Склади зброї у Колбасной

Наприкінці квітня у невизнаній Придністровській молдавській республіці (ПМР) сталося одразу кілька резонансних вибухів. Спочатку під обстріл потрапила будівля «міністерства держбезпеки ПМР», а згодом — антена-ретранслятор, що забезпечує мовлення російської пропаганди на території невизнаної республіки.

Влада ПМР звинуватила в інцидентах Україну, натомість офіційна Молдова запевнила, що вибухи є проявом внутрішніх розбірок придністровських кланів. Утім, тут хочеться згадати 2014 рік, коли колона російської бронетехніки вже йшла Кримом, а представники української влади запевняли, що то лише кримінальні розбірки місцевих кланів...

1 травня Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило наклад газети «Придністров’я», датований тоді ще майбутнім 2 травня. У ній містилося вже традиційне для російської пропаганди «путін ввєді войска».

Парад армії Придністровья у Тирасполі

У тексті висловлювалося прохання залучити збройні сили ПМР в діях армії рф. Для цього нібито повинні були відкритися «мобілізаційні пункти» для набору добровольців.

А вже надвечір британське видання The Times повідомило, що в кремлі ухвалили рішення окупувати Молдову. Джерелом інформації виступає українська розвідка, і це викликає неабияку гордість за вітчизняну спецслужбу.

В матеріалі йдеться про те, що визнання путіним незалежності Придністров’я стане прямою загрозою і порушенням територіальної цілісності Молдови. Це буде своєрідним повторенням «сценарію Донбасу». Повідомляється, що сценарії вторгнення досить чіткі, а орієнтовною датою їх реалізації може стати 9 травня.

Саме в цей день мають відбутися провокації на заходах з нагоди Дня Перемоги. Офіційний Кишинів вже повідомив, що масових акцій не планується, а «георгіївська стрічка» та новітні рашистські символи V/Z є поза законом.

Російське військово-політичне керівництво навіть нічого не приховує і заявляє прямим текстом, що в його планах захоплення всього півдня України і вихід у Придністров’я. Про це повідомив заступник командувача військ Центрального військового округу Міноборони рф генерал-майор Рустам Міннекаєв. «Ми зараз воюємо з усім світом, як було у Велику Вітчизняну війну, вся Європа, весь світ проти нас був. І зараз те саме, вони ніколи не любили Росію», —  заявив Міннекаєв.

Що таке ПМР

ПМР —  це понад чотири тисячі квадратних кілометрів невизнаної території між Україною і Молдовою. У разі активації бойових дій вони перетворяться на 400 км нового фронту.

Проте не все так песимістично. У ПМР єдині професійні військові — це нечисельний російський контингент. Звичайно, є ще близько 7 тис. солдат незаконних військових формувань, що складають чотири мотострілецькі бригади. Але здебільшого ці бригади існують лише на папері, оскільки довгий час є розукомплектованими.

До розвалу СРСР у Придністров’ї квартирувалася 14 гвардійська загальновійськова армія, також на території невизнаної республіки розміщався арсенал боєприпасів Західної групи військ, вивезених з НДР та Чехословаччини, коли радянська армія йшла звідти.

Бойова машина придністровської армії

Цей арсенал досі знаходиться у придністровському селі Колбасна. За різними оцінками він складає близько 20 тис. тонн різноманітних боєприпасів. Це найбільші запаси на території Європи.

Втім, терміни зберігання амуніції давно закінчилися, а найцінніше вкрали та продали ще у 90-і. З 1995 року 14 армію замінила Оперативна група російських військ у Придністров'ї. На сьогодні там є сім гелікоптерів Мі-24 та Мі-8, та 1,5 тис. бійців. 400 з них — миротворці. Решта розквартировані з російськими військовими квитками і паспортами.

Географічне розташування ПМР дозволяє проводити там переміщення військових сил та засобів лише шляхом повітряного десантування з акваторії Чорного моря під прицілами української ППО.

До 2015 року ротація російських військових у ПМР відбувалася через територію України, але після анексії Криму та вторгнення на Донбас угоду розірвали.

Для порівняння: армія Республіки Молдова складається з 5,2 тис. осіб. З них 3,3 тис. осіб —  збройні сили, 1,3 тис. — сили забезпечення та логістики, 600 осіб —  обслуговування авіації, парк якої складають літаки Ан-2, Як-18 та гелікоптери Мі-8.

Можна мобілізувати з резерву ще 58 тис. чоловік. До слова, президент Молдови Мая Санду на офіційному рівні визнала, що країна не має боєздатної армії, внаслідок чого лишилася без військового захисту.

Що дасть путіну наступ на ПМР?

На фоні повідомлень західної та української розвідки, що у рф немає ресурсів на ведення наступальних дій в Україні, заява про початок воєнної кампанії у Придністров’ї та подальше вторгнення в Молдову виглядає нелогічно.

Проте до 24 лютого так само нелогічно і нереалістично виглядало повномасштабне вторгнення в Україну. Сил і засобів на території ПМР достатньо для ескалації в регіоні. А відкриття ще одного фронту суттєво зіпсує настрій нашим захисникам на півдні України. Зокрема, доведеться проводити перегрупування сил оборони в Миколаївській та Одеській областях. Плюс відтермінує в часі контрнаступ в Херсонській та Запорізькій областях.

Окремо зауважимо, що проросійські медіа в один голос називають метою «провокацій» з української сторони ніби-то заволодіння боєприпасами, які зберігаються в Колбасній.

Втім, як ми вже згадували, їхній термін зберігання давно добіг кінця, тому подальше їх використання є небезпечним. Крім того, українська армія швидко переходить на «натівський» калібр в артилерії та засобах ураження. Про це нещодавно повідомив головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний.

В Україні дефіцит пального. Чому виникли проблеми з бензином і коли їх вирішать?
Фельдшерка, яка прийняла у себе пологи, та боксер у жіночому пальті. Гідна екранізації історія родини з Чернігівщини