Алессандра Муссолини

6 жовтня на виборах до міської ради Риму переконливу перемогу здобула Ракеле Муссоліні — онука засновника фашизму італійського диктатора Беніто Муссоліні. Вона не єдина з його нащадків, кого зацікавила політика.

Загалом же потомків диктаторів можна зустріти у різних сферах. Вони викладають в університетах, малюють картини, знімають фільми, відкривають невеликі фірми, проте здебільшого обрали у житті шлях найманих працівників. Chas News розповідає, чим зараз займаються діти та онуки Беніто Муссоліні, Йосипа Сталіна, Франсіско Франко, Ніколае Чаушеску та Іді Аміна.

Нащадки Муссоліні

Ракеле — донька Романо Муссоліні, джазового музиканта і третього сина італійського диктатора. Депутатом міської ради Риму її обрали вже вдруге поспіль. І якщо в 2016 році вона набрала 657 голосів, то зараз — у 12 разів більше, а саме 8200 . Це найкращий результат з-посеред усіх кандидатів. Ракеле представляє крайню праву партію «Брати Італії» і запевняє, що її успіх як політика ніяк не пов'язаний з прізвищем.

Ракеле Муссоліні  не єдина онука диктатора, яка спробувала сили на політичній арені. Її зведена сестра Алессандра, модель Playboy, актриса та співачка, двічі обиралася від різних правих партій до італійського парламенту, а в 2004-2008 та 2014-2019 роках була депутатом Європарламенту. В 2019 році вона навіть потрапила під українські санкції. Як згодом виявилось, помилково. В Адміністрації президента її сплутали з Алессандро Муссоліно, італійським політиком, котрий їздив як спостерігач на «вибори» в ОРДЛО. Тож в 2020 році президент Зеленський санкції з неї зняв. В 2019 році до Європарламенту також балотувався правнук диктатора  Джуліо Чезаре, щоправда, невдало.

Проте серед сучасних нащадків засновника фашизму є не тільки політики. Син Алессандри 18-річний Романо Флоріані цього року підписав контракт з футбольним клубом «Лаціо». Нині юнак грає за його молодіжну команду.

Нащадки Сталіна

Онуки та правнуки Йосипа Сталіна зараз носять різні прізвища. Діти старшого сина диктатора, Якова, мають прізвище Джугашвілі; молодшого, Василя,  Сталін. Діти доньки Світлани носять прізвища її чотирьох чоловіків відповідно до батька. Серед сталінських нащадків політикою ніхто професійно не цікавиться, проте є багато творчих особистостей. Художники  правнуки Яків Джугашвілі та Селім Бенсаад, режисер  правнук Віссаріон Джугашвілі, диригент — повний тезка диктатора праправнук Йосип Віссаріонович Джугашвілі.

Зараз нащадки комуністичного вождя живуть здебільшого в Росії, Грузії та США. Найексцентричніша серед них, мабуть, його онука Кріс Еванс  власниця невеличкої фірми в американському Портленді. Вона має пірсинг у 16 місцях, кілька татуювань, полюбляє робити цікаві зачіски, фарбувати волосся у яскраві кольори та вважає діда тираном з далекої Росії, який не любив своїх дітей. В 2016 році російські ЗМІ кілька днів обговорювали провокаційну фотосесію Кріс з іграшковим автоматом у руках та цигаркою в зубах.

А ще одна праправнучка вже пішла стопами Сталіна. У вересні 2021 року Софію Хуарес московський суд засудив до п'яти років в'язниці за збут наркотиків, в той час як її грізного предка вперше заарештували в 23 роки.

Нащадки Франко

В іспанського диктатора Франсіско Франко була лише одна донька, проте є одразу сім онуків. На відміну від багатьох нащадків авторитарних правителів, про свого діда вони не забувають та регулярно сперечаються з іспанським урядом щодо вшанування  пам’яті предка.  

Онуки довго не дозволяли перенести останки Франко з Долини загиблих  меморіального комплексу в пам’ять про жертв Громадянської війни 1936-1939 років, проте в 2019 році уряд соціалістів все-таки організував перепоховання. А в 2020 році відсудив у нащадків диктатора сімейний палац Паса-де-Мейрас.

Більшість нащадків диктатора ведуть життя успішних бізнесменів та аристократів. Найтитулованіший з них  правнук Франко 46-річний Луїс Альфонсо, герцог Анжуйський. Його батько був нащадком іспанських та французьких королів. Тож зараз Луїса Альфонсо дехто з монархістів розглядає як претендента на престол Франції. Якщо раптом французам набридне республіка, то праправнук Франко може стати королем під іменем Людовік ХХ.

Нащадки Чаушеску

Останній прорадянський правитель Румунії Ніколае Чаушеску не міг би похвалитися великою ріднею. Усіх його трьох дітей після революції заарештували. Старшого сина Валентина та доньку Зою невдовзі звільнили, а молодшого сина Ніку, якого батько готував собі в наступники, засудили до 20 років в'язниці. Щоправда, в 1992 році його випустили на свободу за станом здоров’я і за чотири роки він помер від цирозу печінки.

Доля Зої, доктора математичних наук та професора, також склалася драматично. Після зміни влади її позбавили наукового ступеня, конфіскували будинок. Останні роки жінка прожила у бідності і померла в 2006 році від раку легень.

Валентин Чаушеску після революції продовжив працювати фахівцем з ядерної фізики, доки не пішов на пенсію. Зараз 73-річний син диктатора живе разом з дружиною в подарованому тестем-банкіром будинку на околиці Бухаресту. Веде непублічне життя, а представникам ЗМІ дає коментарі здебільшого щодо періоду 1986-1989 років, коли очолював футбольний клуб «Стяуа». Від двох шлюбів у нього є син та донька  єдині онуки румунського диктатора.

Нащадки Іді Аміна

На відміну від Чаушеску, нащадків Іді Аміна, самопроголошеного президента Уганди та одного з найжорстокіших тиранів ХХ століття, важко порахувати. За різними даними, від семи лише офіційних дружин він мав від 35 до 65 дітей. Більшість з них після повалення режиму Аміна відправилися з ним в еміграцію, а зараз розселилися по усьому світу. Так, один з синів потрапив до вуличної банди в Лондоні та 2007 року сів до в'язниці за вбивство.

Півтора десятка дітей диктатора згодом повернулися в Уганду. Старший син Табан до 2003 року очолював одне з повстанських угруповань, а після амністії очолив Службу внутрішньої безпеки Уганди. В березні 2021 року Табан опинився в центрі скандалу: він начебто організував викрадення партії золота, що йшла до Канади, та вимагав викуп за її повернення.

Найбільш медійно активний серед нащадків Іді Аміна його 10-й син Джафар. Свого часу він працював менеджером у логістичній компанії DHL, озвучував рекламу Qatar Airways, а зараз охоче розповідає, як африканським, так і американським ЗМІ, про те, що Іді Амін був турботливим батьком і не таким вже й поганим правителем.

Збій у Facebook — не біда. Біда — це доба без світла. Історія блекауту в Нью-Йорку (фото)