HIMARS

Дев’яносто третій день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:52 Окупанти в ОРДЛО пригрозили стратити трьох полонених іноземців. Деталі — тут.

22:20 Укрпошта з початку тижня продала понад 3 млн марок «Русскій воєнний корабль... всьо!». Про це поінформував глава підприємства Ігор Смілянський.

22:07 Міністр оборони України Олексій Резніков візьме участь у зустрічі НАТО на рівні глав оборонних відомств, що відбудеться 15-16 червня в Брюсселі. Про це повідомила пресслужба Альянсу.

21:48 За три тижні через платформу United24 на підтримку України зібрали понад $43,6 млн.

21:31 Сьогодні вдалося евакуювати 31 людину із Лисичанська. Також на Луганщину завезли гуманітарний вантаж, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

21:16 США не планують військове втручання для розблокування портів України, заявили в Пентагоні.

20:41 УПЦ МП оголосила про повну незалежність від РПЦ, але заявила про «розкол в українському православ'ї». Що відбувається, читайте в новині Chas News.

20:34 Окупанти продовжують обстрілювати прикордонні населені пункти Сумської області.У період з 16:25 до 16:45 з території рф в напрямку Середина-Буда (Україна) здійснено обстріл (11 приходів, попередньо з міномету калібру 120 мм). О 17:56 спостерігачі зафіксували 10 вибухів в напрямку Юр‘єво.

20:31 Уряд Японії виділив екстрену грантову допомогу на суму $166 млн у відповідь на дедалі більшу потребу в гуманітарній підтримці в Україні.

20:09 Через велику кількість поранених російських військових, які перебувають в лікарнях та санаторіях в анексованому Криму, тамтешні медичні заклади не можуть  впоратися з навантаженням, їм катастрофічно не вистачає крові. Тому цивільних жителів півостров окупанти змушують ставати донорами, повідомляє Людмила Денісова, уповноважена Верховної Ради з прав людини.

19:45 "Оператор ГТС України" та НАК "Нафтогаз України" направили звернення до Міністерства економіки Німеччини та регулятора BNetzA про припинення наданих раніше винятків у законодавстві для газопроводу "Північний Потік-1.

19:39 Перший незалежний звіт щодо звинувачень рф у геноциді в Україні стверджує, що дії росії в Україні дають достатньо доказів, щоб зробити висновок, що москва розпалює геноцид та вчиняє звірства, спрямовані на знищення українського народу. У звіті, підписаному понад 30 провідними науковцями-правниками та експертами з геноциду, рф звинувачують у порушенні кількох статей Конвенції ООН про геноцид, повідомляє CNN.

19:30 СБУ опублікувала чергову перехоплену розмову російського військового та його командира, які обговорюють небажання окупантів йти в наступ. За даними Служби безпеки, загарбник із перехопленої розмови перебуває на Харківському напрямку.

19:01 Пес Патрон отримав Каннську премію Palm Dog Award, яку вручають найкращому собаці, котрий знявся у фільмі-учаснику кінофестивалю. Це щорічне неофіційне шоу нагород започатковав у 2001 році журналіст Тобі Роуз, натхненний його власним французьким фокстер’єром Маттлі. Патрона нагородили відзнакою PalmDogManitarian, що вручається за зв'язок між людством і собаками. Головну нагороду виграв Бріт, сріблястий пудель із фільму «Військовий поні» Джини Гаммелл та Райлі Кео.

