Залишивши президію Верховної Ради, Дмитро Разумков символічно грюкнув дверима, вітаючи парламент з новою коаліцією. Цим вчинком він спровокував купу пліток та конспірологічних теорій стосовно майбутнього парламенту цього скликання.

«Щодо голосування «Батьківщиною»...  Я знав цю інформацію — що вони проголосують. Але ми бачимо в Раді нову коаліцію — «Слуга народу» і «Батьківщина». «СНБ» буде», — сказав Разумков на брифінгу після відставки.

Дмитро Разумков

Юлія Тимошенко, лідер фракції «Батьківщина», заявила, що про жодну коаліцію не йдеться. А фракція, мовляв, так проголосувала, щоби оцінити провальну діяльність чинної влади. Більше того, Тимошенко закликала піти на позачергові парламентські вибори. Відзначимо, що партія Тимошенко досить спокійно розпочала новий політичний сезон: немає численних мітингів під парламентом, гучних заяв.

Попри юридичну більшість, за голосуваннями фракція «Слуга народу» вже давно не є такою. Голосування за зміну керівництва парламенту доводить це. Відкликання Разумкова підтримало 284 народних депутати. Фракція «Слуга народу», що ініціювала це питання, надала лише 215 голосів з 244 можливих. При цьому одразу семеро «слуг народу» проголосували проти — Людмила Буймістер, Олег Воронько, Артем Дмитрук, Оксана Дмитрієва, Володимир Козак, Василь Мокан та Неллі Яковлєва. Останні двоє пов'язані з Разумковим через консалтингову компанію Ukrainian Politconsulting Group, яку створювали разом. Для отримання позитивного результату довелося залучати давніх сателітів по голосуванню — депутатські групи «За майбутнє» та «Довіра», і, дещо неочікувано, фракцію «Батьківщина».

Руслан Стефанчук

А ось на призначення Руслана Стефанчука головою Ради «слуги» дали вже 222 голоси. Це аж ніяк не одноголосно, та й необхідних 226 голосів не змогли зібрати. Тому на допомогу прийшли все ті ж «союзники» з депутатських груп.

Чому Разумков сказав про нову коаліцію?

Юридично монобільшість існуватиме, поки в її складі залишатиметься 226 народних депутатів. Як тільки їх поменшає, розпочнеться коаліціада або дострокові вибори. Останнім часом керівництво «СН» все частіше вдається до погроз виключити з фракції незгодних депутатів, тих, хто не підтримує ініціатив президента Володимира Зеленського та партії. Вже згадану Буймістер хотіли виключити через небажання голосувати за закон про олігархів. Після розгляду «питання Разумкова» список депутатів «на вихід» поповнився щонайменше на шістьох.

Зараз в складі «СН» 244 народних депутати, до критичної позначки в 226 ще є запас у 18 голосів. Тому задля показового ефекту керівництво може вдатися до подібних санкцій. Незгодні парламентарі можуть самостійно покинути об'єднання, але тут є один важливий момент — ті, кого обрали за списками, втратять депутатський мандат, а їхнє місце займуть наступні по виборчому списку. Але правило відкликання мандату не застосовують до депутатів-мажоритарників. Таких у складі фракції — 123. 

Верховна Рада

Те ж саме стосується так званої «групи Разумкова», про яку вже написали деякі ЗМІ та Telegram-канали. Для створення повноцінної депутатської групи необхідно щонайменше 20 чоловік. За регламентом, об'єднання має бути не меншим, ніж найменша парламентська фракція. Такою є «Голос» — 20 членів. У складі фракції «СН» на політика орієнтуються близько 15-20 чоловік, більшість з них списочники. За інформацією джерел Chas News, саме фракційній дисципліні присвятили чимало часу на виїзному засіданні у Трускавці.   

«Ви ж розумієте, що чутки про дострокові вибори просто так не з'являються. У президента в запасі виник привід для розпуску Ради. Як тільки більшість посиплеться, одразу запуститься процес позачергових виборів. Про це говорили у Трускавці. Декому чітко пояснили, мовляв, шукайте собі варіанти продовження політичної кар'єри або навіть гарних адвокатів. Насамперед це стосувалося мажоритарників», — розповідає виданню представник «СН», що побажав залишитися неназваним.

Чи існує парламентська криза?

Втім, політичні експерти підкреслюють, що кризи монобільшості немає. Всі політичні процеси поки контрольовані владою. А дисципліна у фракції «СН» мало не найкраща — з моменту обрання, коли працював славнозвісний «турборежим».

 «Тема відкликання голови Ради — це не криза парламенту. Хіба що це криза для тих осіб, що втратили можливість впливати на прийняття рішень. Народні депутати змінили керівництво, ніякої затяжної спікеріади чи політичних скандалів не було. Разумкову зараз потрібно пристосовуватися до нових умов діяльності, а Рада, скоріш за все, зараз навіть швидше та ефективніше працюватиме», — говорить Chas News політолог Петро Олещук.

Народні депутати змінили керівництво, ніякої затяжної спікеріади чи політичних скандалів не було. Разумкову зараз потрібно пристосовуватися до нових умов діяльності, а Рада, скоріш за все, зараз навіть швидше та ефективніше працюватиме

На думку політолога Володимира Фесенка, Разумков може мати своєрідну фронду в складі фракції. А ось для повноцінної депутатської групи не вистачить людей.  

«У Разумкова немає стільки депутатів, щоб створити групу. Хіба що залучати позафракційних, проте там політично токсичні кадри, що не поліпшать репутацію такого об'єднання. Але неформальна група впливу у складі «СН» цілком реальна. Це більше ніж нічого», — говорить Chas News Фесенко.

За його словами, голосування за зміну керівництва Ради не є показником, адже більшість фракції ці питання підтримала. У незгодних могли бути свої політичні погляди та мотиви.

З ким можлива коаліція? 

Експерти запевняють, що говорити про створення нової коаліції не варто. Але у випадку, якщо монобільшість перестане існувати, у «Слуг народу» буде час, щоб знайти собі партнерів по коаліції. Такими можуть бути фракції «ОПЗЖ», «Батьківщина», «ЄС» та «Голос». Коаліція з депутатськими групами не допускається. Об'єднання з будь-якою з фракцій виглядає фантастично навіть в теорії.

Юлія Тимошенко

«Батьківщина» давно офіційно повідомила про свою опозицію, Тимошенко ніяк не може пробачити відкриття ринку землі. На фоні санкцій та кримінальних справ проти народних депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака коаліція з «ОПЗЖ» поховає обидві політичні сили. Ще менш реально виглядає об'єднання з Порошенком, з яким точиться політична війна мало не від дня виборів президента. 

Свого часу лідер партії «Голос» Кіра Рудик заявляла, що партія не проти піти в коаліцію, але в самій фракції давно немає гаразду — вона формально розколота на два об'єднання.

Пандора президента. Що буде з рейтингом Зеленського після офшорного скандалу
«Ви не станете безплідними, і ніхто за вами не стежитиме». Як ресторатори умовляють працівників вакцинуватися
Чому я вирішила стати посмертним донором?