Танк ЗСУ

Шістдесят дев’ятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:19 Президент США Джо Байден зазначив, що від початку повномасштабної агресії рф США надали понад $3 млрд на підтримку Україні. «Ці гроші є прямою інвестицією в захист свободи й демократії», — сказав Байден.

22:55 Російські військові нанесли ракетний удар по Арцизу Одеської області, повідомляє мера міста Сергій Парпуланський.

22:38 Укрзалізниця про обстріли: ракети поцілили по шести станціям. Детальніше — за посиланням.

22:03 Офіційне повідомлення ОК «Південь»: Ворогом здійснено черговий ракетний удар по кільком регіонам України. На південному напрямі, в зоні нашої відповідальності, це, зокрема Одещина і Кіровоградщина. Двома випущеними з Каспійського напрямку ракетами влучено по залізничній інфраструктурі Кіровоградщини, нажаль є загиблі та поранені. Ще три ракети, спрямовані на Одещину, збиті силами ППО.

21:40 У гірському районі Закарпаття ракети влучили в інфраструктурний об’єкт, повідомив голова ОВА Віктор Микита.

21:39 Вибухи в Миколаєві. По всій країни б’ють рашисти.

21:24 Два хлопки, які чули у Вінниці — це спрацювала наша ППО. Уламки збитих ракет шукають, повідомила місцева влада.

21:09 На Львівщині частково відсутнє електропостачання — міський голова Андрій Садовий.

21:07 У зв’язку з ворожими обстрілами залізничних підстанцій, низка поїздів Укрзалізниці прямуватиме із затримкою. Наразі зокрема затримано поїзди на під'їзді до Львова.

21:04

21:01 у соцмережах пишуть про успішну роботу ППО над Києвом.

20:33 Також звуки вибухів чули в Одесі, Вінниці, Дніпрі та на Кіровоградщині.

20:30 Мешканці Львову повідомляють, що чули вибухи.

20:22 Патріарх РПЦ Кирил заявив, росія ніколи ні на кого не нападала. Детальніше — в новині Chas News.

19:47 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

  • На Слобожанському напрямку ворог продовжує завдавати авіаційних ударів та обстрілювати з артилерії місто Харків.
  • На Ізюмському напрямку противник веде наступальні дії у напрямку Ізюм  Барвінкове. Зазнає втрат.
  • На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання військ противника ведуть наступальні дії на визначеній ділянці лінії зіткнення. Окупанти здійснюють авіаційні удари та артилерійські обстріли позицій наших військ.
  • Основні зусилля противник продовжує зосереджувати на веденні наступу на Лиманському, Сєверодонецькому, Попаснянському, Авдіївському та Курахівському напрямках з метою взяття під повний контроль населених пунктів Рубіжне, Попасна та розвитку наступу у напрямках на Лиман, Сіверськ та Слов’янськ.
  • В місті Маріуполь ворог продовжує блокувати підрозділи наших військ в районі заводу «Азовсталь». Здійснює вогневе ураження артилерією та танками по території металургійного комбінату.

19:25 Пропагандист та ідеолог війни проти України володимир соловйов прибув до Маріуполя.

19:01 Російські загарбники обстріляли Авдіївський коксохімічний завод. В результаті щонайменше 10 загиблих, 15 поранених. «Росіяни точно знали, куди цілили, — робочі саме завершили зміну й на зупинці чекали автобусу, який мав їх розвозити із заводу додому», — повідомив Павло Кириленко, керівник Донецької обласної військової адміністрації.

18:51 Викрадений екс-мер Херсона Володимир Ніколаєнко пояснює російському пропагандистському ЗМІ: «Шухевич воював за Україну. Він не воював на боці нацистської Німеччини. Країна дала йому звання героя, тож для неї він — герой».

18:32 Російський бізнесмен Олег Тіньков опублікував пост, що починається зі слів «Прощавай, Тінькофф Банк, прощавай, Росія». Він повідомив, що у нього «нічого не залишилося в Росії» і що він «забирає з країни» бренди Tinkoff та La Datcha, які не хоче бруднити «кров'ю російських солдатів та жителів України».

18:23 Сергій Гайдай, глава Луганської ОВА, сподівається, що за два тижні ситуація на фронті почне змінюватися на краще для України.

«Почне все змінюватись десь за два тижні. Кількість боїв, звісно, збільшиться. Але й ті рішення, які ухвалив Захід  щодо допомоги нам, реалізуються до двох тижнів», — зауважив Гайдай.

17:55 Російські окупанти взяли у полон голову Чорнобаївки Ігоря Дудара, повідомила міністр Ірина Верещук.

