go a
Getty Images

Переможець «Євробачення» здавав тест на наркотики, а легенда року встановив рекорд з продажу прав на пісні. Сhas News підбив музичні підсумки 2021 року.

«Забороненого» Моргенштерна в Україні слухали більше за інших

Навесні російського репера Моргенштерна (Алішера Валєєва) внесли до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Йому заборонено в'їзд в нашу країну.

А наприкінці року з'ясувалось, що внесення до «чорного списку» не завадило Моргенштерну стати найпопулярнішим виконавцем в Україні. Його трек Aristocrat очолив рейтинг музичного сервісу Spotify.

SHUM з «Євробачення» увірвався у світові чарти

Go_А з піснею Shum на «Євробаченні» посіли п’яте місце. А якби результат конкурсу визначали виключно глядачі і не брали до уваги голосування журі, то пісня від України опинилася б на другій сходинці. Також на офіційному YouTube-каналі «Євробачення» їхній виступ став одним із найпопулярніших.

Переміг же на конкурсі італійський гурт Måneskin. А його фронтмен після перемоги навіть пройшов тест на наркотики після звинувачень.

І після конкурсу «Шум» не стих. Пісня увійшла в топ-10 світового чарту пісень iTunes, посіла 52-е місце у світовому рейтингу Apple Music та потрапила у топ-50 найвірусніших пісень Spotify. Ще став першою українською композицією, яка потрапила в глобальний чарт Billboard.

Кліп української режисерки збирає світові нагороди

Для кліпмейкерки Тані Муїньо 2021 рік став знаковим. Кліп на пісню Montero американського репера Lil Nas X отримав всі можливі нагороди, зокрема MTV Europe Music Awards 2021.

Відеороботу також номінували на премію «Ґреммі» в номінації «Найкраще музичне відео». Результати стануть відомі 31 січня.

Таня Муїньо співпрацює з західними виконавцями з 2019 року. Минулого року вона зняла кліп для Кеті Перрі, гурту Yungblud і співачки ROSALIA.

Повернення легендарного гурту ABBA

Шведський поп-гурт АВВА після 40 років перерви випустив новий альбом Voyage. За словами учасників, він стане фінальним в доробку колективу.

Альбом презентують на концерті у 2022 році. Виступ буде незвичайним. На сцену вийдуть не самі учасники гурту, а їхні голограми, так звані «аббатари».

АВВА — один із найуспішніших гуртів в історії поп-музики. Найбільшу популярність здобув завдяки пісням Mamma Mia, Dancing Queen, Fernando, The Winner Takes It All.

Після тривалої перерви Адель випустила нову пісню

У жовтні вперше за шість років британська співачка Адель випустила нову пісню — Easy On Me. За перші дев'ять годин після виходу кліпу він зібрав 17 млн переглядів. Наразі його переглянули вже понад 207 млн людей.

У треку жінка розповідає дев’ятирічному сину, чому вони з колишнім чоловіком вирішили розірвати шлюб у 2019 році.

Пісня Easy On Me увійшла в альбом «30», який Адель традиційно назвала за віком, у якому почала працювати над платівкою. Він став першим за темпами продажів у 2021 році, обігнавши диск групи ABBA.

Крім того, Адель переконала сервіс Spotify прибрати кнопку відтворення у випадковому порядку в її альбомі, щоб треки відтворювалися у тому порядку, в якому задумала виконавиця.

Розпався гурт Artik & Asti

Дует з України Artik & Asti перестав існувати після 10 років роботи. Співачка Анна Дзюба вирішила виступати сольно. 2 листопада про це оголосив Артем Умрихін, другий учасник Artik & Asti.

Проте він обнадіяв шанувальників повідомленням, що гурт продовжить своє існування у новому складі.

Колектив Artik & Asti з'явився у 2010 році. Найпопулярніші треки дуету — «Неделимы», «Грустный дэнс», «Девочка танцуй», «Истеричка», «Она не я».

Брітні Спірс позбулась багаторічної опіки батька

13 листопада батько Брітні Спірс офіційно припинив бути її опікуном. Він контролював її фінанси та особисте життя майже 14 років через те, що у Брітні була депресія, вона зловживала алкоголем і наркотиками. 

У червні 2021 року Спірс вперше виступила на відкритому засіданні суду та розповіла, що її батько Джеймс Спірс змушував її давати концерти і приймати психотропні препарати.

Стримінгова платформа Netflix випустила документальний фільм «Britney vs Spears». Він розповідає історію багатолітньої боротьби співачки Брітні Спірс за незалежність від батьківської опіки.

Пішов з життя співзасновник гурту «Мертвий півень»

11 жовтня раптово помер львівський музикант Місько Барбара, причиною смерті став інфаркт.

У листопаді йому виповнилося б 50 років.

У 1989 році Барбара став одним із засновників і фронтменом львівського гурту «Мертвий півень». Музиканти здобули популярність з піснями на вірші відомих українських поетів.

Через 16 років Елтон Джон знову очолив британські чарти

Пісня Елтона Джона вперше з 2005 року очолила британські чарти. Йдеться про композицію Cold Heart в реміксі від Pnau. Легендарний співак записав сингл спільно з британською співачкою Дуа Ліпою.

Ця пісня — сингл до 33-го альбому співака під назвою The Lockdown Sessions.

Також Елтон Джон анонсував, що у 2022 році відбудеться його прощальний світовий тур. Але через пандемію його проведуть пізніше, ніж планували.

Брюс Спрінгстін продав права на свої пісні за $500 млн

У грудні стало відомо, що американський рок-музикант Брюс Спрінгстін продав права на свій музичний каталог компанії Sony Music Entertainment за $500 млн. Ця угода стала рекордною в історії музики. Попередній рекорд з продажу прав на пісні належав Бобу Ділану. Рік тому Universal Music заплатила музиканту за його каталог $300 млн.

«Ліфчик» Довбика і фото Магучіх — у спортивних підсумках 2021 року