Геннадій Гудков

Останніми днями з росії все частіше надходять повідомлення про «розборки» у верхівці силових структур. Наприклад, про те, що командир підрозділу ФСБ, який відповідав за Україну, зараз знаходиться під домашнім арештом.

А в Головному управлінні розвідки взагалі стверджують, що серед російської бізнесово-політичної еліті зростають опозиційні настрої. І нібито група впливових осіб розглядає можливість якнайшвидшого відсторонення володимира путіна від влади та відновлення економічних зв'язків із Заходом.

Про те, чи варто вірити таким новинам і очікувати найближчим часом смерті російського диктатора, кореспондент Chas News поговорив з Геннадієм Гудковим, колишнім полковником ФСБ і депутатом Держдуми, а нині опозиціонером та вигнанцем з росії.

18 березня на мітингу-концерті до річниці окупації Криму росією путін виступав, обгороджений скляною конструкцією, схожою на акваріум. Це видно на відео, яке глядачі записали із залу. Він боїться за своє життя?

— Та споруда дійсно була схожа на захисну конструкцію. Напевно, ноу-хау Федеральної служби охорони. Щоб остаточно не «обнулили обнуленого»!

Те, що путін ховається, однозначно свідчить, що він серйозно побоюється за своє життя, бо розуміє, які лиходійства творить і скільки мільйонів людей бажають йому смерті. Підозрює всіх поспіль!

Останнім часом ми спостерігаємо за дивними рухами у російському силовому блоці. ФСБ затримало заступника начальника Росгвардії, у самому ФСБ, як говорять, ідуть чистки. Що відбувається?

— Звісно, що будуть якісь чистки, — хтось же повинен відповісти (за провал бліцкригу в Україні). Не Шойгу з Герасимовим же відповідати! Не Патрушевуіз Бортниковим, не Наришкіну, не Золотову. Знайдуть якихось «стрілочників».

Втім, ходять чутки, що путіним незадоволені ані генерали, ані у ФСБ, адже росія несе великі втрати. І наче як вже зріє змова проти нього. Такий сценарій можливий?

Наразі ні. Пройшло дуже мало часу. Ну, загинуло 10-15 тис. російських військових. А коли вони у нас не гинули? До того ж, це лише третина від кількості людей, що в росії за рік гине у ДТП. Тут звикли до смертей... Усім начхати!

Поки є наступальний потенціал у російської армії, поки на фронт іде нова техніка, поки по Росії ніхто не завдав жодного удару, ці втрати для країни не критичні.

Вони критичні, можливо, для боєздатності армії, але не для настроїв в суспільстві.

Не треба перебільшувати і суперечності всередині путінської еліти. На сьогодні, хоч мені дуже гірко і соромно про це говорити, близько 70% населення підтримують путіна і його агресію. 70 відсотків! Це реальна цифра — на величезний мій сором! Це одурманена, затуркана маса. Тож про який заколот може йтися?

Але російські солдати явно незадоволені тим, що замість блискавичної війни їх відправили на «бойню». Як ви вважаєте, чи можливий заколот у «низах»? Коли російські солдати відмовляться воювати і повернуть свою зброю проти командирів?

— Локально. Армія значною мірою деморалізована. І Україні треба працювати над подальшою деморалізацією противника!

Українській стороні треба створювати систему стимулів для переходу людей зі зброєю на український бік. Треба вибивати з російської армії офіцерів та солдат

Російська армія не відчуває, що захищає свою країну. Є, звісно, мародери, мерзотники і негідники. Але основу російської армії становлять не вони, а дебіли, які ще не зрозуміли, куди їх погнали. Або зрозуміли, але бояться покарання і не знають, що робити.

Українській стороні треба створювати систему стимулів для переходу людей зі зброєю на український бік. Треба вибивати з російської армії офіцерів та солдат.

Захід дає гроші — значить, грошима вибивати. Пригнав літак — отримай $1 млн. Привіз танк — отримай $100 тис. Треба лише це донести, щоб російські військові знали про таку можливість.

Навіщо йому всі брешуть?

Повернемося до роботи спецслужб. Навіщо розвідка повідомляла путіну недостовірні дані, що призвело до великих втрат серед росіян?

— Якби путін поставив завдання зібрати об’єктивну інформацію, її б зібрали. Інша справа, що скоріш за все, путін приймав рішення про початок війни сам і йому «підганяли» лише ту інформацію, яку він вимагав.