17:42 Верховна Рада дозволила територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення бойових дій. Деталі — за посиланням.

17:25 В Україні від початку війни загинули 3 193 цивільних  ООН.

17:23 Пресслужба Кремля розповіла, що говорив президент рф володимир путін в бесіді з главою Франції Еммануелем Макроном.

Повідомляється, що путін заявив, нібито Москва «як і раніше відкрита до діалогу» у рамках мирних переговорів, «попри непослідовність та неготовність Києва до серйозної роботи». Путін дорікнув країнам ЄС за «ігнорування військових злочинів українських силовиків» та масованих обстрілів міст Донбасу, внаслідок яких гинуть мирні жителі. Російський диктатор заявив, що Захід міг би «сприяти припиненню цих злочинів», надавши відповідний вплив на київську владу, а також припинивши постачання в Україну озброєнь.

16:57 Посольство Кіпру в Україні відновило роботу у Києві.

16:54 Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон виступив з відеозверненням у Верховній Раді. Ось головні тези:

  • Солдати путіна вже не мають виправдання через незнання того, що вони діють. Вони скоюють воєнні злочини, їхні звірства зростають. Ми робимо все, щоби притягнути їх до відповідальності.
  • Ми — ваші друзі. І правда в тому, що ми занадто повільно починали розуміти, що сталося. Ми тоді не збагнули цього одразу та не змогли накласти потрібних санкцій на путіна. Ми більше не маємо права на повторення цієї помилки.
  • Ми маємо новий пакет підтримки: 300 мільйонів фунтів, радари, щоби визначати, де перебуває артилерія, що націляється на ваші міста, дрони, щоби підсилити вашу піхоту та наступальні сили.
Путінська воєнна машина спіткнулася об український патріотизм, перечепилася та розбилася. Ваша любов до країни зупинила їх. Це година слави України, що буде в пам'яті наступних поколінь, і про це переповідатимуть онукам і правнукам

16:39 «Неправдивими та необґрунтованими» назвали в посольстві Угорщини в Україні заяви секретаря РНБО Олексія Данілова про те, що Угорщина нібито знала про плани путіна атакувати україну і планувала відхопити собі Закарпаття.

«Посольство Угорщини обурене заявами секретаря РНБО Олексія Данілова, які він зробив 2 травня 2022 року під час телевізійного марафону, стосовно нашої батьківщини. Ці твердження про Угорщину містять звинувачення, які є неправдивими та необґрунтованими, а також розпалюють ненависть проти угорського народу та Угорщини в українській громадській думці, яка потерпає від війни. Ми найрішучіше відкидаємо і засуджуємо брехливі наклепи, які пролунали проти Угорщини, а також наміри, які стоять за ними. Ми також закликаємо пана Данілова відкликати свої заяви!», — йдеться в заяві.

Посольство очікує пояснень від керівників України, як вони уявляють формування двосторонніх і добросусідських відносин у майбутньому у світлі сказаного.

16:32 У підвалах «Азовсталі» залишаються декілька сотень українців. Такі дані навела міністр Ірина Верещук.

«Там є поранені, поранені військові, прикордонники, крім азовців, там є військові ЗСУ, жінки-військовослужбовці, Нацгвардія. Я думаю, що йдеться про декілька сотень людей», — сказала Верещук.

16:14 Із 290 тіл цивільних, яких убили окупанти в Ірпені, 105 досі лишаються невпізнаними, повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова.

16:00 Коментарі Сергія Лаврова про єврейський народ і єврейське походження Адольфа Гітлера можуть змусити Ізраїль змінити позицію нейтралітету щодо війни в Україні. Про це пише видання The Jerusalem Post.

15:50 Верховна Рада заборонила діяльність партій, метою діяльності яких є «виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України, зокрема шляхом представлення розв’язаної РФ війни як «внутрішнього конфлікту»».

15:40 Французьке ТБ повідомляє, що Макрон і путін поговорили телефоном. Розмова тривала понад дві години.

15:30 Серед військових армії окупанта розповсюджується інформація, що термін так званої «спеціальної воєнної операції» визначено до вересня 2022 року. Про це повідомляє ГУР МО України.

15:20 Прем’єр Великої Британії Борис Джонсон у своєму виступі перед Верховною Радою повідомив, що найближчими тижнями до Україні надішлють протикорабельні ракетні системи Brimstone.

14:50 Колишнього нардепа Олега Царьова заочно засудили за сепаратизм на 12 років.

14:40 Голова комітету з оборони парламенту ФРН Марі-Агнес Штрак-Циммерман закликала Київ вибачитися за відмову прийняти президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра.

