Зруйнований Ірпінь

В Україні тридцять восьмий день триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:41 У Бучі знайшли "братську могилу", де поховані майже 300 людей.

23:16 Перед нападом росії на Україну канцлер ФРН Шольц пропонував Зеленському відмовитись від вступу до НАТО. Деталі — тут.

22:56 Російські окупанти своїми обстрілами знищили інфраструктуру Кременчуцького нафтопереробного заводу. Про повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

22:31 Полк «Азов» за добу знищив під Маріуполем 2 танки, 2 БМД, 2 БМП ворогів.

22:20 Питання про нейтральний статус України винесуть на референдум  Давід Арахамія.

21:46 Російська сторона на переговорах підтвердила, що проєкти угод готові до обговорення на особистій зустрічі президентів Зеленського та путіна — Арахамія.

21:44 За сьогодні гуманітарними корідорами евакуйовано 4217 осіб.

21:27 Найбільш небезпечні напрямки на Київщині — північ Вишгородського та Бучанського районів. В Іванківській, Димерській та Поліській громадах — гуманітарна катастрофа, відсутній зв‘язок, електропостачання, продукти харчування та ліки. В Броварському районі проблемним питанням є замінування окремих територій, де проводилися бойові дії — Великодимерська, Калитянська та Баришівська громади.

21:08 Росія готова прийняти запропоновані Україною умови, за виключенням питання окупованого Криму — Давид Арахамія.

20:45 Вся Київська область звільнена від російських загарбників, повідомила Ганна Маляр, заступниця міністра оборони. «Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область звільнені від загарбника», — написала Маляр.

20:43 Подробиці атаки Миргороду. Війська рф нанесли ракетний удар по місту Миргород. ЗСУ відбили декілька ворожих крилатих ракет. Однак унаслідок обстрілу пошкоджені злітна смуга, інфраструктура аеродрому та сталося загоряння складу паливно-мастильних матеріалів.

20:27 Сьогодні близько 17 години ворог завдав ракетного удару по промисловому об’єкту на Шепетівщині, повідомив голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій. На той час на території об’єкту перебувало 15 осіб. Загиблих та постраждалих немає.

20:04 Зоозахисниця розповіла про жахливу долю тварин з притулку у Бородянці: вижити лише 100 собак з 500, та й їхній стан  критичний. Більше — за посиланням.

19:39 Смачного, або Стороннім ходу немає. Жителі Ізюмського району (Харківська область) «пригостили» росіян з 3-ї мотострілкової дивізії РФ отруєними пиріжками. В результаті двоє окупантів загинули одразу, ще 28 потрапили до реанімації, інформує українська розвідка. Ще близько 500 військовослужбовців 3 мотострілкової дивізії РФ знаходяться в лікарнях внаслідок важкого отруєння алкоголем невідомого походження. Російське командування списує ці випадки на так звані «не бойові втрати».

19:05 Оперативна інформація від ЗСУ:

  • На Сіверському напрямку триває переміщення підрозділів окупаційних військ вглиб Білорусі. Значна частина техніки пошкоджена та буксирується.
  • Серед збройних сил рф поширюються панічні настрої через радіаційне опромінення особового складу підрозділів, що базувалися в Чорнобильській зоні. Населенню білоруського селища міського типу Брагін рекомендовано уникати контактів з російськими окупантами, що відійшли із забрудненої зони.
  • Мародери російських окупаційних військ перед перекиданням на інші напрямки намагаються відправити родичам награбоване майно з території Білорусі службою експрес доставки СДЕК.
  • На Слобожанщині окупантами заблоковано виїзд з міста Буринь, у населеному пункті фіксується велике скупчення військової техніки. Триває блокада Путивля, місто оточене блокпостами ворога. В селищі Юр’єве Сумської області окупанти проводять рейди з метою перепису населення та пошуку зброї.
  • На Донецькому напрямку тривають спроби захопити Маріуполь, блокувати Рубіжне, Северодонецьк, Попасну, Троїцьке, Авдіївку, Мар’їнку та Красногорівку. Окупанти не мають успіху, несуть втрати.
  • На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Серед місцевого населення невизнаного придністров’я поширюються чутки про силове примушення особового складу збройних сил так званої “ПМР” до участі у війні проти України.

18:54 В Україні за місяць затримали близько 600 диверсантів, повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

18:41 Російські окупанти влучили у районну лікарню Балаклії. Будівля частково пошкоджена. Пацієнти та персонал потребують негайної евакуації — близько 70 осіб.

18:38 Литва першою з країн ЄС з квітня повністю відмовилась від російського газу.

