День Незалежності
ОП

24 серпня Україна відзначає головне державне свято — День Незалежності. Саме в цей день у 1991 році Верховна Рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України і поклала початок існуванню держави в її сучасному вигляді.

У різні роки країна по-різному відзначала свято. Іноді з військовим парадом, іноді без, часом з феєрверками та гучними концертами, а, бувало, скромно й тихо. Під час війни проти російських окупантів у 2022 і 2023 роках жодних заходів у Києві не проводили. А єдиний «парад» на Хрещатику —  виставка знешкодженої техніки росіян.

Chas News зібрав найяскравіші спогади про святкування Дня Незалежності у різні роки.

1991: перший День Незалежності відзначали у липні

Святкування Дня Незалежності у 1991 році відрізнялося від усіх подальших вибором дати. 16 липня 1990 року Верховна Рада ухвалила Декларацію про державний суверенітет України , тому вперше та востаннє для святкування обрали цей день — 16 липня. Хрещатиком пройшов багатотисячний марш українців у вишиванках і з українськими прапорами. А на Майдані Незалежності виступали українські артисти, святкування вінчав салют. 

День Незалежності 16 липня 1991 року

Дівчина з українським прапором на Майдані Незалежності 16 липня 1991

День Незалежності 16 липня 1991 року

1998: військовий парад та театралізоване дійство

У 90-ті Україна влаштовувала достатньо скромні святкування Дня Незалежності. Але у 1998 році важливу дату відзначили з розмахом. На Хрещатику влаштували театралізоване дійство, ходу спортсменів та парад ретроавтомобілів.

Парад ретроавтомобілів на Хрещатику 1998 рік

Був і військовий парад. Центром Києва пройшли українські бойові підрозділи та проїхала колона військової техніки. Присутні військові вперше отримали спеціальний знак учасника параду до Дня Незалежності.

Парад на День Незалежності 1998 рік

Хода спортсменів до Дня Незалежності 1998 року

2001 рік: парад авіації та приїзд путіна

До десятиріччя незалежності Україні в Києві завершили встановлення верхньої частини монумента Незалежності.

24 серпня на Хрещатику відбувся найбільший на той час військовий парад в Україні. Центром Києва промарширували 18 підрозділів, 173 одиниці техніки та 1450 військових у складі механізованої колони. Загалом задіяли 6,5 тис. бійців. Також над столицею провели авіапарад.

Серед гостей Києва були тодішній президент Польщі Олександр Квасневський та російський лідер володимир путін.

2009: «Мрія» на параді перед президентством Януковича

У 2009 році День Незалежності також святкували з розмахом, немов передчуваючи кількарічну перерву, яку після свого обрання президентом влаштував Віктор Янукович.

Хрещатиком пройшли військові, а над столицею пролетіли 35 літаків і вертольотів винищувальної, штурмової, бомбардувальної, розвідувальної, армійської та транспортної авіації.

У цей день гостям церемонії показали і найбільший у світі літак «Мрія», який російські окупанти знищать через 13 років в аеропорту Гостомеля.

Літак «Мрія» на День Незалежності 2009

2011: сутички у Києві та побиття активістів

Епоха Віктора Януковича відзначилась звертанням урочистостей на День Незалежності.

Після скасування військового параду у 2011 році обурені опозиційні партії самостійно влаштували святкову ходу в Києві 24 серпня. Колона мала прямувати від пам'ятника Тарасу Шевченку до Адміністрації президента. На шляху їх зустріли загони міліції та «беркутівці».

Сутички з міліцією на День Незалежності 2011

Між учасниками ходи та правоохоронцями почалися сутички, проти людей застосували сльозогінний газ.

2014: перший День Незалежності після анексії Криму і початку війни на Донбасі

У 2014 році українці відзначили День Незалежності попри важку ситуацію, яка склалася в країні. На той час росія вже анексувала Крим, а на сході країни тривали важкі бої.

Попри це президент Петро Порошенко окрім параду вишиванок і салюту вирішив влаштувати військовий парад. Пів сотні одиниць техніки та 1,5 тис. військових пройшлися Хрещатиком, серед них були 120 учасників бойових дій на Cході. Проведення параду у 2014 році викликало багато дискусій, частина суспільства стверджувала, що військова техніка більш потрібна на фронті, а не в Києві.

Парад на День Незалежності 2014

Парад вишиванок у Києві 2014 рік

Масштабно у 2014 році святкували День Незалежності у багатьох містах України. Зокрема у Харкові люди також зібралися в національному одязі та з синьо-жовтими прапорами.

День Незалежності в Харкові у 2014 році

День Незалежності в Харкові у 2014 році

2021: останнє святкування Дня Незалежності перед повномасштабною війною

У 2019 та 2020 роках військовий парад не проводили, частково через економію, частково через пандемію коронавірусу. Зате у 2021-му держава організувала всі традиційні урочистості.

парад до дня Незалежності 2021

День Незалежності 2021

У Києві провели парад, в якому взяли участь українські та іноземні військові. Над Хрещатиком пролетіла авіація — літаки та вертольоти ЗСУ, ДСНС, поліції, НГУ, Держприкордонслужби. Також свій останній політ на урочистостях до Дня Незалежності здійснив літак «Мрія». 

«Мрія» летить над Києвом на День Незалежності-2021

Літаки над Хрещатиком 24 серпня 2021 року

У Києві виступили народні колективи, а ввечері в столиці пройшов концерт. Подивитися на урочистості прийшли десятки тисяч людей.

народний колектив на День Незалежності 2021

Люди на параді до Дня Незалежності 2021

В Одесі пройшов парад Військово-Морських сил. У ньому також взяли участь кораблі НАТО.

30 питань про 30 років української Незалежності (тест)
Синьо-жовтий чи жовто-блакитний: історія Державного прапора України