Емблема Саміту миру

15-16 червня 2024 року у Швейцарії пройде перший Глобальний саміт миру.

Chas News розповідає, чому ця зустріч важлива, скільки країн візьмуть у ній участь та яких результатів можна очікувати.

Організація Саміту миру

15 листопада 2022 року президент Володимир Зеленський під час засідання «Великої двадцятки» презентував свою «формулу миру». Вона передбачає виконання 10 пунктів, що у підсумку має призвести до завершення війни та забезпечення стійкого миру. Ось вони:

  1. Ядерна безпека — відмова росії від погроз застосування ядерної зброї і демілітаризація Запорізької АЕС та передання станції під контроль українського персоналу і МАГАТЕ.
  2. Продовольча безпека — безперешкодний експорт агропродукції з усіх українських портів.
  3. Енергетична безпека — припинення російських ударів по об'єктах енергетичної інфраструктура, а у разі відмови — забезпечення обмеження цін на російські енергоресурси.
  4. Звільнення усіх полонених та повернення депортованих.
  5. Відновлення територіальної цілісності України у кордонах 1991 року.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості — створення спеціального трибуналу для російських військових злочинців та механізму компенсацій відшкодування завданих війною збитків.
  8. Протидія екоциду — розмінування, відновлення очисних споруд, створення окремої платформи для оцінки завданих довкіллю збитків.
  9. Недопущення ескалації — надання Україні дієвих гарантій безпеки.
  10. Фіксація завершення війни після виконання попередніх пунктів.

Зеленський запропонував країнам-партнерам обрати ті пункти, які вони зможуть реалізувати, аби у підсумку прийти до необхідної архітектури безпеки у світі. А українська дипломатія почала активно просувати цю формулу світом. Ця робота проводилася на трьох рівня.

Перший — обговорення з послами, акредитованими в Україні. Другий — зустрічі з радниками лідерів країн світу. Третій — Глобальний саміт миру за участі голів держав, які мали б затвердити механізм виконання української формули.

Перша зустріч радників відбулася у червні 2023 року у Копенгагені (Данія), на яку приїхали представники 14 держав. Потім ще були подібні саміти у Джидді (Саудівська Аравія), поблизу Валлетти (Мальта) та у Давосі (Швейцарія). Кількість їхніх учасників постійно зростала — на останній зустрічі були представники 81 країни. Проте одностайною підтримкою — у першу чергу, від «Глобального півдня» — так і не вдалося заручитися. А Китай взяв участь лише у саміті в Джидді.

Зрештою 15 січня 2024 року Володимир Зеленський на спільній пресконференції з президентом Швейцарії Віолою Амгерд повідомив, що Глобальний саміт миру пройде саме у цій країні. Для зустрічі обрали курорт Бюргеншток неподалік Люцерна.

Скільки країни візьме участь у Саміті миру

Голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомляв, що на саміт запросили понад 160 країн. Росію та її головних союзників на зустріч не запрошували.

Станом на 2 червня свою участь підтвердили 106 країн. При цьому 70-75 з них мають бути представлені на рівні голів держав.

10 червня президент Швейцарії Віола Амгерд розповіла, що на саміт вже зареєструвалися 90 держав та міжнародних організацій. Приблизно половина з них — з Південної Америки, Азії, Африки та Близького Сходу.

Водночас Китай та Саудівська Аравія відмовилися їхати на Саміт під приводом того, що на нього не запросили росію, а без неї переговори про мир нібито неможливі. Після цього Володимир Зеленський заявив, що Китай цілеспрямовано агітує азійські країни проти участі у зустрічі. 

Бразилія, за даними місцевих ЗМІ, направить на саміт свого посла у Швейцарії — найнижчий з можливих рівнів представництва також обрали через відсутність рф на форумі.

Не буде на зустрічі і прем'єра Індії Нарендра Моді, президента ПАР Сиріла Рамафоси та Аргентини Хав'єра Мілея. Останній відомий чіткою проукраїнською позицією, але проігнорує не лише Саміт миру, але й зустріч «Великої сімки» в Італії. Він вирішив взяти участь у відзначенні національних свят.

Також на Саміт, попри наполегливі заклики Володимира Зеленського, не приїде президент США Джо Байден. У ці дні він відвідає захід зі збору коштів на свою передвиборну кампанію. Замість нього країну представлятимуть віцепрезидент Каміла Гарріс та радник з питань нацбезпеки Джейк Салліван.

Що будуть обговорювати на Саміті миру

Початково передбачалося, що учасники Саміту затвердять конкретний мирний план на основі «формули миру» Зеленського і потім його передадуть росії та колективними зусиллями змусять виконати. Однак по факту на зустрічі у Швейцарії обговорюватимуть лише три пункти — ядерну і продовольчу безпеки, а також звільнення полонених і депортованих.

Перелік сильно скоротили, щоби максимально збільшити представництво держав на саміті, а для обговорення обрали пункти, які, за словами президента, «можуть об’єднати всіх учасників».