18:12 Росіяни завдали ракетних ударів по Миргороду. Про це повідомив Дмитро Лунін, голова Полтавської обласної військової адміністрації. «Три прильоти по інфраструктурі в Миргороді. Наслідки від ворожих ударів з’ясовуються. Попередньо  постраждалих немає»,  написав Лунін.

18:07 770 киян із малозахищених верств населення евакуйовано до Європи в рамках австрійсько-німецької евакуаційної місії. Місія евакуйовує, перш за все, дітей з інвалідністю, літніх людей, дітей-сиріт та їхніх опікунів.

17:45 Гендиректор «Яндекса» Олена Буніна залишає свою посаду. В листі колегам вона пояснила, що «не може жити в країні, яка воює зі своїми сусідами». Початок війни застав її у відпустці на Кіпрі, а весь березень вона працювала віддалено з Ізраїлю. Повертатися в рф вона не збирається.

17:39 Глава Чечні Рамзан Кадиров заявив, що його бойовики розпочали штурм заводу в Маріуполі. Кадиров не уточнив, про який саме завод йдеться, проте, вочевидь, він мав на увазі «Азовсталь». Напередодні він заявляв, що це підприємство стало «останнім місцем, де ховаються бандити».

17:17 Один місяць війни Україні коштує $10 млрд — Мінфін. Детальніше читайте тут.

16:58 У Львові послаблюють заборону на продаж алкоголю. З 2 квітня дозволили продаж напоїв, які виготовлені методом бродіння без додавання етилового спирту. Продаж дозволено з 12:00 до 20:00. Вживання алкоголю у громадських місцях, на літніх майданчиках та терасах заборонено. Продаж міцних алкогольних напоїв (із вмістом етилового спирту) залишається забороненим.

16:29 У населених пунктах звільнених від окупантів Броварського, Вишгородського та Бучанського районів Київської області запроваджують посилену комендантську годину — з 21:00 2 квітня до 06:00 5 квітня.

На решті території області запроваджується комендантська година з 21:00 до 06:00.

16:21 Росіяни завдали ракетних ударів по Дніпропетровщині — по Павлоградському району. Одна ракета влучила в залізницю. Сильно пошкоджені колії та контактні мережі. Вибухнули вагони. Рух потягів зупинено. Попередньо, загиблих немає. Друга ракета влучила на відкриту місцевість — одна людина поранена.

15.55 Олег Устенко, економічний радник Володимира Зеленського заявив про перспективи конфіскації заморожених резервів рф у розмірі $400 млрд. Вони мають піти у Фонд відродження України. Нагадаємо, як вже писав Chas News, за попередніми оцінками, $100 млрд буде потрібно лише на відновлення Маріуполя.

15.46 У Мінекономіки Німеччини виступили проти нарощування військової допомоги Україні. «Щоб запобігти більшому злу», — як висловився Роберт Габек, міністр економіки та віцеканцлер Німеччини.

15.32 Українці починають повертатися з Європи на батьківщину. Так, за підрахунками Максима Козицького, голови Львівської ОВА, за останню добу, з 1 на 2 квітня, до Львівської області через польський кордон повернулось більше українців, ніж виїхало.

15.25 У міністерстві оборони Великобританії стверджують, що вибух нафтобази під Харковом вплинув на логістичні ланцюги постачання російських військ під Харковом.

15.02 По Конотопському району Сумської області рухається велика кількість російської техніки. Сформовано умовний «коридор», через який відбувається постійний рух техніки з Київської та Чернігівської областей у зворотньому напрямку на росію. Окупанти дуже бояться місцевих жителів і українських військових, тому відкривають хаотичний вогонь по людях, які з’являються вздовж руху колон. Про це повідомляє Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

14.50 У Туреччині заявили про готовність надати кораблі для вивезення мирних мешканців Маріуполю по морю. 

14.20 У ніч вторгнення РФ ворог хотів знищити весь кіберзахист України. Загалом з початку повномасштабної агресії РФ оперативно виявлено та нейтралізовано більше 120 потужних кібератак на ресурси органів державної влади та військового управління України. Про це заявив Артем Дехтяренко, речник СБУ.

14.05 Російські війська намагаються вийти на адміністративні кордони Херсонської області на півдні України та Донецької й Луганської областей на сході, утримуючи рубежі на захоплених територіях Київської та Чернігівської областей, аби відтягнути на них частину сил української армії. Про це повідомляють у Генштабі.

13.25 В місті Наровля (білорусь) окупанти облаштували спеціалізований базар, де продають награбоване в Україні майно. В «асортименті» мародерського базару: пральні та посудомийні машини, холодильники, дорогоцінні прикраси, автомобілі, велосипеди, мотоцикли, посуд, килими, витвори мистецтва, дитячі іграшки, косметика. Тобто все, що росіяни здобули шляхом мародерства та грабунку мирного населення в Україні. Про це повідомляє ГУР України.

