Дев’яносто дев'ятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:34 Рашисти вкрали та знищили обладнання з Чорнобильської АЕС на $135 млн. Вивезли комп’ютери, транспорт, дозиметри та майже всі засоби пожежогасіння. Деяке обладнання, яке відстежили завдяки GPS-трекерам, знаходиться у білорусі.

22:05 Сьогодні українська артилерія знищила командно-спостережний пункт рашистів. Втрати ворога складають: 32 окупанта, 2 танки, 1 БМП, 1 БТР, 2 артилерійських системи, 1 міномет, 1 БПЛА, повідомили в ОК "Схід".

21:46 Ворог касетними боєприпасами обстріляв Синельниківський район Дніпропетровщини. Виявлено близько 40 сучасних касетних бойових елементів від снаряду РСЗВ. Попередньо жертв та руйнувань немає.

21:07

21:04 Дорожній знак «Нах*й, знов нах*й, до росії нах*й» продали на аукціоні за понад 600 тис. грн. Деталі — тут.

20:28 У бомбосховищах під хімзаводом "Азот" у Сєвєродонецьку, який зазнав ракетних обстрілів з боку окупантів, перебуває близько 800 людей, повідомив CNN голова Луганської ОВ Сергій Гайдай.

20:01 Міністерство фінансів США внесло  до списку санкцій прес-секретаря МЗС РФ Марію Захарову, міністра будівництва Файзулліна, заступника голови уряду Григоренка, а також олігарха Мордашова та його синів.

19:48 Президент Володимир Зеленський розповів, що щодня на Донбасі гине близько 100 військових Збройних сил і ще близько 450-500 дістають поранення.

19:38 З поліції звільнили усіх працівників, які залишились на окупованих територіях. А поліцейских, які виїхали, перевіряють на поліграфі. Деталі — в новині Chas News.

18:55 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

  • На Харківському напрямку противник активних дій не проводив. Основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та маршрутів постачання, стримуванні дій Сил оборони. Ворог продовжує обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Циркуни, Стара Гнилиця, Перемога і Старий Салтів. Завдавав авіаційних ударів поблизу Нового.
  • На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджує на створенні умов для ведення наступу. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Довгеньке, Вірнопілля, Грушуваха, Велика Комишуваха та Гусарівка.
  • На Донецькому напрямку російські окупанти продовжують застосування мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення.
  • На Лиманському напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Соснового, Святогірська, Старого Каравану і Райгородка. Вів штурмові дії в районах населених пунктів Студенок, Соснове і Ярова, бойові дії тривають. На цьому напрямку ворог активізував роботу засобів радіоелектронної боротьби.
  • На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують обстріли позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Ворожа штурмова авіація завдала авіаударів в районах населених пунктів Устинівка та Борівське. Крім того, поблизу Борівського противник  вів штурмові дії, успіху не мав.
  • На Бахмутському напрямку ворог вів наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Комишуваха, Миколаївка, Врубівка, Берестове та Білогорівка, бойові дії тривають.
  • Ворог завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі Мар’їнки. Крім того, обстріли зафіксовані в районах населених пунктів  Відродження, Доломітне, Торецьк, Новобахмутовка, Авдіївка, Піски, Микільське, Вугледар та інших.
  • На Південнобузькому напрямку, з метою утримання рубежів оборони, російські окупанти руйнують об’єкти транспортної інфраструктури на вірогідних напрямках просування Сил оборони.
  • На Криворізькому напрямку ворог змушений перейти до оборони непідготовлених рубежів. Активізував роботу засобів радіоелектронної боротьби. Здійснив вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Широке, Лепетиха, Шевченкове, Осокорівка, Партизанське та інших.
  • В Чорноморській та Азовській операційних зонах корабельні угрупування противника зосереджуються на підтриманні сприятливого оперативного режиму та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

18:33 Україна щомісяця витрачає на утримання одного російського військовополоненого щонайменше по 3 тис. грн.

Про це повідомили у Міністерстві юстиції України.

17:49 Слідчі СБУ і ДБР завершили розслідування «першого епізоду» справи Медведчука: матеріали передано в суд. Це провадження охоплює період із 2015 по 2020 роки, а підозрюваними в ньому проходять народні депутати Віктор Медведчук і Тарас Козак. Воно стосується:

  • незаконної передачі спецслужбам рф інформації про секретний підрозділ ЗСУ
  • розробки антиукраїнського проекту «Промінь»
  • завдання шкоди економічній безпеці України за рахунок сприяння рф у незаконному видобутку нафти та газу у Прикерченському регіоні

17:47 Росія переходить на посилений режим виробництва ракет.

17:14 ЄС офіційно затвердив шостий пакет санкцій. За наполяганням Угорщини з санкційного списку виключили патріарха Кирила. Деталі — за посиланням.

17:11 Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA попереджає про нові небезпечні електронні листи з файлом «зміни оплати праці з нарахуваннями.docx», які отримували працівники державних організацій України. Відкриття документу загрожує ураженням комп'ютера шкідливою програмою Cobalt Strike Beacon.

16:55 В Іспанії випустили поштову марку на підтримку України.