За даними Європейської правди та Bloomberg, проєкт рішення саміту вже підготували і надіслали до країнам-учасницям для остаточного погодження. У ньому за наполяганням Швейцарії та деяких інших держав Україна пішла на поступки.

Ключовою зміною у проєкті рішення називають те, що «формулу миру» Зеленського не визнають безальтернативним планом для завершення війни. Зазначається, що учасники саміту ґрунтуються на українській формулі миру та інших мирних пропозиціях без особливої ролі будь-якої з них. Це може відкрити шлях до розгляду альтернативних «мирних планів». Зокрема, китайських пропозицій про замороження поточної лінії фронту та припинення військової допомоги Україні.

Також документ допускає залучення до подальших переговорів представників рф.

«Ми домовилися здійснити конкретні кроки, що стануть заходами зміцнення довіри (між Україною та рф — Прим. ред.) у вищезазначених сферах з подальшим залученням представників Російської Федерації. Ми також домовилися провести наступний саміт», — йдеться у проєкті рішення.

За даними Європейської правди, Україна також пішла на суттєві поступки щодо ядерної безпеки і погодилася прибрати з проєкту рішення усі згадки про звільнення або демілітаризацію ЗАЕС.

Водночас Bloomberg пише, що з документа цей пункт не прибирали і у ньому міститься вимога, що усі АЕС, включно із Запорізькою, мають працювати під контролем України. Також наголошується на неприпустимості погроз ядерною зброєю.

Щодо продовольчої безпеки зазначається, що вона має гарантуватися вільним судноплавством Азовським та Чорним морем.

Крім того, у проєкті наголошується, що усі полонені, зокрема депортовані та незаконно переміщені діти та інші мирні жителі, мають повернутися до України.

Водночас обидва видання підкреслюють, що цей документ — лише проєкт і на саміті у нього можуть внести відчутні зміни.

При цьому в Україні наголошують, що навіть затвердження позитивного рішення по трьом з десяти пунктів «формули миру» буде важливою дипломатичною перемогою.

«Після цього можна організовувати вже майданчики в тих чи інших країнах, де технічно буде пропрацьований кожен із цих пунктів. І тоді вже цей план давати представникам росії. Як це було з зерновою ініціативою: погодили план з ООН і з Туреччиною, а вони потім окремо погодили цей план з рф. Важливо, щоб було не дві країни, а багато. Якщо нам вдасться, це точно відкриває шлях до наступної зустрічі, де всі інші важливі речі повинні бути розроблені», — розповідав про подальші плани Володимир Зеленський.

ОНОВЛЕНО 13 червня

За даними Європейської правди, проєкт спільного комюніке, яке мають ухвалити учасники Саміту миру, переглянули після критики в Україні та партнерів Києва. Документ як і раніше присвячений трьом пунктам «формули миру», але у ньому виправили кілька важливих формулювань.

У попередній версії згадувалася лише «триваюча війна» без уточнень, хто її розв'язав, а тепер ці слова замінили на «агресію російської федерації проти України».

Також у проєкті прописали, що основою сталого миру може бути лише «таке рішення, що буде засноване на принципі поваги до територіальної цілісності і суверенітету усіх держав» та безумовного виконання Статуту ООН.

Раніше йшлося, що учасники саміту ґрунтуються на українській формулі миру та інших мирних пропозиціях без особливої ролі будь-якої з них. У новому формулюванні вже звучить, що до уваги братимуть лише ті мирні пропозиції, які відповідають міжнародному праву та Статуту ООН — тобто передбачають відновлення територіальної цілісності України.

Повністю переписали фрагмент документ про можливе залучення росії до наступних переговорів у разі здійснення «заходів зі зміцнення довіри» лише за трьома невоєнними тематиками саміту. Тепер згадку про рф повністю пробрали, а замість «заходів зміцнення довіри» йдеться про необхідність «конкретних дій». Також видалили слова про «другий мирний саміт», які натякали на наміри запросити росію до участі у ньому.

Крім того, суттєво посилили формулювання, які стосуються необхідності забезпечення «продовольчої безпеки». В оновленому проєкті прописано, що «напади на торговельні судна в портах і на всьому шляху прямування, а також на цивільні порти і цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними», причому це стосується не лише зерновозів, а будь-яких цивільних суден.

Водночас у питанні ядерної безпеки документ як і раніше не містить вимог щодо виводу російських військ із ЗАЕС.

Журналісти наголошують, що цей проєкт ще не є фінальним і найближчими днями у ньому ще можливі зміни. Проте, імовірно, вони не будуть значними.

При цьому перегляд проєкт комуніке може призвести зменшення кількості учасників саміту. Так, Радіо свобода з посиланням на європейських дипломатів повідомило, що число країн і організацій, що підтвердили свою участь у Саміті миру в Швейцарії, знизилося з 93 до 78.

За даними Європейської правди, близько 15 держав «поставили на паузу» свою участь. Також «десятки» просигналізували про зниження з президентського чи прем’єрського рівня представництва до рівня міністрів чи навіть заступників.

Безпекові угоди для України: як вони захистять нашу країну зараз і в майбутньому