14:33 Російські війська пішли у наступ на «Азовсталь». Агресор звинувачує оборонців Маріуполя у тому, що вони, начеб-то скориставшись режимом тиші, зайняли вогневі позиції.

14:10 Сьогодні Макрон вчергове розмовлятиме з путіним. Про це розповів дмитро пєсков.

13:20 Влада Німеччини порадила громадянам зробити запаси їжі на тлі війни в Україні. Це мотивують відключенням електроенергії в результаті хакерських атак, або «іншими критичними станами».

13:10 Суд Фіджі задовольнив запит США щодо конфіскації супер'яхти Amadea російського мільярдера та сенатора Сулеймана Керімова. Яхту заарештували в квітні.

Amadea

12:40 Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан повідомив Папу Римського про плани росіян закінчити війну в Україні до 9 травня. «Орбан, коли я з ним зустрівся, сказав мені, що у росіян є план, що все закінчиться 9 травня. Сподіваюся, це так, щоб ми також розуміли швидкість ескалації цих днів. Бо зараз це не просто Донбас, це Крим, це Одеса, це забирає в України Чорноморський порт, от і все. Я песимістично налаштований, але ми повинні зробити все можливе, щоб зупинити війну», — казав Франциск. 

Нагадаємо, як вже писав Chas News, 9 травня росія може оголосити Україні війну і почати загальну мобілізацію.

12:30 В МЗС рф назвали «антиісторичними» висловлювання глави МЗС Ізраїлю, який на звинувачення Лавровим Зеленського у антисемітизмі сказав, що «звинувачення самих євреїв у антисемітизмі — це найнижчий рівень расизму щодо євреїв».

 12:00 Низка приватних підприємств Ростовської області отримала замовлення на виготовлення печаток і штампів для окупаційних адміністрацій Маріуполя. До переліку установ, які отримають нові «атрибути» входять заклади освіти, лікарні, поліція, РАЦСи та адміністративні установи. Навіть попри те, що більшість із них наразі вщент зруйновані російськими військами. На замовлених штампах і печатках міститься напис: «россия, республика донбас, Мариуполь, военно-гражданская администрация». Про це повідомляє ГУР МО України.

11:30 Відновлено рух на 8 мостах і шляхопроводах на Чернігівщині. Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

10:25 Уряд африканської Анголи заявив, що санкції Захода не зупинять їхню співпрацю з росією.

10:20 Російські окупанти в Мелітополі пограбували ділера американської сільгосптехніки John Deere. Вони вкрали машин на $5 млн. Втім, скористатися технікою так і не вдалося. Виробник відстежив машини за допомогою GPS і віддалено заблокував її. Виявилося, що машини перевезли у Чечню.

10:05 За минулу добу на Харковщині під час обстрілів поранено три особи. Ще одна людина загинула.

09:34 3 травня відкрито евакуаційний коридор на власному транспорті з Енергодара до Запоріжжя через Василівку - Камянське і через Токмак-Оріхів.

09:10 Шольц відмовився приїжджати до Києва. Причиною своєї відмови він назвав небажання Києва бачити у себе президента Німеччини Штайнмайєра. «Так робити не можна. Не повинно бути так, що країні, яка надає стільки військової та економічної допомоги, яка потрібна для гарантій безпеки, настільки важливій у майбутньому, кажуть: президенту не можна приїжджати», — заявив Федеральний канцлер.

09:02 Сьогодні в Естонському парламенті будуть голосувати за денонсацію договора про кордон з росією 2014 року. Це означатиме повернення до так званого «Тартуського договору» 1920 року, згідно якому Естноії належить частина територій нинішньої Псковської області рф. 

09:00 росію не допустили до участі в конференції ЮНЕСКО з нагоди Всесвітнього дня свободи слова.

08:55 ЄС може затвердити шостий пакет санкцій проти РФ 10 травня. 

08:50 В окупованому росіянами Скадовську Херсонської області відновили мобільний зв'язок, інтернет досі недоступний. Про це повідомив міський голова Скадовська Олександр Яковлєв.

08:45 Офіційний представник Державного департаменту США Нед Прайс назвав висловлювання глави МЗС Росії Сергія Лаврова про євреїв та українського лідера Володимира Зеленського проявом «найнижчої форми расизму, пропаганди та брехні».

08:45 Британія обіцяє чергові $375 млн військової допомоги Україні. Про це повідомляє Reuters.

08:40 У Румунії оголосили тендер на ремонт залізничної лінії між селом Джурджулешти (Молдова) та портом Галац для перевезення вантажів з України.  Про це заявив міністр транспорту Сорін Гріндяну. За рахунок цього маршруту Україна зможе відвантажувати та отримувати вантажі через Молдову та порт Галац.