13.11 Папа Римський сказав, що думає над запрошенням Володимира Кличка відвідати Україну.

13.10 Мер Мелітополя Іван Федоров заявив, що російські окупанти 1 квітня відмовилися пропускати через блокпост людей, які евакуювались з Мелітополя на власних автомобілях.

12.50 1 квітня після тривалих пошуків у районі села Гута Межигірська на Київщині поліція знайшла загиблим фотографа та документаліста Макса Левіна. 13 березня той вирушив у Гуту Межигірську документувати наслідки російської агресії. З того часу зв'язок з чоловіками зник. Пізніше стало відомо, що в районі, де фотограф збирався працювати, розпочались інтенсивні бойові дії.

12.40 Російські окупанти розстріляли мирний мітинг в Енергодарі. Людей масово пакували до автозаків та вивозили у невідомому напрямку.

12.30 Дмитро Комаров, автор та ведучий телепрограми «Світ навиворіт», показав, як виглядає щойно звільнена від окупантів Буча.

12.10 «Укрзалізниця» та «Укрпошта» домовились про перевезення посилок у потягах. Перша партія посилок зі Львова до Києва вже відправлена.

11.55 Бійцям, які потрапили у полон чи отримали поранення, виплатять по 100 тис. грн. Про це йдеться у відповідній постанові Кабміну.

11.00 «Нашим партнерам треба нарешті зрозуміти, що бажаної для них «афганізації» й тривалого, виснажливого для Росії, конфлікту не буде. РФ піде з усіх українських територій, крім півдня та сходу. Спробує там наглухо окопатися, поставити ППО й тим самим різко знизити втрати своєї техніки та особового складу. Що своєю чергою не дасть можливість організувати дієву (за задумом наших партнерів) партизанську мережу на роки вперед та дозволить суттєво знизити тиск на суспільну думку у РФ емоційною інформацією про масові смерті військовослужбовців», — заявив Михайло Подоляк, радник глави ОП.

10.55 В Міноборони рф стверджують, що ракетним ударом по Кременчугу знищили запаси палива на Кременчугському НПЗ Ігоря Коломойського. Офіційного підтвердження цієї інформації від української влади наразі немає.

10.30 Дмитро Мєдвєдєв, заступник голови Ради безпеки росії, заявив, що рф не проти вступу України в ЄС, втім висловив сумнів, що це можливо без вступу в НАТО. «Наша позиція українцям відома: якщо є таке бажання, вступайте. Тільки є одна заковика: досвід останніх років із Чорногорією та Македонією свідчить, що вхід до ЄС відбувається не інакше, як через НАТО. Це взаємозалежні організації», сказав Медведєв.

10.25 За час війни росія пошкодила у Києві 154 житлові будинки та 71 навчальний заклад. Про це повідомляє Київська міська військова адміністрація.

10.20 На 2 квітня погодили роботу 7 гуманітарних коридорів у Донецькій та Луганській областях.

10.10 Сьогодні вночі ЗСУ збили два російських гелікоптера протитанковою ракетою «Корсар». Це перший випадок, коли гвинтокрили збили протитанковою ракетою.

09.20 Більше 412 дітей постраждали в Україні з початку повномасштабного вторгнення рф в нашу державу. Про це повідомляє офіс Генерального прокурора.

09.10 Уночі російські окупанти обстріляли Дніпропетровщину. «У Дніпрі ракети влучили в інфраструктурний об’єкт. Серйозні руйнування. Двоє людей поранені. У Кривому Розі «приліт» на автозаправку. Займання рятувальники загасили», — сказав Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА.

08.55 Китай відмовився приєднатися до антиросійських санкцій і буде продовжувати торгувати з росією. Про це стало відомо за результатами брифінгу ЄС Китай, який відбувся вчора вночі.

08.50 США сприятимуть передачі Україні танків радянського виробництва з метою зміцнення можливостей Збройних сил країни на Донбасі. Про це написала The New York Times, посилаючись на джерело в адміністрації США.

8.40 Володимир Зеленський заявив, що Київ обмінявся з низкою країн проєктами документів щодо гарантій безпеки. «‎Нам потрібні гарантії безпеки з боку провідних держав», — заявив він в інтерв'ю телеканалу Fox News. Президент підкреслив, що йдеться як про країни — члени НАТО, так і про держави, які не входять до альянсу.

08.30 Росіяни почали залучати підрозділи російських військ у Придністров’ї — для провокацій та демонстраційних дій на кордоні з Україною.