Якби путін поставив задачу зібрати об’єктивну інформацію, її б зібрали. Інша справа, що скоріш за все, путін приймав рішення про початок війни сам і йому «підганяли» лише ту інформацію, яку він вимагав

Інакше кажучи, вішали на вуха «туфту» не тому, що хотіли його обдурити, а тому, що він іншого нічого не сприймає. Доповісте йому об’єктивну ситуацію — відразу попрощаєтеся зі своїм місцем. Недарма ж Наришкін на Радбезі затинався, бекав-мекав, як школяр, який не вивчив урок. І це спеціально показали по телевізору, хоча це було у записі.

Але ж військове керівництво, якщо воно мало реальну інформацію, не могло не розуміти, що атака захлинеться?

— Генерали, ймовірно, сказали: «володимире володимировичу, у нас панування у повітрі. У нас гігантська перевага в літаках, у нас гігантська перевага у ракетній техніці. Ми жахом візьмемо Україну, ми розбомбимо усю їхню інфраструктуру, вони самі викинуть білий прапор».

Давайте по-чесному: якщо країну бомбити згори, ніякий героїзм не допоможе. От ви зібрали групу людей, яка іде звільняти якесь місто, — а її з повітря протягом 15 хвилин знищили. Зібрали в іншому місці — її і там за 15 хвилин знищили.

Генерали не врахували головного – що весь світ стане на бік України. На мою думку, це був ключовий прорахунок

Ви як воювати будете? Як продовольство та боєприпаси підвозити, якщо вас із повітря знищують?

В таких умовах можливо вести лише партизанську війну. Нападати малими групами і поодинці вибивати ворога. Але це може затягнутися на роки. А в цей час Росія буде продовжувати знищувати інфраструктуру України... Саме це зараз і відбувається — країну планово знищують завдяки авіації і ракетній техніці.

Я думаю, що був розрахунок саме на це — мовляв, ми з повітря усіх роздовбаємо, втрати будуть мінімальні, а народ, навіть якщо він нас не любить, він все одно буде боятися — підкориться, здасться. А Захід серйозно росію не покарає — адже у Кремлі всерйоз обговорювали, точно буде відключення від SWIFT чи ні. У Росії не чекали таких санкцій.

Генерали не врахували головного – що весь світ стане на бік України. На мою думку, це був ключовий прорахунок.

Як стримати росію?

У Заходу вистачить сил, щоб стримувати росію?

— Сил у Заходу, щоб стримувати Росію, вистачить. Питання в іншому: чи вистачить на це «яєць». Ось так, по-простому. Якщо вистачить, все буде добре. Якщо ж ні….

Сил у Заходу, щоб стримувати Росію, вистачить. Питання в іншому: чи вистачить на це «яєць». Ось так, по-простому

Я на Захід не «наїжджаю». Я розумію, який великий ступінь відповідальності. Тому що наш фюрер погрожує усім ядерною зброєю. Навіть у Гітлера її не було. Але перед нами усіма є приклад Ердогана. Він поставляє Україні «байрактари» — але Росія не тільки не обурилася і санкції не ввела, а навпаки — зараз у Туреччину ще російські туристи поїдуть.

Щодо ядерної зброї. Наскільки, на вашу думку, реалістичні погрози путіна? Якщо він віддасть наказ використати ядерну бомбу, «низи» цей наказ виконають?

— Росія має 2,3 тис. ядерних стратегічних зарядів і ще майже 4 тис. зарядів оперативно-тактичного ядерного озброєння.

Щоб прийняти рішення про запуск стратегічного ядерного боєзаряду, взагалі достатньо двох осіб. Так звана «ядерна валізка» має два ключі. Тому якщо путін і шойгу щось собі вирішать, вони можуть підірвати що завгодно.

Якщо ми говоримо про застосування тактичного ядерного озброєння, то там безпосередня підготовка до запуску дійсно відбувається на низовому рівні. Але навіть якщо п’ять чи десять осіб не виконають наказ, то хтось все одно виконає. У мене нема стовідсоткової впевненості, що всі відмовляться виконувати наказ.

Чому Україна має вдосталь західної зброї для оборони, але не отримує засоби для контратаки росіян?
«Якщо Росії дадуть поглинути Україну, це відкине людство назад у джунглі»