Бійці ЗСУ

Вісімдесят шостий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:46 Група з понад 40 країн знову збереться у понеділок, 23 травня, щоб обговорити подальшу оборонну підтримку України. Про це на брифінгу у п’ятницю повідомив речник Пентагону Джон Кірбі.

22:40 Захисники Луганщини стримують ворожі війська від подальшого просування в інші регіони України.

Про це повідомив Сергій Гайдай, очільник Луганської ОВА.

«Задача Луганщини: стримувати ворога максимально довго. Контрнаступ може початися в червні. Луганщина нині найгарячіша точка України, область стримує ворога від подальшого просування в інші регіони. Обстріли мирних населених пунктів орки посилили, вони продовжують дотримуватися тактики «випаленої землі», бо інакшим шляхом захопити наші території не можуть», — зазначив він. 

22:15 Свіже звернення президента України Володимира Зеленського.
 

22:10 За даними видання The Washington Post, у схваленому напередодні пакеті допомоги від США на суму $40 млрд передбачено передачу Україні сучасних американських систем протиповітряної оборони Patriot.

21:59 При обороні Маріуполя загинуло багато українських льотчиків, 90% з них не поверталося. Про це в інтерв’ю до третьої річниці своєї інавгурації повідомив Володимир Зеленський, президент України.

21:37 Жителі Харкова повідомляють про ракетний удар по Київському району міста. Внаслідок обстрілу спалахнула пожежа, підтвердили у ДСНС регіону.

21:00 Російські окупанти здійснили одну атаку та втратили до 80 людей особового складу, танк, артилерійську систему та безпілотний летальний апарат у зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» у п'ятницю 20 травня.

20:22 У Миколаєві лунають вибухи, повідомляє мер міста Олександр Сєнкевич.

20:10 З початку війни прикордонники оформили майже 38 тис. автомобілів з гуманітарною допомогою. Численні вантажі, які надходять від імені урядових, благодійних, волонтерських організацій, місцевих та релігійних громад, одразу передають бійцями на передову та постраждалим від війни. Повідомляють у МВС.

19:54 У п'ятницю, 20 травня, окупанти завершили розбор завалів та вивіз тіл загиблих з Драматичного театру. Техніку прибрано, зону відкрито. Про це написав Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя. Під час розбору завалів росіяни намагалися приховати, скільки людей загинуло у драмтеатрі. Вони не пускали місцевих жителів розбирати завали та обгородили територію.

19:40 На щастя, внаслідок ракетинх ударів по Одесі, які відбулись двічі протягом дня, постраждалих немає, розповів голова Одеської ОВА Максим Марченко. 

19:05 На окремих полігонах у Білорусі розгорнуто два ракетні дивізіони тактичного ракетного комплексу «Точка-У» та дивізіон реактивної системи залпового вогню «Смерч». Загроза ракетно-бомбових ударів та артилерійських обстрілів з території республіки Білорусь залишається, повідомляють у Генштабі ЗСУ.

18:50 У рамках комплектування підрозділів, які зазнали втрат, у районі населеного пункту Чорнобаївка противник здійснив переміщення близько 130 одиниць військової техніки, повідомляють у Генштабі ЗСУ.

18:30 Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА розповів про авіаудар по місту. 

 

18:25 Володимир Зеленський прокоментував авіаудари по Лозовій.
 

18:23 У липні Україна отримає перші 15 зенітних самохідних установок Gepard зі складів німецької промисловості. Про це повідомляє Der Spiegel із посиланням на результати переговорів міністра оборони України Олексія Резнікова з німецькою колегою Крістін Ламбрехт. Пакет також включає навчальну підтримку з боку Бундесверу, надання майже 60 тис. боєприпасів і доставку ще 15 машин влітку.

17:34 Увечері 20 травня в різних районах Одеси пролунали потужні вибухи. У місті та області оголошена повітряна тривога. Про це повідомляє місцеве видання «Думская».

17:29 Поки рашисти воюють в Україні, їхні зарплати привласнюють військові клерки. Окрім значних військових втрат, деморалізація російських військ відбувається і зсередини. У розпорядженні СБУ – багато перехоплених телефонних розмов, де окупанти скаржаться, що їм не виплачують обіцяних коштів.

17:12 Американська розвідка скептично ставляться до того, що зміна громадської думки у росії спонукатиме володимира путіна припинити вторгнення в Україну. Про це повідомляє американський телеканал CNN із посиланням на численні поінформовані джерела.

За даними американської розвідки, путін особисто залучений у планування бойових дій на щоденній основі на рівні нижчого військового командування.

16:57 Збройні сили України потребують додаткове озброєння для проведення контрнаступу. Про це керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов розповів в інтерв'ю The Wall Street Journal.

За його словами, для прискорення контрнаступу Україні терміново потрібні ракетні комплекси середньої та великої дальності, великокаліберна артилерія та ударна авіація.

16:30 Усе американське озброєння надходить в Україну в дуже короткі терміни. Інколи прибуває менш ніж за добу, адже США розуміють, «ці речі не можуть чекати». Про це у ефірі загальнонаціонального марафону 20 травня заявив Ден Ланґенкемп, речник посольства США в Україні.

