отримав позитивні відгуки, хоча за оцінками критиків, друга частина Тора дещо поступається першій (на Rotten Tomatoes оцінка критиків 66% «свіжості»). З касовими зборами ситуація помітно краща більше $640 млн при бюджеті в $150 млн.

Тор 3: Раґнарок

Фільм вийшов 2 листопада 2017 року та одразу ж підкорив не лише фанатів Marvel, а і глядачів, які далекі від світу коміксів.

Сюжет, як годиться, продовжує лінію відносин між богом грому та богом обману. З деякими змінами цього разу до сімейних сварок приєднується ще й Гела, старша сестра Локі та Тора, що намагається знищити їх обох та підкорити весь всесвіт. Здавалося б, майже шаблонна супергероїка від Marvel. Однак, це найуспішніша частина з всієї серії фільмів про Тора.

Все через те, що студія змінила підхід до постановки картини. Marvel вирішили довірити проєкт амбіційному режисеру з своїм особливим авторським баченням. Для постановки Раґнарока обрали новозеландського візіонера Тайку Вайтіті.

Зміна режисера позитивно позначилась на якості продукту. Крім того, що візуал став насиченішим, а саундтреки підібрані напрочуд вдало, Вайтіті попрацював над розкриттям персонажів стрічки.  

Прибравши весь пафос та серйозність, героїв зобразили кумедними, трохи недолугими, додавши майже до кожної сцени жарти та глузування. Подібна «десакралізація» супергеройского епіку явно пішла на користь. Про що свідчать і касові збори. Зароблено більше ніж $850 млн (при бюджеті в $180 млн).

Рейтинги також помітно змінилися: на Rotten Tomatoes 93% «свіжості» від критиків та 87% від глядачів (один з найвищих показників серед проєктів Marvel).

Не дивно, що за «кермом» четвертої частини Тора знову опинився Тайка Вайтіті.

Та за результатами перших показів в США, стрічка отримала не найкращі відгуки від фанатів. Глядачі критикують занадто несерйозний тон фільму, недостатню кількість екранного часу для головного антагоніста Ґорра Убивці Богів, та невдалий розвиток Тора як персонажа. 

Сезон прем’єр: п’ять фільмів, які варто переглянути цього літа