Тихановську в Литві запитали про Крим. Як думаєте, що вона відповіла?

Головний суперник Олександра Лукашенка на виборах в Білорусі, Світлана Тихановська залишається в Литві. Туди її, як припускається, змусили виїхати після виборів і початку протестів. Хоча сама Тихановська у відеозверненні говорила зворотне. Поки в Білорусі тривають мітинги проти офіційних результатів голосування і міліцейських репресій, опозиціонерка роздає в Литві інтерв'ю. В одному з них у Тихановської поцікавилися її позицією по Криму.
«Чи вважаєте ви, що Крим окупований?» — прямо запитала ведуча LRT. Громадська діячка відповіла неоднозначно: «Коли я була кандидатом в президенти, я озвучувала позицію, яка у нас прийнята в Білорусі. Що Крим де-юре — український, а де-факто — російський. Ми ж розуміємо, що існують міжнародні закони, і що Крим відійшов іншій державі в в супереч цим законам. Ситуація з Кримом дуже складна. У білорусів різні погляди на це питання, і ми б не хотіли, щоб це питання роз'єднало нас».

Така ж подвійна позиція у пані Тихановської щодо допомоги з врегулювання кризи в її країні. Так, вона каже, що це внутрішня проблема Білорусі. Хоча в інтерв'ю LRT вона не виключила допомоги від європейських сусідів. «Якщо нам доведеться вдатися до медіації європейських країн, ми, звичайно, звернемося за цією допомогою», — запевнила Тихановська. А минулого тижня вона давала коментар каналу Euronews, на якому не раз була помічена проросійська риторика, і який відключений на території України. Їм білоруська опозиціонерка сказала про допомогу зовсім з іншого боку. «Якщо нам знадобиться міжнародне посередництво в переговорах, ми, звичайно, бачимо Росію як одного з учасників цього процесу. Росія — це країна, з якою ми дружимо, з якої у нас тісні взаємини», — запевнила Тихановська.

Раніше позицію щодо Білорусі висловило МЗС України.