Припинення війни в Нагірному Карабасі — до регіону увійдуть російські миротворці, територія невизнаної республіки скорочена
Getty Images

Вірменія і Азербайджан за посередництва Росії домовилися про закінчення війни в Нагірному Карабасі з півночі (01:00) 10 листопада. Угода підписували по відеозв'язку президенти Росії і Азербайджану Володимир Путін та Ільхам Алієв; прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян був відсутній. Однак першим про домовленість повідомив саме Пашинян.

На Facebook він написав про те, що він пішов на угоду «в результаті глибокого аналізу військової ситуації і виходячи з переконання, що це найкраще рішення в ситуації, що склалася».

На сайті інформаційного агентства ArmInfo опублікований документ, який названий текстом угоди. У ньому сказано, що російський миротворчий контингент розгортається «уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинський коридору», в його складі буде «1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки».

Згідно тексту договору, де-факто невизнана республіка буде збережена. Путін заявив, що угода «піде на користь всім». Про введення в Нагорний Карабах російських миротворців він також повідомив на урядовому сайті РФ.

Основні пункти договору

  • На лінію зіткнення вводяться російські миротворці.
  • Вірменський Карабах не припиняє своє існування як утворення, але його майбутній статус жодним чином не згадано в договорі.
  • Вірменія повинна повернути під контроль Азербайджану території, які не входили до складу радянської Нагірно-Карабахської області і які вона захопила на початку 1990-х. Передача Азербайджану цих районів, поки ще зайнятих вірменськими силами, повинна відбутися в строк від 15 листопада до 1 грудня.
  • Територія, власне, невизнаної Нагірно-Карабахської республіки буде скорочена за рахунок районів, які захопили азербайджанські війська під час війни в 2020 році. Серед іншого вірмени втрачають одне з головних (із стратегічної і символічної точок зору) міст Карабаху — Шушу, яке було зайнятн азербайджанцями 7-9 листопада.
  • Столиця вірменського Карабаху — Степанакерт, який знаходиться в 10 кілометрах від Шуші, — фактично залишиться під контролем вірмен. Він буде пов'язаний з Вірменією коридором (Лачинський коридор), який також охоронятимуть російські миротворці.
  • Натомість Азербайджан отримає такий самий об'єкт, що охороняється Росією — коридор до Нахічеванської області, свого ексклаву, відокремленого від основної території Азербайджану територією Вірменії.
  • Сторони домовилися, що на всі землі зможуть повернутися біженці. Оскільки азербайджанські території повертаються під владу Баку, йдеться про повернення азербайджанців до вірменської частини Карабаху. В Карабасі до війни 1990-х проживало азербайджанське меншість. Процес повернення повинен проходити за участю ООН.
  • Буде створено «центр миротворчих сил», в діяльності якого, як заявив Алієв, візьме участь головний союзник Азербайджану — Туреччина. Про те, що Анкара брала участь в підготовці договору, говорить те, що перші чутки про наближення закінчення війни в Карабасі почали циркулювати саме в соцмережах саме з подачі Туреччині.

Під час телевиступу в Інтернеті Путін заявив, що російські миротворці будуть розміщені для патрулювання на передовій. Міністерство оборони країни підтвердило, що буде задіяно 1960 осіб, повідомляє BBC зі посиланням на державне інформаційне агентство «ТАСС».

З тексту договору неясно, на яких правах існуватиме вірменський анклав в Карабасі. Алієв заявив, що він «пропонував їм [вірменам] автономію, але вони хотіли незалежності». «Що ти тепер скажеш, Пашинян?» — запитав він у своєму зверненні до нації. «Карабах — наш!» — завершив він свій виступ.

Угода укладається строком на п'ять років (з можливістю продовження в разі, якщо жодна зі сторін не заявить про вихід з договору).

Заворушення в Єревані

Після заяви Пашиняна про «надзвичайно важке рішення» в Єревані почалися заворушення, повідомляє The Guardian. На вулиці міста вийшли сотні протестувальників, які зібралися біля будівлі уряду Вірменії і прорвалися всередину крізь кордон охорони, розбиваючи вікна і громлячи внутрішні приміщення, повідомляє AP. Протестуючі викрикували образи на адресу прем'єр-міністра, після чого попрямували в сторону його особняка. У Telegram-каналах ширяться заклики до жителів Єревана виходити на вулиці міста.

Група демонстрантів також дістала з службової машини і побила спікера парламенту Вірменії Арарата Мірзояна. Зараз він госпіталізований з травмами, його життю нічого не загрожує.

Напередодні 17 опозиційних партій Вірменії зажадали добровільної відставки Пашиняна і передачі влади тимчасовому органу управління доти, поки не закінчаться бойові дії.

На цьому тлі вірменські джерела і президент Азербайджану Алієв повідомили, що Пашинян в останній момент нібито відмовився підписати тристоронню заяву. Невідомо, чи з'явиться цей підпис в найближчому майбутньому, враховуючи, що у Вірменії почалася політична криза, викликаний незгодою багатьох громадян з «капітуляцією». Пізніше Пашинян вийшов у прямий ефір у себе на Facebook і заявив, що у нього не було іншого виходу, крім як підписати мир. Про подробиці він обіцяв повідомити в найближчий день.

За деякими повідомленнями у Twitter, російські миротворці вже увійшли в Карабах, але поки ці дані не підтверджені.

Втрата Шуші і збитий вертоліт РФ

Напередодні ситуація в Нагірному Карабасі почала швидко змінюватися після того, як Азербайджан зумів взяти під контроль місто Шуша. Воно знаходиться неподалік від столиці невизнаної республіки Степанакерта. Про його взяття Алієв повідомив у неділю. Вірменія спочатку заперечувала, що контроль над містом втрачений, проте потім визнала це.

Одночасно з цим азербайджанські військові в понеділок збили над територією Вірменії російський вертоліт Мі-24, загинули двоє членів екіпажу, один — у лікарні з травмами середньої тяжкості. За повідомленням російського оборонного відомства, вертоліт збили з землі з переносного зенітно-ракетного комплексу поза зоною військових дій.

Азербайджан вибачився перед Росією і запропонував заплатити компенсацію. Азербайджанське міністерство закордонних справ заявило, що інцидент «носить характер випадковості і не був спрямований проти російської сторони».

Передісторія 

27 вересня Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабахського конфлікту. Зі свого боку, прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про напад на невизнану Нагірно-Карабахську республіку з боку Азербайджану.

Chas News повідомляв, що Вірменія просить Путіна допомогти забезпечити безпеку у країні. 

Раніше ми писали, що очільники МЗС Вірменії та Азербайджану обговорили Нагірний Карабах з держсекретарем США

8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв звернувся до нації та розповів, що збройні сили країни захопили місто Шуша в Нагірному Карабасі.

Як ми писали, ще ввечері 10 листопада Єреван спростував заяву президента Азербайджану про взяття Шуші. Представник Міноборони Вірменії наголошував, що «бої тривають».

«Карабах — наш!». Президент Азербайджану заявив про «звільнення» стратегічного міста Нагірного Карабаху