16:15 Кремль заборонив державним ЗМІ «акцентувати увагу» на тривалості війни. Це відбулось напередодні 100 днів з моменту вторгнення. Влада не хоче визнавати провалів та прагне зробити так, щоб росіяни не помітили того, як «затягнулася спецоперація».

16:08 в окупованому Бердянську на території морського порту прогримів потужний вибух, після якого піднявся стовп чорного диму. Деталі — в новині Chas News.

16:06 Швеція передасть Україні нову допомогу на €95 млн, а саме протикорабельні ракети, протитанкову зброю, рушниці. Також Україна отримає фінансову допомогу.

15:44 Окупанти продовжують обстрілювати прикордонні населені пункти Чернігівської області з території рф. З 11:45 до 12:15 спостерігачі зафіксували 12 вибухів Михальчина Слобода. Попередньо, з міномету калібру 120 мм.

Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 13:30 до 13:45 зафіксовано 10 вибухів (приходи) в районі Михальчина Слобода. Також, попередньо з міномету калібру 120 мм.

15:18 У Маріуполі викрито ще одну фільтраційну тюрму, організовану окупантами. Раніше радник мера міста повідомив про першу фільтраційну тюрму в с. Оленівка на базі колишньої Єнакієвської колонії суворого режиму №52. Тепер стало відомо про другу фільтраційну тюрму на базі колишньої Волновахської виправної колонії №120. Там утримують колишніх правоохоронців, проукраїнських активістів, журналістів та волонтерів.

14:47 Національний банк вперше від початку повномасштабного вторгнення росії змінив облікову ставку та ухвалив рішення підвищити її з 10% до 25%.

14:03 2 червня у Білорусі з Гродно до Брестської області перевозять понад 50 одиниць військової техніки.

14:00 Віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликає батьків із тимчасово окупованих територій не відправляти дітей навчатися до окупантських навчальних закладів.

13:28 Сенат Ірландії визнав вторгнення рф до України актом геноциду українського народу, повідомив голова верхньої палати парламенту країни Марк Дейлі.

13:20 В Маріупольському районі окупанти ув’язнюють та розстрілюють українських волонтерів та чиновників, які відмовилися співпрацювати з колаборантами та окупаційною владою. Про це йдеться у повідомленні Маріупольскої міськради у Telegram

За інформацією Вадима Бойченка, мера Маріуполя, фейковий суд «ДНР» засудив до 10-річного ув’язнення голову одного з приазовських селищ.

12:34 Хотів прорватися в столицю, але пішов на дно Київського моря: один із російських гвинтокрилів, який приземлили військові 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців ще на початку повномасштабного вторгнення росії, підняли із дна водосховища. Його екіпаж вже з’їли риби.

 

Хотів прорватися в столицю, але пішов на дно Київського моря: один із російських гвинтокрилів, який приземлили військові...

Posted by Оперативне командування "Північ" / Operational Command “North” on Thursday, June 2, 2022

12:01 У столиці відсьогодні дозволено продаж алкоголю в магазинах із 11:00 до 19:00. Нагадуємо, що продаж алкоголю у закладах громадського харчування можливий із 11:00 до 22:00. Повідомляють у КМДА.

11:30 Україна і Словаччина підписали контракт на постачання восьми самохідних гаубиць Zuzana 2. Про це написав у Twitter міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

10:47 Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що станом на 2 червня українські захисники та захисниці ліквідували вже 30,85 тис російських окупантів. 

10:06 Наприкінці червня країни-члени НАТО на саміті у Мадриді затвердять нову Стратегічну концепцію Альянсу, яка не змінювалася з 2010 року. Про це повідомляє міноборони США. Постійний представник США при НАТО Джуліан Сміт повідомила, що головною загрозою назвуть росію.

09:58 Російські загарбники масово викрадають чоловіків на тимчасово окупованих територіях і вимагають викуп. Сума за «повернення до нормального життя» залежить від статків родини і коливається у межах від $10 до $30 тис США. Про це свідчать нові перехоплення, а також оперативна інформація СБУ, отримана з тимчасово окупованих територій.

09:43 Вчора вночі у період з 22:45 по 22:55 ракетних ударів зазнала залізнична інфраструктура у Стрийському та Самбірському районах Львівщини. Влучили чотири крилаті ракети ворога. Їх запускали з акваторії Чорного моря. Про це розповів Максим Козицький, голова Львівської ОВА.

09:17 Росія взяла під контроль більшу частину Сєвєродонецька. Країна-окупант продовжує стабільно досягати локальних успіхів, завдяки великій концентрації артилерії. Розповідають у британській розвідці.

08:25 На Херсонщині російські окупанти, потерпаючи від нестачі логістичного забезпечення, приходять до місцевих жителів і намагаються найнятися на збір полуниці. Про це повідомляють в Оперативному командуванні «Південь»

07:41 Переглянути онлайн-карту бойових дій в Україні можна за посиланням.

07:20 В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі чорноморського флоту російської федерації продовжують виконувати завдання з ізоляції району бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку. Противник продовжує здійснювати заходи з блокування цивільного судноплавства у північно-західній частині Чорного моря. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.