18:38 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

  • На Слобожанському напрямку активних наступальних дій ворог не проводив, намагається утримати займані позиції та не допустити подальше просування українських підрозділів у напрямку державного кордону. Продовжує систематичні обстріли населених пунктів та здійснює дистанційне мінування ймовірних маршрутів висування підрозділів наших військ.
  • На Слов’янському напрямку окупанти наступальних дій не проводили. Ворог обстрілював з артилерії населені пункти Святогірськ, Богородичне та Вірнопілля. Крім того, російські загарбники застосували авіацію для ударів по Слов’янську та Довгенькому.
  • На Лиманському напрямку ворог намагається витіснити наші підрозділи з населеного пункту Лиман та розвинути наступ на Слов’янськ. Обстріляв із мінометів і реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Озерне та Діброва. Також завдав авіаудару в районі Сіверська.
  • На Сєвєродонецькому напрямку російські окупанти, за підтримки артилерії, здійснювали штурмові дії у районах населених пунктів Щедрищеве, Борівське і Тошківка, бойові дії тривають.
  • На Авдіївському напрямку противник застосував артилерію по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Новобахмутівка, Кам’янка, Авдіївка, Піск та Мар’їнка.
  • На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог застосував міномети, реактивну та  ствольну артилерію уздовж лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів із літаків штурмової авіації Су-25 в районах Малої Токмачки та Оріхова.
  • На Південнобузькому напрямку агресор основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, сковуванні дій наших військ та недопущенні перекидання резервів Сил оборони на інші напрямки. Обстрілює  наші війська. Здійснив невдалу спробу штурмових дій в районі населеного пункту Любомирівка.
  • На Миколаївському та Криворізькому напрямках ворог, у рамках логістичного забезпечення та доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат, перемістив до Херсонської області автомобільну техніку, бойові броньовані машини та реактивні системи залпового вогню.

18:12 На секретній конференції у Литві обговорили сценарії росії без путіна. Детальніше — за посиланням.

18:01 Європейська спілка футбольних асоціацій (УЄФА) повідомила, що розводитиме українські команди не лише з російськими, але й з білоруськими. Причина: допомога влади РБ росіянам у війні проти України.

17:54 У Києві попередили містян про небезпеку відпочинку на природі та біля водойм. І показали, як знищують снаряди, які виловили, зокрема, з озер.

17:49 Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко доручив створити у країн «народне ополчення».

17:16 Спроби підступу російської армії до позицій ЗСУ на Херсонщині і Миколаївщині провалились. Проте військові рф продовжують зміцнювати відступні рубежі, підтягують резерви з Криму, а в зворотному напрямку вивозять сільгосппродукцію з Херсонської області. Про це повідомляє ОК «Південь».

16:55 Український винищувач МіГ-29 збив російський Су-35 над Херсонщиною. Ворожий винищувач полював за літаками української штурмової авіації.

16:34 Так званому генпрокурору так званої «лнр»  оголошено про підозру, - внутрішня безпека Нацполіції. Колишньому посадовцю міліції Луганської області, який  у 2014 році перейшов на бік бойовиків, загрожує до 15-ти років позбавлення волі.  Фігурант за час служби у лавах міліції займав керівні посади, зокрема і у внутрішній безпеці УМВС у Луганській області. Зрадивши присязі у 2014 році, він добровільно залишився в так званій «лнр», де очолив їхню генеральну прокуратуру.  Санкція статті, інкримінована 40-річному зрадникові, передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

15:57 У російському Примор'ї депутати-комуністи звернулись до путіна з вимогою припинити «спецоперацію» в Україні. Їх позбавили права голосу.

15:52 Сєвєродонецьк зараз перебуває у жорсткій обороні, майже на 2/3 периметра міста розташувався ворог, але місто не оточене. Про це розповів Олександр Стрюк, глава міської військової адміністрації.

15:48 НАК «Нафтогаз Украни» починає передарбітражну процедуру через російську компанію «Газпром», яке не виконує умови контракту на організацію транзиту природного газу. Детальніше — в новині Chas News.

15:28 У Київській області завершене відновлення електро- та газопостачання. Про це поінформували в Офісі президента.

15:00 Інформація про роздачу російських паспортів на окупованій Херсонщині не підтверджується. Про це заявив голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута

14:55 «Росіяни беруть вогневим валом і кількістю, йдуть один за одним, не рахуючись з втратами. Вони не можуть прорвати нашу оборону, в них не вистачає сил, ми набагато ліпше воюємо. Але отаким вогневим валом і постійною навалою з особового складу і техніки, вони просто видавлюють нас з наших позицій», військовий експерт Олег Жданов пояснив успіх росіян на Луганщині.