16:00 По Одещині нанесено черговий ракетний удар із застосуванням авіації. Ракетами повітряного базування ворог суттєво зіпсував повітря на півдні Одеської області.
Втілюючи один із знакових меседжів свого скаженого диктатора, рашисти, вочевидь, намагалися «замочити в сортирі» осередок нацизму. Зруйновано пляжну вбиральню.

15:52 80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ показала, як розправляється з окупантами.

15:36 Повністю завершено розмінування Київської області. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

«Повністю завершено розмінування Київської області. Також відновлено електропостачання на 100% території області. Роботи тривали 45 днів замість запланованих 60», — повідомив він. За його словами, до відновлюваних робіт було залучено понад тисячу працівників з різних регіонів України

15:23 Серед російських загарбників в Україні повно наркоманів. Деякі із них займають керівні посади і вимагають від підлеглих діставати для них наркотики. Судячи з усього, це єдине, що тримає ворожу армію «в тонусі» на війні в Україні.



При чому, як свідчить нове перехоплення СБУ, заборонену речовину асвабадітєлям завозять не ховаючись.

14:55 Європейська комісія надала Україні новий транш макрофінансової допомоги у розмірі 600 млн євро. Про це повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

14:40 Окупанти завдали удару по Житомирській області. Пошкоджено об'єкт інфраструктури та понад 100 житлових будинків, троє поранені. Також відомо про пошкодження об'єкту інфраструктури під Лубнами у результаті ракетного удару.

14:25 Білоруський телеграм-канал «Пул первого» пише, що олександр лукашенко вилетів до росії. Офіційно вони мають зустрітися з путіним 23 травня у Сочі.

14:20 23 травня суд винесе рішення по справі Шишимаріна. У своєму останньому слові російський солдат визнав свою вину і сказав, що готовий прийняти будь-яке покарання.

13:40 Під Харковом ексгумували тіла російських військових. Як повідомляє Суспільне, частину з них убили свої.

12:40 У Херсонській області російські окупанти заблокували гуманітарні коридори, не даючи можливості забезпечувати людей ліками та продуктами першої необхідності.

12:35 Стало відомо, що Ринат Ахметов, найбагатша людина України, хоче продати свою недобудовану супер'яхту, щоб відмежуватися від звичок та стилю життя російських олігархів. Про це пише The New York Times.

12:20 У росії підтвердили факти масової депортації українців. За словами сергія шойгу, міністра оборони рф, з початку війни до росії вивезли 1,4 млн українців.

11:45  Після введення санкцій різко скоротилося надходження до росії китайських технологій: постачання ноутбуків з Китаю до росії в березні впало порівняно з лютим на 40%; імпорт смартфонів скоротився на 2/3; імпорт телекомунікаційного мережевого обладнання впав на 98%.

11:35 Рубіжне розділило долю Маріуполя. Промислове місто зруйновано вщент, вцілілих будівель немає, багато будинків відновити неможливо. У дворах — кладовища. 
До війни тут проживали більше 60 тис. мешканців, працювали на заводах, у бюджетній сфері, у розвинутому малому підприємництві. Про це повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

11:30 Президент Сербії Александр Вучич заявив, що країна прагне повноправного членства у Євросоюзі.

10:25 Президент Польщі Анджей Дуда вважає малоймовірним, що Росія наважиться напасти на якусь з країн НАТО.

10:20 Українська протиповітряна оборона збила російську ракету у Львівській області.

10:00 В окупованому Енергодарі Запорізької області рятувальники протестують проти викрадення російськими окупантами начальника пожежної частини Віталія Трояна. Пожежники виставили 14 одиниць спецтехніки. На протести вийшло близько сотні людей. У відповідь оккупанти направили туди 14 одиниць своєї військової техніки. Рашисти застосували до вогнеборців, які вийшли на протест, силові методи — почали бити людей та пошкоджувати пожежно-рятувальну техніку.

09:05 Генштаб оприлюднив втрати рашистів за минулу добу.

 

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 20.05 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Thursday, May 19, 2022

09:00 Швейцарський страховик Zurich Insurance продає російський бізнес та припиняє комерційну діяльність у Росії.

08:30 Сили оборони України ефективно використовують американські гаубиці М777, більшість цих гаубиць вже на передовій. Про це заявив на брифінгу речник Пентагона Джон Кірбі.

07:40 У Харківській області окупанти намагаються контратакувати, щоб повернути втрачені позиції.

07:30 Міністри країн G7 заявили, що країни Європейського Союзу мають на меті протягом наступного року повністю заборонити російську нафту.

07:20 Володимир Зеленський наголошує, що фінальна стадія війни є найскладнішою і найкривавішою, і він поки не може закликати українців повертатися з-за кордону.

07:10 На Херсонщині ворог продовжує провокативний обстріл ними ж окупованих населених пунктів. Розвертаючи озброєння з імітацією напрямку вогню з боку Збройних Сил України, рашисти застосовують обладнання протиповітряної оборони, збивають свої ж ракети і видають це за обстріл цивільного населення силами ЗСУ. Про це повідомило оперативне командування «Південь».

07:00 Газета The New York Times оприлюднила нові докази звірств російських військових під час окупації Бучі — на відео видно, як окупанти 4 березня стратили щонайменше вісьмох українців. На одному з відео російські військові ведуть девʼятьох українських полонених. На відео з дрона, яке зняте на день пізніше, можна побачити трупи.