14:30 РФ не зможе ремонтувати літаки «АН». СБУ заблокувала діяльність компанії, яка обслуговувала транспортні літаки росії

13:40 Російська ЛДПР вибрала наступника Жириновського. Їм став проросійський політик Леонід Слуцький.

13:00 В окупованому Маріуполі росіяни продовжують інвентаризувати бібліотеки – вишукують прояви «екстремізму. До «екстремістських» зарахували всі підручники історії України, літератури та україномовні книги. Інвентаризують книгосховища працівники бібліотеки ім. Крупської, яких спеціально відрядили для цього з Донецька.

12:35 Російські окупанти намагаються відрізати Луганську область, наступаючи на Сєвєродонецьк з різних напрямків. Бої тривають.

12:30 Місто Лиман Донецької області переважно перебуває під контролем російських окупантів. Українські військові зайняли на Лиманському напрямку нові укріплені позиції. Про це розповів голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

11:30 Не менше 85% респондентів вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення – про це заявляють як етнічні росіяни, так і російськомовні українці, а заяви росії про «нацистів» у владі України – вигадка. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

11:00 Під час розбору завалів окупантами по вулиці Куїнджі в Маріуполі на території колишнього заводу «Октябрь» знайшли близько 70 тіл загиблих, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

10:15 Армія рф зі своєї території обстрілювала Сумщину. Щопівгодини лунали постріли з міномету по Шосткинському району: пошкоджені приватні будинки. Також обстріляли околиці села Старі Вирки. Про це повідомив керівник ОВА Дмитро Живицький.

10:00 У Луганській області за добу внаслідок обстрілу російських окупантів загинуло щонайменше п’ятеро осіб. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

09:35 Росія направляє на фронт в Україну застарілі танки Т-62, що свідчить про дефіцит у неї сучасної й боєздатної техніки. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

09:30 За минулу добу ЗСУ знищили 150 рашистів, 7 танків, 11 БТР, 6 артилерийських систем, одну крилату ракету та один БПЛА.

09:00 Війна триватиме до зими, вважає представник ГУР МО Вадим Скібіцький. Такий час потрібен, щоб вибити росіян з Донбасу та Півдня України.

08:30 Франція, Німеччина та Італія зрадили Україну, нав’язуючи від імені Путіна мирну угоду, яка закріплює нові територіальні захоплення РФ, — написав у своїй колонці для НВ відомий російський публіцист Андрій Піонтковський.

08:20 За останні кілька днів російські війська мають певний прогрес у веденні бойових дій і готують «третю лінію оборони» на півдні. Про це повідомляє Інститут вивчення війни. Там зазначають, що під контролем загарбників перебуває понад 95% Луганської області. Тому, ймовірно, вони продовжать захоплювати Сєвєродонецька найближчими днями.

08:00 Вночі російські окупанти кілька разів обстріляли Дніпропетровську область. «Серйозні руйнування. Рятувальники розбирають завали і шукають людей», — заявив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

07:40 За добу на Миколаївщині внаслідок обстрілів поранення отримали 14 цивільних осіб. Відомо про одну загиблу жінку. Найбільше обстрілів припадає на Миколаївський та Баштанський райони. 

07:30 Внаслідок недотримання рашистами належної роботи Каховської гідроелектростанції, може виникнути екологічна катастрофа. Там рашисти створили свій пункт управління Південного воєнного округу.

07:20 США домовляються з Україною про обмеження для використання американської зброї. За даними Reuters, закулісні обговорення «мають дуже делікатний характер» і не накладають чітких географічних обмежень на використання зброї, яка постачається Україні партнерами. Водночас, як сказали співрозмовники агентства, метою розмов було «досягти загального розуміння ризику ескалації».

07:00 Сполучені Штати готуються надіслати Україні передові ракетні системи великої дальності, оскільки вони стають головним запитом Києва. Адміністрація Байдена схиляється до того, щоб відправити системи Україні в рамках більшого пакету військової допомоги та допомоги в сфері безпеки, про що може бути оголошено вже наступного тижня.повідомляє CNN.